"Va cerem sa demonstrati mai multa energie si coeziune, mai mult respect si pasiune pentru ceea ce poate fi in interesul cetatenilor romani. Va cer sa abandonati suficienta si asteptarea pentru a va pune in loc indrazneala, curajul si toata competenta pe care le puteti dovedi. Nu avem nevoie sa practicati o diplomatie de spectacol, dar nici sa fiti spectatori la evolutiile internationale", le-a transmis Tariceanu diplomatilor, cu ocazia Reuniunii anuale a diplomatiei romane. Premierul a precizat, in acest context, ca sprijinul acordat de Executiv pentru profesionalizarea activitatii diplomatice, pentru modernizarea serviciului consular si pentru cresterea salariilor diplomatilor este "substantial".

Seful Executivului a spus ca Romania s-a prezentat, dupa caderea regimului comunist, ca o tara "modesta, inhibata, complexata, inapoiata" si a propus un proiect national de transformare a Romaniei in a saptea putere economica a Europei. Tariceanu a precizat ca prognozele economice ale Europei si ale Romaniei demonstreaza ca obiectivul poate fi atins pana in anul 2014, daca tendintele de crestere economica ale tarii se mentin.

"Cred ca a sosit momentul sa aratam lumii o alta fata. O tara care sa se prezinte emancipata, ambitioasa, aspirationala si nu in ultimul rand previzibila", a declarat Tariceanu.

Premierul le-a spus diplomatilor ca, pentru atingerea acestui obiectiv, trebuie ca in perioada urmatoare accentul sa fie pus pe "expansiunea economica in strainatate". "Tendinta de crestere economica accelerata nu se va putea baza numai pe capacitatea de absorbtie a pietei interne. In Romania avem inca o discrepanta intre cerere si oferta, dar ganditi-va ca treptat ajungem catre un nivel de saturatie care va obliga economia romaneasca sa aiba o tendinta de expansiune in exterior", a spus Tariceanu. Premierul le-a mai transmis diplomatilor ca rolul lor este de a sprijin companiile romanesti pentru a captata o amploare regionala.

Seful Executivului a precizat ca trebuie depuse eforturi pentru expansiunea firmelor cu capital romanesc in state precum Serbia, Bulgaria, Republica Moldova, Ucraina si in zona Balcanilor de Vest. In ceea ce priveste cooperarea economica la Marea Neagra, premierul a spus ca aceasta trebuie sa depaseasca "epoca generalitatilor si a proiectelor fara fond" si le-a cerut diplomatilor sa promoveze pozitia strategica a portului Constanta ca punct nodal pentru conectarea cu statele din regiunea Caucazului. O alta sarcina trasata de prim-ministru a fost analizarea "directiilor de actiune" cu statele din Orientul Apropiat si Mijlociu, America Latina, Africa, despre care a spus ca nu sunt suficient explorate in privinta oportunitatilor de afaceri, iar in ceea ce priveste China, India, Coreea de Sud, a precizat ca doreste incheierea de parteneriate in plan economic.

El a afirmat ca a primit recent un raport privind activitatea birourilor de expansiune economica - pe care a criticat-o in trecut - iar documentul indica un progres.

Premierul a mai spus ca doreste o relatie mai aprofundata a UE cu Republica Moldova - subiect care se va regasi pe agenda urmatorului Consiliu European - si ca evenimentele recente din Georgia au aratat ca actualele formate de negociere nu mai sunt viabile si ca UE trebuie sa preia un rol "proeminent" in solutionarea focarelor de instabilitate.

"Fara o capacitate de analiza si anticipare a riscurilor in plan european si global, interesele noastre nationale pe termen lung ar putea fi trecute cu vederea sau chiar afectate", le-a transmis premierul celor prezenti.

Calin Popescu Tariceanu a criticat activitatea diplomatilor si la Reuniunea anuala a diplomatiei romane de anul trecut, in aceeasi termeni. Atunci premierul le-a cerut ambasadorilor romani sa renunte la o atitudine pasiva si complezenta in indeplinirea misiuniilor si sa respecte in cariera lor, dar si in viata privata, o serie de reguli care tin de rigoare, profesionalism si seriozitate. Cu acea ocazie a criticat si activitatea birourilor de expansiune economica, avertizand ca personalul din aceste structuri va fi schimbat.