CSM i-a dat aviz negativ Monicai Serbanescu pentru candidatura la functia de sef al DNA. La audierile de joi, procurorul general, Laura Codruta Kvesi, a intrebat-o pe Serbanescu daca va rezista la stresul functiei.
Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a votat joi ca nu este de acord ca Monica Serbanescu, consiliera ministrului Justitiei, sa fie viitorul sef al DNA. Votul din sectia de procurori a fost de patru la trei. Deoarece avizul CSM este consultativ, din punct de vedere juridic, ministrul Justitiei poate merge cu propunerea mai departe la presedintele Traian Basescu, ceea ce Catalin Predoiu a lasat sa se inteleaga ca va face. Daca propunerea va fi respinsa si de presedinte, ceea ce este foarte probabil, ministrul Justitiei trebuie sa revina cu o alta. Dupa cum au decurs discutiile din timpul audierilor, este probabil ca pentru sa fi votat Catalin Predoiu, ministrul Justitiei, Liviu Dascalescu, cel care a laudat candidatul fara sa i-o ceara nimeni, si, posibil, Gratiana Isac, seful sectiei de procurori, care nu-i are la inima pe Monica Macovei si pe Daniel Morar.

La audierile de joi ale candidatului la functia de sef al DNA, asii din maneca ai procurorului-sef, Laura Codruta Kövesi, principalul intervievator al Monicai Serbanescu, au fost doua intrebari: cand a facut ultima oara un rechizitoriu si daca va rezista la solicitarea psihica si fizica a postului, dupa ce, in mai 2007, aceasta i-a solicitat retragerea din sectia de reprezentare a recursului in interesul legii din Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, unde erau doua sedinte pe luna, invocand motive medicale. „Mi-ati prezentat atunci o cerere de scutire medicala sau ceva asemanator, pentru ceva probleme cardiace, si ati spus ca «va rog sa reapreciati mutarea mea la biroul de reorganizare prin prisma starii mele de sanatate»“, a spus Kövesi.

Monica Serbanescu a incercat initial sa sugereze ca motivul medical invocat nu a fost chiar cel real pentru care cerea mutarea („La acel moment am fost si eu luata prin surprindere de decizia dumneavoastra de a ma muta...“), apoi s-a scuzat ca nu a avut nici o zi de concediu medical si ca, in cariera sa, „orice procuror este stresat si are dreptul, din cand in cand, sa ia cate un Distonocalm“. Ea a explicat ca in anul 2003 a avut niste probleme cardiace, moment in care procurorul general i-a cerut o dovada ca este vindecata. Atunci, Gratiana Isac i-a sarit in ajutor Monicai Serbanescu si i-a reprosat lui Kövesi ca „doar nu-i veti cere acum un certificat medical...“.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.