Presedintele Traian Basescu a declarat astazi, inaintea plecarii la Consiliul European extraordinar pe tema Georgiei, ca Romania nu va cere impunerea de sanctiuni Federatiei Ruse, apreciind ca UE trebuie sa negocieze cu aceasta solutiile pentru regiunea Marii Negre, potrivit NewsIn.
"Va pot spune ca Romania nu va solicita impunerea de sanctiuni Federatiei Ruse, pentru ca sanctiunile nu vor face decat sa inghete situatia actuala, sa creeze premise de tensiune in continuare. Uniunea Europeana trebuie sa negocieze solutiile din regiunea Marii Negre cu Federatia Rusa si impreuna cu aceasta sa ajunga la solutii care respecta dreptul international in Consiliul de Securitate", a declarat Basescu.

Seful statului a remarcat ca, in prezent, se inregistreaza o situatie "fara precedent dupa cel de-al Doilea Razboi Mondial", precizand ca atat in Kosovo, cat si in Osetia de Sud si in Abhazia se incalca decizii ale Consiliului de Securitate privind integritatea teritoriala. "Trebuie evitat sa intram intr-o zodie, intr-o perioada nefasta, in care hotararile Consiliului de Securitate nu mai sunt respectate de statele membre ONU si de marile puteri. Garantia pentru statele mici si mijlocii este respectarea Cartei ONU si a dreptului international", a spus presedintele.

Seful statului a declarat ca Romania va distribui o analiza statelor membre UE si NATO privind situatia din regiunea Marii Negre, fara ca documentul sa se rezume exclusiv la situatia din Georgia.

Presedintele Basescu a mentionat si o serie de propuneri pe care Romania le va face pentru solutionarea crizei din regiune. Astfel, a precizat seful statului, tara noastra va propune ca UE sa readuca in discutia Consiliului de Securitate al ONU ansamblul problematicii conflictelor inghetate din zona Marii Negre, inclusiv Kosovo.

"In acelasi timp, plecand de la realitatea ca mecanismele de mentinere a pacii au fost ineficiente, cele stabilite la inceputul anilor '90 - si acest lucru se vede si in Osetia de Sud si in Abhazia, cum de altfel se vede si in Transnistria - n-au dus la solutionarea problemelor de securitate, vom propune inlocuirea mecanismelor de asigurare a pacii in aceste regiuni. De asemenea, vom sustine cresterea rolului NATO in regiunea Marii Negre. Vom solicita ca Uniunea Europeana sa ceara Federatiei Ruse respectarea angajamentelor de la Istanbul, din 1999, cu privire la retragerea fortelor militare din Transnistria si Osetia de Sud", a aratat Basescu.

De asemenea, seful statului a vorbit despre importanta continuarii proiectelor energetice din regiune, precizand ca "este esential ca UE sa sprijine evitarea izolarii Georgiei si Azerbaidjanului".

Basescu a adaugat ca Romania va cere, totodata, acordarea unei pespective europene pentru Republica Moldova, lucru care ar putea fi realizat prin inceperea si accelerarea negocierilor in vederea incheierii unui acord de asociere Republica Moldova - Uniunea Europeana. "De asemenea, ramanem consecventi si sustinem acordarea MAP pentru Georgia si Ucraina. Credem ca este necesara realizarea unui parteneriat Uniunea Europeana - Azerbaidjan, pentru ca Azerbaidjanul si Georgia sunt tarile punte catre resursele energetice din zona caspica", a mai spus Basescu.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.