Rusia a transmis Bucurestiului si cancelariilor europene o scrisoare prin care solicita recunoasterea Abhaziei si Osetiei, insa Romania ramane consecventa pozitiei sale privind integritatea teritoriala pe aceleasi principii ca si in cazul Kosovo, a declarat luni presedintele Traian Basescu.

"Rusia a transmis, prin ambasadori cred, in toate cancelariile Europei, o scrisoare in care explica motivatia pentru care a recunoscut Osetia si Abhazia si solicitarea politicoasa de a fi recunoscute si de catre statul caruia i se adresa scrisoarea. Romania va ramane consecventa pozitiei sale de la Kosovo. In momentul de fata noi suntem o tara credibila, chiar daca nu suntem o mare putere. Suntem o tara credibila care a tinut la principii si cand a fost vorba de pozitii ale aliatilor si cand a fost vorba de pozitii ale tarilor care sunt vecine cu noi si cu care avem relatii fara a fi in aceleasi structuri", a declarat seful statului, citat de agentia Newsin.

"Scrisoarea este depusa la presedintie, vom face un raspuns, pentru ca asa e politicos" a mai comentat presedintele.

Presedintele Traian Basescu a declarat luni, la Bruxelles, ca statele UE au dat dovada de solidaritate in problema Georgiei,condamnand ferm decizia unilaterala a Rusiei de a recunoaste independenta Osetiei de Sud si Abhaziei si stabilind amanarea negocierilor pentru noul parteneriat UE-Rusia pana la retragerea trupelor rusesti din Georgia.

"S-au obtinut concluzii extrem de bune care arata solidaritatea UE, ceea ce cred ca e esential si este, dincolo de abordarea pentru Georgia, semnalul cel mai puternic pe care UE l-a dat", a comentat seful statului la finalul lucrarilor Consiliului European extraordinar convocat de presedintia franceza a UE.

Concluziile documentului recunosc impactul crizei asupra intregii regiuni, statele UE adoptand solutia numirii unui reprezentant al UE pentru Georgia si recunoscand ca prin criza din Georgia relatia UE-Rusia este intr-un moment de rascruce. "S-a adoptat solutia de a se amana negocierile pentru noul parteneriat UE-Rusia pana la retragerea trupelor Rusiei pe pozitiile detinute inainte de 6 aug 2008", a precizat Traian Basescu.

El a spus ca cel mai puternic avertisment dat Rusiei, in document, se refera la faptul ca a recunoscut ilegal Osetia de Sud si Abhazia, concluziile summit-ului fiind in acord cu punctele de vedere sustinute si de partea romana.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.