PRM a solicitat joi instantei suspendarea procesului electoral, pana in momentul in care se va lua o decizie privind legalitatea hotararii de guvern privind delimitarea colegiilor uninominale, a declarat joi, pentru NewsIn, deputatul Lucian Bolcas.

Liderul PRM a precizat ca joi a fost depusa o cerere in acest sens la Curtea de Apel, solicitare motivata de faptul ca guvernul a inceput demersurile pentru organizarea alegerilor, inainte de o decizie a instantei privind legalitatea hotararii de guvern privind colegiile uninominale.

"PRM solicita prin demersul sau la Curtea de Apel suspendarea procesului electoral nelegal", a afirmat Lucian Bolcas.

PRM solicita Curtii de Apel suspendarea oricaror forme de executare a hotararii de Guvern pentru aprobarea primei delimitari a colegiilor uninominale pentru alegerea Camerei Deputatilor si Senatului.
Partidul condus de Corneliu Vadim Tudor isi motiveaza demersul prin nerespectarea principiului conform caruia delimitarea colegiilor se face in conformitate cu hotararile comisiei parlamentare speciale. PRM afirma ca Executivul nu a raspuns plangerii prealabil adresate si "in mod evident, prin intarzierea raspunsului doreste sa impiedice aplicarea legii privind alegerile".

PRM a inaintat Guvernului, pe 15 august, o plangere prealabila privind hotararea de delimitare a colegiilor uninominale. Lucian Bolcas a declarat ca PRM va depune in contencios administrativ actiunea principala de anulare a hotararii de Guvern, dupa expirarea celor 30 de zile in care Executivul raspunde sau nu plangerii prealabile. "Pentru noi este un act juridic, dar si politic in acelasi sens", a mai declarat deputatul PRM.

Guvernul a aprobat pe 31 iulie hotararea de guvern privind delimitarea colegiilor uninominale. Pe 27 august, executivul a decis ca alegerile parlamentare se vor desfasura pe 31 noiembrie, iar suma alocata pentru organizarea si desfasurarea scrutinului este de 160 de milioane de lei. De asemenea, candidaturile pot fi depuse pana in 21 octombrie, iar campania va incepe in 31 octombrie si se va incheia in 29 noiembrie, la ora 7:00.

Cei cinci judecatori care vor face parte din Biroul Electoral Central au fost desemnati, joi, prin tragere la sorti, de catre presedintele Inaltei Curti de Casatie si Justitie, potrivit deciziei Guvernului, in termen de 24 ore, deci pana la 4 septembrie, urmand sa fie ales presedintele BEC.Cei cinci sunt Raluca Moglan, de la Sectia Civila a ICCJ, Ioana Dragomir si Stefan Ciontu, de la Sectia Comerciala, Carmen Magdalena Frumuselu, de la Sectia Contencios administrativ si fiscal, si Iulian Dragomir, de la Sectia penala.

Cel mai tarziu in 7 septembrie vor fi stabilite masurile privind organizarea alegerilor, respectiv modelele listelor electorale permanente si suplimentare, ale listei membrilor organizatiilor cetatenilor apartinand minoritatilor nationale, modelele stampilei birourilor electorale si ale stampilei cu mentiunea "VOTAT", ale listei candidatilor, ale declaratiei de acceptare a candidaturii, respectiv de renuntare la candidatura. In acelasi termen va fi aprobat bugetul necesar organizarii alegerilor.

Pana in 21 septembrie vor fi desemnati judecatorii din birourile electorale de circumscriptie. In termen de 24 ore de la data desemnarii acestora vor fi alesi presedintii birourile electorale de circumscriptie.

Pana in 24 septembrie autoritatile competente vor comunica birourilor electorale de circumscriptie numarul minim de semnaturi necesar pentru sustinerea candidaturilor independente in fiecare colegiu uninominal. La aceeasi data va fi adus la cunostinta opiniei publice numarul de alegatori inscrisi pe listele electorale permanente ale fiecarui colegiu uninominal.

Cel tarziu in data de 30 septembrie primarii si prefectii vor delimita si numerota sectiile de votare, iar pana la 1 octombrie partidele politice, aliantele politice, aliantele electorale si organizatiile cetatenilor apartinand minoritatilor nationale vor stabili semnele electorale, care vor fi comunicate BEC.

In data de 30 noiembrie ora 7:00 va incepe votarea iar la ora 21:00 se va incheia.

Cererile pentru anularea alegerilor din colegiile uninominale, pentru frauda electorala, pot fi formulate pana la 1 decembrie, ora 21:00. In cel mult 48 ore de la primirea dosarelor de la birourile electorale ale sectiilor de votare, deci pana in 4 decembrie, ora 21:00, vor fi centralizate voturile si constatate rezultatele alegerilor pentru fiecare tip de alegere, in fiecare colegiu uninominal si pe competitori electorali la nivelul circumscriptiei electorale, respectiv oficiului electoral.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.