Speriati de estimarile facute cu privire la costurile unei campanii electorale intr-un colegiu uninominal, partidele impun conditii de ordin financiar candidatilor.
In cazul PNL, este vorba de echivalentul a 2.500 de euro, platibili pana la 1 septembrie, in caz contrar respectivul nume urmand a fi retras de pe lista de candidati. Pentru "uituci", au fost trimise SMS-uri de atentionare chiar de catre presedintele Camerei, Bogdan Olteanu, care este si coordonatorul politic al campaniei electorale. "Cine nu contribuie la campania electorala centrala nu poate sa candideze (…). Daca nu e in stare sa obtina 2.500 de euro pentru campania partidului, nu o sa fie in stare sa obtina nici banii necesari pentru finantarea propriei campanii", a explicat Olteanu rationamentul avertismentului, adaugand ca decizia a fost luata in Delegatia Permanenta a PNL.

Colegii acestuia au parut insa surprinsi si chiar s-au incurcat in declaratii. "S-a vorbit despre o taxa (…). Discutia a fost de principiu, nu e o decizie care sa aiba urmari imediate. Personal, nu am fost intrebat de nimeni", a declarat ministrul Adrian Iorgulescu, adaugand ca e vorba de "o participare benevola". La randul sau, vicele Dan Radu Rusanu a aratat ca nu cunoaste decizia, fiindca a fost in vacanta, dar ca i se pare "o chestiune normala". Rusanu i-a raspuns si colegului Iorgulescu: "Fiecare va contribui benevol, dar obligatoriu!". Potrivit sefului de campanie al PNL, Dan Motreanu, banii vor fi folositi, pe de o parte, pentru achitarea garantiei legale in contul Autoritatii Electorale Permanente (2.500 lei pentru fiecare candidat), iar pe de alta, pentru campania nationala (materiale promotionale, aparitii in presa etc.).

PSD va urma exemplul liberalilor. "Ne gandim si noi la o contributie a fiecarui candidat pentru campania de la nivel national, pentru machete, pentru clipuri, publicitate, care ii va ajuta si pe ei, in circumscriptiile uninominale in care candideaza", a declarat secretarul general al PSD, Titus Corlatean, precizand ca sumele vor fi "modeste" si in limita legii.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.