Senatorii decid marti daca poate incepe urmarirea penala a ministrilor parlamentari Paul Pacuraru si Codrut Seres, procurorii fiind la un pas de a primi mana libera tinand cont de procedurile mai simple , dar si de recomandarea Comisiei juridice pentru un aviz favorabil.
Matematic, sansele se joaca la limita. La Senat, spre deosebire de Camera Deputatilor, cererile Parchetului au nevoie de votul majoritatii, iar in cazul de fata cvorumul necesar este, potrivit anuntului facut de Nicolae Vacaroiu luni, de 69 daca se valideaza doua mandate ale PD-L, iar in caz contrar de 68. PD-L, PNL si PRM, formatiunile care au anuntat ca se vor pronunta pentru inceperea urmaririi penale a celor doi, au un total de 67 de senatori, iar validarea celor doi pedelisti ar face, daca s-ar respecta decizia partidului, ca Pacuraru si Seres sa poata fi cercetati.

Cu 55 de senatori, PSD si PC, care au lasat votul la latitudinea fiecarui ales, ar putea inclina balanta in conditiile in care, si de-o parte si de cealalta recomandarea partidului nu ar fi respectata. Acestora li se adauga cei 10 parlamentari UDMR carora liderii Uniunii nu le-au dat o directie exacta.

Spre deosebire de Camera Deputatilor, unde Comisia juridica a respins categoric solicitarile DNA in cazurile Nastase si Mitrea, la Senat, juristii Camerei superioare au recomandat, in unanimitate, plenului un aviz favorabil pentru cererile Parchetului vizandu-i pe Paul Pacuraru, ministru liberal al Muncii, si Codrut Seres, fost ministru PC al Economiei. Fapt sustinut ulterior si de liderii grupurilor parlamentare. la aceasta se adauga si dorinta exprimata de cei doi de a ajunge in instanta pentru a-si proba nevinovatia.Acest argument a contat in cazul votului privindu-l pe Miron Mitrea, pentru urmarirea penala a caruia au optat mult mai multi deputati decat pentru cea a lui Adrian Nastase care a sustinut tot timpul ca i s-a fabricat un dosar politic.

De altfel, in conditiile in care senatorii vor fi de acord cu urmarirea penala a lui Paul Pacuraru si Codrut Seres si in contextul anuntului facut de Mitrea ca va demisiona pentru a se pune la dispozitia justitiei, Adrian Nastase ramane, deocamdata, singurul parlamentar fost ministru care beneficiaza de imunitate penala, ancheta in cazul sau fiind blocata de Parlament.

Senatul a fost sesizat de Parchet in cazul a doua dosare in ceea ce-l priveste pe conservatorul Codrut Seres, dosare referitoare la privatizarea SC Electrica Muntenia Sud si la situatia de Hidroelectrica. Seres este acuzat ca de sprijinire a unui grup infractional organizat cu caracter transnational, adica a retelei de spionaj organizate de Stamen Stantchev, precum si ca a ascuns activitatile infractionale savarsite de conducerea Hidroelectrica.

In cazul ministrului Paul Pacuraru, acesta este acuzat de luare de mita. Pacuraru a declarat ca, in dosarul lui care se afla la DNA, luarea de mita este "o infractiune conexa, nu directa", si are in spatele ei "zero lei si zero bani".


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.