Procurorii-sefi vor fi numiti de plenul superior al CSM, la propunerea ministrului Justitiei, cu avizul sectiei de procurori, a decis joi Comisia juridica a Senatului, in prezenta ministrului Catalin Predoiu, care a apreciat drept "normala" solutia senatorilor-juristi, potrivit NewsIn.
Potrivit deciziei Comisiei juridice, procurorii-sefi ai DNA, DIICOT si Parchetului ICCJ vor fi numiti de plenul superior al CSM, la propunerea ministrului Justitiei, cu avizul sectiei de procuori a CSM. Procurorii trebuie sa indeplineasca o serie de conditii cumulative, si anume sa aiba o vechime de minimum 10 ani in functiile de procuror sau judecator, gradul profesional corespunzator de procuror de pe langa curtile de apel sau de Casatie. Mandatul este pe o perioada de 3 ani, procurorii putand fi reinvestiti o singura data.

Decizia a fost luata cu sapte voturi pentru si doar doua voturi impotriva apartinand senatorilor UDMR Peter Eckstein Kovacs si PD-L Gheorghe Constantin. La sedinta au fost prezenti si au votat pentru modificarea legii social-democratii Doru Ioan Taracila, Serban Nicolae si Danut Ungureanu, liberalii Norica Nicolai si Ion Basgan, peremista Verginia Vedinas, conservatorul Gavrila Vasilescu.

Prezent la randul sau la dezbateri, Catalin Predoiu a pledat pentru intarirea rolului CSM si a insistat ca atata vreme cat propunerea de numire a procurorilor-sefi apartine ministrului justitiei este de acord cu formularile Comisiei juridice. De altfel, Catalin Predoiu a declarat dupa iesirea din dezbateri ca ministrul Justitiei nu poate fi exclus din cercul procedurii numirii procurorilor si este esentiala respectarea Constitutiei.

"Aceasta varianta schimba situatia existenta. Pur si simplu este vorba de o solutie tehnica, atata vreme cat insa ministrul Justitiei face propunerile mi se pare normal ca sa spunem ca varianta pastreaza cel putin in parte procedura. Si normal ca ministrul Justitiei sa faca aceste propuneri pentru ca are responsabilitatea functionarii Ministerului Public", a declarat Catalin Predoiu.

El a apreciat ca textele constitutionale nu au impact cu privire la numirea procurorilor de catre presedinte, deoarece legea fundamentala stabileste clar competentele CSM in ceea ce priveste cariera magistratilor, un argument adus chiar de senatorii in timpul dezbaterilor.

Modificarile au fost aduse Legii 303 pe 2004, privind statutul judecatorilor si procurorilor.

Porpunerea urmeaza sa fie dezbatuta in plenul Senatului.

Modificarea legii actuale astfel incat procurorii sefi sa fie numiti de catre CSM reprezinta o doleanta mai veche a partidelor parlamentare, mai putin PD-L. Subiectul a fost readus in discutie in contextul in care mandatul procurorului sef al DNA, Daniel Morar, a expirat la 15 august. Partidele, cu exceptia PD-L, au acuzat adesea politizarea actiunilor DNA, mai cu seama in contextul dezbaterilor privind cererile de incepere a urmaririi penale impotriva celor patru parlamentari-Nastase, Mitrea, Pacuraru si Seres. Ei au sustinut ca seful DNA actioneaza la comanda celui care l-a numit in functie, respectiv presedintele Traian Basescu.

Initiativa parlamentarilor survine insa criticilor Comisiei Europene potrivit carora Parlamentul obstructioneaza justitia. In schimb, oficialii de la Bruxelles au apreciat in termeni extrem de pozitivi activitatea institutiei conduse de Daniel Morar.

Dezbaterile din comisie au loc in aceeasi zi in care plenul CSM discuta propunerea ministrului justitiei Catalin Predoiu de numire a Monicai Serbanescu ca sef al DNA.

In prezent, legea prevede ca procurorii sefi sunt numiti de presedinte, la propunerea ministrului Justitiei, cu avizul consultativ al CSM.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.