Decizia Conferintei presedintilor din Parlamentul European, de miercuri, conform careia cei 35 de observatori romani vor sta in outside pana la 1 ianuarie 2006, ar fi trebuit sa-i puna pe ganduri pe politicienii romani, responsabili cu integrarea europeana. Desi zarurile au fost aruncate, premierul Calin Popescu Tariceanu nu pare ingrijorat si nici jignit de situatia in care se afla Guvernul pe care il conduce. Cine este, totusi, vinovatul pentru toata aceasta mascarada, fostul sau actualul Executiv?

In timp ce PSD arunca pisica in gradina vecinului, din partea liberalilor europeni primim semnale incurajatoare, insa acestea nu sunt suficiente, intrucat ponderea lor nu este foarte ridicata in cadrul PE (doar 88 de voturi). Mai mult, nici europarlamentarii nu sunt consecventi in actiunile lor, incalcand astfel o decizie anterioara a Conferintei presedintilor, din 11 noiembrie 2004, care prevedea ca observatorii romani si bulgari sa fie primiti la activitatile PE din 2005.

Calendarul aderarii nu va avea de suferit

Cu privire la situatia nou-creata, primul-ministru a explicat ca "este vorba despre un vot dat intr-un comitet restrans de lucru, din care fac parte presedintele Parlamentului si presedintii grupurilor parlamentare. Nu este vorba de un vot in plenul Parlamentului. Ne asteptam sa trimitem observatori de la 1 septembrie. Aceasta amanare nu are influente in ceea ce inseamna calendarul de aderare.

Practica pana acum era sa se acorde statutul de observator cu 12 luni inaintea aderarii". Demnitarul roman a precizat ca acest gest nu este de natura politica, ci unul cu semnificatie economica.

Si ministrul integrarii, Ene Dinga, pare a ocoli adevarata cauza pentru care ni s-a aplicat un astfel de tratament, argumentand ca "decizia luata de catre sefii grupurilor parlamentare din cadrul PE este motivata de ratiuni bugetare, avand in vedere ca statutul de observator activ implica o serie de cheltuieli importante suportate de catre institutia europeana in cauza".

Democratii sustin varianta financiara

Vicepresedintele PD, Cezar Preda, ne-a declarat, ieri, ca aceasta atitudine "nu trebuie judecata din punct de vedere politic". "Nici o inflamare conform careia PE isi ia masuri de precautie nu trebuie sa ne incurce", a adaugat Preda. Problema trebuie privita din doua perspective. Prima are in vedere faptul ca nici un alt stat membru al UE nu a trimis observatori, cu mai mult de 12 luni inainte de aderarea propriu-zisa, iar in al doilea rand, PE nu trebuie sa suporte eforturile financiare pe care le-ar presupune un demers prematur, a explicat democratul. Amintindu-si de reactia pe care liderul Aliantei Liberalilor din PE, Graham Watson, a manifestat-o imediat dupa decizia Conferintei, acesta a comentat ca "a fost una de curtoazie".

Referitor la incalcarea hotararii din 2004, cand Romaniei i se facea, practic, promisiunea ca poate trimite observatori din septembrie 2005, Preda a apreciat ca a fost vorba despre "un gest care sa ne faca sa vedem receptivitatea si bunavointa de a fi primiti in randul UE".

Decizia reprezinta un 'grav>> mesaj politic!

Fostul ministru de externe in Guvernul Roman, Adrian Severin, a criticat decizia presedintilor PE, precizand ca "avem de-a face cu un mesaj politic pe cat de regretabil, pe atat de grav". "Este o prima sanctiune clara a cursului pe care l-a luat politica romaneasca, interna si externa, sub inraurirea gandirii presedintelui Traian Basescu. Cei care au luat o asemenea decizie au facut-o in ideea de a reactiona la politica lui Basescu, uitand ca si Romania si Parlamentul roman sunt la fel de necesare UE, precum statele membre si Parlamentele lor", a justificat social-democratul. Mai mult, "daca vom duce in continuare aceasta politica, tara noastra va intra in UE ca un partener de mana a doua, iar presedintele Basescu poarta intreaga vina. Nu Tariceanu!

La Bruxelles, Tariceanu a fost bine primit, insa el face politica lui Basescu". Intrebat daca PSD nu este responsabil pentru aceasta stare de fapt, fostul coleg de partid al lui Traian Basescu a declarat ca partidul din care face acum parte a condus cat a putut de bine procesul de integrare, dar a cazut pe maini nesigure.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.