Statele Unite "continua discutiile cu Romania si cu alte state cu privire la impactul repozitionarii fortelor SUA de pe plan global" a declarat joi secretarul de stat al SUA, Condoleezza Rice, in urma intrevederii sale cu ministrul de externe roman Mihai Razvan Ungureanu, aflat in vizita la Washington, informeaza Rompres.

Ministrul roman a declarat ca decizia politica de amplasare de baze militare americane in Romania a fost luata, urmand sa fie declansate negocieri in acest sens si stabilita data la care vor fi amplasate, informeaza Mediafax. Ungureanu a precizat ca decizia politica de amplasare a bazelor a fost luata in urma vizitei presedintelui Traian Basescu in SUA si mai ales a discutiei cu presedintele George W. Bush, care a generat punerea in miscare a acestui proces.

Prieten si aliat

Romania actioneaza asa cum oricine spera ca ar actiona un prieten si un aliat si suntem impreuna in multe actiuni pe plan mondial, luptand pentru libertate si democratie, a mai afirmat Condoleezza Rice. Ea a tinut sa multumeasca in acest context "in mod special Romaniei pentru rolul pe care-l joaca in Irak, cu fortele pe care le-a trimis in aceasta tara, ca si in Afganistan, si sa transmita poporului roman si familiilor celor care s-au sacrificat faptul ca SUA apreciaza sacrificiul lor".

"Stim ce inseamna pierderea si suferinta provocate de decesul soldatilor, dar mai stim si ca nimic important nu se obtine fara sacrificii si ca prietenii cum este Romania, care au cunoscut la randul lor recent tirania, sunt cei mai aprigi luptatori in sprijinul celor aflati inca in cautarea democratiei", a spus secretarul de stat american. Potrivit Condoleezzei Rice, subiectele abordate in cursul "amplelor discutii" cu ministrul roman de externe au inclus probleme privind regiunea Marii Negre, conflictele din zone cum este Republica Moldova si "dorinta comuna ca aceste probleme sa-si gaseasca o reglementare pasnica si democratica". Au fost continuate, de asemenea, discutiile incepute in cadrul vizitei in SUA a presedintelui roman Traian Basescu cu privire la repozitionarea fortelor americane de pe plan global si rolul pe care l-ar putea juca Romania in acest proces, a mentionat secretarul de stat al SUA.

La randul sau, Mihai-Razvan Ungureanu a evocat "parteneriatul strategic romano-american, bazat pe o indelungata prietenie pretuita de ambele parti" si a notat ca "politica externa a Romaniei va ramane constanta si ferma, fiind o tara care crede in valorile democratiei si in ceea ce poate fi facut". "Iar aceasta ne uneste in salvarea libertatii si promovarea democratiei si libertatii in lume", a declarat seful diplomatiei romane.

O restructurare fundamentala

Intrebata care sunt perspectivele procesului de restructurare a fortelor americane din lume, avand in vedere parteneriatul dintre Romania si SUA si viitorul statut al Romaniei de membra a Uniunii Europene, Condoleezza Rice a subliniat ca "UE si NATO sunt cei doi piloni ai parteneriatului transatlantic si ai Europei integre, libere si in pace". "Speram ca, atunci cand acele criterii vor fi indeplinite, UE se va extinde si va cuprinde toate democratiile europene, asa cum s-a extins NATO pentru a cuprinde democratii din Europa", a afirmat secretarul de stat al SUA.

Inaltul oficial american a adaugat ca Washingtonul "continua discutiile cu Romania si cu alte state cu privire la impactul repozitionarii fortelor SUA de pe plan global". "Romania este un stat membru al NATO, am avut discutii foarte bune si cred ca vom continua sa le avem cu privire la ce fel de prezenta vom avea si unde anume in Europa", a spus Condoleezza Rice.

Potrivit secretarului de stat al SUA, repozitionarea fortelor "este un proces foarte important si nu poate fi grabit, fiind vorba de o restructurare fundamentala a fortelor militare americane nemaiintalnita de circa 50 de ani". "Este bine sa ai un prieten si un aliat in Romania si speram sa colaboram in continuare cu guvernul roman in aceasta chestiune", a conchis Condoleezza Rice.

Strategia Marea Neagra, prezentata pe larg

In cursul primelor doua zile ale vizitei la Washington, seful diplomatiei romane a avut intrevederi cu consilierul presedintelui SUA pentru securitate nationala, Stephen Hadley, presedintele Camerei Reprezentantilor, Dennis Hastert, presedintele Subcomitetului pentru Europa din cadrul Comitetului de Relatii Externe al Senatului SUA, George Allen, liderul democrat din Comitetul pentru Relatii Internationale al Camerei Reprezentantilor, Tom Lantos, precum si cu fostii secretari de stat ai SUA, Madeleine Albright si Colin Powell.

In cadrul discutiilor au fost abordate atat aspecte privind relatia bilaterala, cat si problematica regionala, cu accent pe zona Marii Negre si Balcani, cooperarea dintre Romania si SUA in promovarea libertatii, democratiei si in lupta impotriva terorismului. In seara zilei de joi, ministrul roman al afacerilor externe a sustinut o alocutiune la Dineul Anual al American Jewish Committee. La eveniment au participat directorul pentru securitate nationala, John Negroponte, reprezentanti ai Administratiei si Congresului american, personalitati influente de pe scena politica americana si internationala, lideri ai comunitatii evreiesti din SUA, reprezentanti ai think-tank-urilor americane, formatori de opinie, jurnalisti.

Cotidianul american Washington Post a prezentat intalnirile avute de ministrul roman de externe, Mihai-Razvan Ungureanu, aflat in vizita in SUA, cu oficiali din Departamentul de Stat, Pentagon si Consiliul Securitatii Nationale pentru a discuta despre potentialul transfer de trupe americane din Germania in Romania si Bulgaria. "Am purtat discutii si cred ca vom continua sa discutam cu privire la ce fel de prezenta vom avea in Europa. Procesul de repozitionare a fortelor SUA pe plan global este foarte important, dar nu poate fi grabit", a subliniat dupa convorbiri secretarul de stat american Condoleezza Rice.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.