Presedintele PSD, Mircea Geoana, a declarat marti ca nu Parlamentul ar trebui sa decida asupra urmaririi penale a unui demnitar, ci membrii CSM, pentru ca aceasta institutie se pronunta asupra activitatii magistratilor, inclusiv asupra calitatii actelor intocmite de procurori.
"Daca CSM preia complet cariera puterii judecatoresti, si judecatori si procurori si grefieri, atunci el devine singurul for profesional si independent din Romania care se poate pronunta asupra calitatii actelor procurorilor si a DNA vis-a-vis de demnitari", a declarat liderul PSD, dezvaluind ca formatiunea sa intentioneaza sa propuna prin proiectul de modificare a Constitutiei ca avizul pentru inceperea urmaririi penale a demnitarilor sa fie dat de CSM, si nu de Parlament, ca in prezent.

Intrebat daca nu ar incarca si mai mult activitatea institutiei prin acordarea acestei noi prerogative, Geoana a raspuns ca institutia este cu atat mai potrivita sa analizeze daca dosarul unui demnitar contine suficiente argumente, cu cat tot CSM este si institutia care evalueaza activitatea magistratilor.
"Daca ii dai CSM-ului intreaga autoritate, solemnitate si independenta fata de factorul politic, atunci e forul natural care, fara partinire, fara politizare si cu profesionalism sa poata da un punct de vedere daca un dosar despre un demnitar al statului roman este suficient de consistent si cred ca CSM e locul natural pentru acest lucru", a conchis liderul pesedist.

Si presedintele Senatului, Nicolae Vacaroiu, a declarat ca CSM ar putea fi institutia care sa decida daca un demnitar sa fie cercetat. "Eu apreciez ca Parlamentul n-are ce cauta in a-si exprima punctul de vedere daca cere sau nu inceperea urmaririi penale. Cred ca modelul francez e mai potrivit, acolo avem o comisie mixta, formata din parlamentari, CSM, Parchet, juristi care isi exprima punctul de vedere. Eu as fi multumit, de exemplu, ca la noi, CSM sa faca acest lucru. E o institutie care e autonoma din toate punctele de vedere, e independenta", a aratat el.

Mircea Geoana a declarat luni ca BPN al PSD a aprobat propunerile de modificare a Constitutiei realizate de colectivul condus de Valer Dorneanu, ca marti va incepe procedura strangerii de semnaturi de la parlamentari si ca proiectul de revizuire a Constitutiei va fi depus la inceputul sesiunii parlamentare.

Potrivit unor surse din PSD, unii din liderii partidului, precum Ion Iliescu sau Adrian Nastase, nu sunt insa de acord cu modificarea Constitutiei si eliminarea imunitatii demnitarilor. Iliescu a fost de altfel singurul care si-a asumat aceasta pozitie public. El a declarat luni ca nu este de acord cu modificarea Constitutiei in acest moment, ci eventual dupa alegerile parlamentare din toamna, fostul sef de stat sustinand ca un asemenea proces nu trebuie facut pe fuga.

Consiliul Superior al Magistraturii este garantul independentei justitiei, se arata in Constitutie. CSM propune presedintelui Romaniei numirea in functie a judecatorilor si a procurorilor, cu exceptia celor stagiari si indeplineste rolul de instanta de judecata, prin sectiile sale, in domeniul raspunderii disciplinare a judecatorilor si a procurorilor, potrivit procedurii stabilite prin legea sa organica.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.