La ceremoniile de la Moscova va participa si Traian Basescu

Regele Mihai va ajunge astazi la Moscova, unde va fi prezent, la invitatia liderului rus Vladimir Putin, la manifestarile legate de implinirea a 60 de ani de la infringerea Germaniei naziste. Intr-un interviu acordat unei publicatii din Rusia, fostul suveran cere condamnarea oficiala a Pactului Ribbentrop-Molotov.

La ceremonii va participa si Traian Basescu, alaturi de sefi de stat si de guvern din 53 de tari, intre care George Bush, Gerhard Schroder, Silvio Berlusconi.

"Actiunile URSS au fost ingrozitoare pentru romani"

"Nu am nici un fel de sentimente urite fata de Rusia de astazi. Dar as fi vrut ca ea sa recunoasca faptul ca unele dintre actiunile Uniunii Sovietice au fost deosebit de ingrozitoare pentru romani si, fireste, as dori condamnarea oficiala a Pactului Ribbentrop-Molotov" , a declarat Regele Mihai intr-un interviu acordat saptaminalului rus "Moskovskie Novosti".
Fostul suveran a reamintit cum a fost instaurat regimul comunist in Romania. "Principala mea grija a fost sa pastrez independenta tarii. Nu am cerut nici un fel de avantaje din partea aliatilor, am cerut doar respect. Dar nu a fost sa fie: Stalin a hotarit sa impuna Romaniei un guvern care-i era strain, iar tarile occidentale nu au fost pregatite sa previna acest lucru. Constiinta mea este curata: am facut tot ce am putut pentru a impiedica instaurarea dictaturii comuniste", a spus el.

Regele Mihai, insotit de Regina Ana si Principele Radu, a vizitat in Slovacia si Cehia mai multe localitati eliberate de Armata Romana si s-a recules la mormintele soldatilor romani. Peste 15.000 de militari romani se afla inmormintati in fosta Cehoslovacie.

Ieri, Regele Mihai a primit cea mai inalta distinctie militara ceha. Totodata, membrii familiei regale au fost invitati de Livie Klausova, sotia presedintelui ceh Vaclav Klaus, la un tur al Castelului din Praga si al Catedralei Sf. Vit.


Despre autor:

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul Zilei


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.