Presedintele Camerei Deputatilor, Bogdan Olteanu, a ironizat intentia celor de la PD-L de a depune o motiune simpla referitoare la situatia ajutoarelor pentru incalzire, sustinand ca doar "cei mai inceti" au nevoie de mai multa caldura, relateaza NewsIn.

"Inteleg ca sunt ingrijorati de faptul ca afara e prea frig. Probabil fiecare simte temperaturile dupa cum ii e firea si cei mai inceti si-ar dori ceva mai multa caldura", a spus ironic liberalul.

Olteanu a revenit insa spunand ca e dreptul constitutional al grupului parlamentar al PD-L de a depune aceasta motiune. Dezbaterea motiunii e programata pentru luni dupa amiaza, iar guvernul, probabil, prin ministrul de interne va prezenta punctul de vedere al Executivului, a mai spus presedintele Camerei.

PD-L a depus ieri, la Camera, motiunea simpla in care cere Guvernului majorarea ajutorului de incalzire acordat populatiei, sustinand ca ministrii democrati din Cabinetul Tariceanu I au impus masuri care au condus, in perioada 2006-2007, la scaderea cu 5% a restantierilor la intretinere.

Semnatarii motiunii simple depuse de PD-L la Camera Deputatilor solicita Guvernului corelarea majorarii cuantumului ajutorului de incalzire, odata cu cresterea costului combustibilului primar. Democrat-liberalii afirma in text ca Executivul incalca articolul 47 din Constitutia Romaniei referitor la nivelul de trai, iar prin efectele pe care le va avea criza din serviciul public de alimentare cu energie termica este posibil sa se incalce si articolele 34 si 35 privind ocrotirea sanatatii si dreptul la un mediu sanatos.

PD-L sustine ca ministrii democrati din Guvernul Tariceanu I au impus in 2006 o ordonanta de urgenta ale carei masuri au facut ca in anul 2006-2007 sistemul de incalzire centralizat sa fie functional, iar pretul energiei termice furnizate populatiei sa fie suportabil pentru cetateni si astfel numarul restantierilor la intretinere sa scada sub 5%.

Alte solicitari cuprinse in textul motiunii simple se refera la achitarea de urgenta catre administratiile locale a sumelor restante din cota de 45% stabilita de lege si implementarea ordonantei promovate de democrati in Cabinetul Tariceanu I. De asemenea, se solicita racordarea directa a centralelor de termoficare la reteau TRANS-GAZ si plata redeventei de concesionare a serviciilor de distributie a gazelor catre autoritatile locale pentru ca acestea sa poata sa isi acopere cota de minimum 10% subventie pentru caldura acordata populatiei.

Democrat-liberalii acuza Guvernul ca "pregateste, printr-un procedeu economic extrem de sinuos, colapsul sistemului de termoficare in defavoarea a milioane de romani". PD-L sustine ca Ministerul Economiei si Finantelor a platit centralelor termice in cogenerare subventia pentru combustibilul utilizat la incalzirea poplatiei, dar ele "ofera agent termic discriminatoriu in functie de interese oculte". "Astfel, orase cu alti primari decat ai PNL, precum Petrosani, Vulcan, Lupeni, nu primesc agent termic si sunt lipsite astfel de apa calda in plina vara pentru ca respectivele centrale refuza livrarea, desi au primit subventia pentru combustibil", se mai arata in motiunea simpla.

Demersul antiguvernamental a fost anuntat miercuri, in Camera Deputatilor, de liderul grupului parlamentar al PD-L. Motiunea este semnata de 64 de deputati si va fi discutata de plen luni, la ora 16.00.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.