Gyorgy Ervin a declarat in cadrul unei conferinte de presa, ca si in situatia in care consiliile locale ar aproba organizarea acestor referendumuri pana la data respectiva, acest lucru nu este suficient si initiativa ar trebui aprobata de la nivel central, transmite corespondentul NewsIn.

“Acest referendum nu este unul prin care de exemplu s-ar schimba denumirea unei strazi, lucru ce tine doar de comuna respectiva. Este ceva de anvergura mai mare si nu cred ca Bucurestiul va aproba referendumul in data de 30 noiembrie”, a spus prefectul.

Acesta a amintit ca este o procedura indelungata si care necesita timp.

Conducerea CNS a anuntat sambata la Sfantu-Gheorghe ca le va solicita in scris consiliilor locale din Covasna, Harghita si Mures sa organizeze referendumuri oficiale in data de 30 noiembrie, in aceeasi zi in care au fost programate si alegerile parlamentare. Presedintele CNS, Izsak Balazs, a declarat dupa sedinta Comisiei Permanente a Consiliului ca vor inainta Parlamentului Romaniei statutul de autonomie al Tinutului Secuiesc ca si initiativa legislativa cetateneasca, iar potrivit legii organizarea unui referendum in aceasta situatie este obligatorie.

Intrebarea care va fi adresata prin referendum atat romanilor cat si maghiarilor va suna cam in felul urmator: „Sunteti de acord cu modificarea limitelor teritoriale ale judetului, in vederea infiintarii unitatii administrativ autonome Tinutul Secuiesc?“