Presedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu, a declarat ca nu este de acord cu modificarea Constitutiei in acest moment, ci eventual dupa alegerile parlamentare din toamna, fostul sef de stat sustinand ca un asemenea proces nu trebuie facut pe fuga, potrivit NewsIn.
"Eu n-as aborda niciun fel de tema azi care sa schimbe Constitutia. Nu cred ca asta e calea potrivita in momentul de fata, sa schimbam cu ceva Constitutia. (...) Asa ceva nu se face de pe o zi pe alta, eu sunt de acord, dupa alegeri, in viitorul Parlament sa constituim o noua comisie, sa analizam ce amendamente ar trebui, sa nu le abordam din fuga", a declarat Iliescu inaintea sedintei BPN cand a fost intrebat ce parere are despre modificarile Constitutiei propuse de liderul PSD Mircea Geoana, subiect care se discuta si la sedinta BPN a partidului.

Iliescu a sustinut ca modificarile constitutionale din ultimii ani au avut loc in contexte care impuneau acest lucru, respectiv, mai intai trecerea de la regimul comunist la cel democratic, si apoi punerea in acord a Constitutiei din 1991 cu statutul Romaniei de membru NATO si UE. Fostul presedinte a aratat ca au mai existat momente in care s-a cerut sa se modifice Constitutia cat mai repede, amintind in acest sens noaptea de 22 decembrie 1989, dar ca solutia care s-a ales a fost una prin care acest proces sa se realizeze in timpul necesar. La Constitutia din 1991 s-a lucrat timp de un an in cadrul Parlamentului, care avea atributii de putere constituanta, in timp ce pentru a doua modificare, din 2003, a fost nevoie de doi ani de zile de activitate in cadrul unei comisii multipartinice a Parlamentului, a detaliat Iliescu.

"Personal nu sunt de acord cu schimbarea Constitutiei cu fiecare mandat. (...) Constitutia se elaboreaza intr-un proces foarte minutios", a mai declarat liderul PSD.

Cand i s-a pus in vedere ca la sedinta BPN de saptamana trecuta a votat pentru propunerile lui Mircea Geoana care vizau inclusiv modificarea Constitutiei prin eliminarea imunitatii penale a tuturor demnitarilor, Iliescu a spus ca s-a votat pentru un pachet mai larg de masuri de depolitizare a justitiei. "Acolo s-a constituit un grup sa elaboreze propuneri privind depolitizarea justitiei, e un pachet de masuri care vizeaza depolitizarea justitiei", a spus Iliescu, recunoscand insa ca acele propuneri se refereau si la imunitate.

Conducerea PSD a decis saptamana trecuta, la propunerea lui Mircea Geoana, ca la inceputul sesiunii parlamentare sa depuna un proiect de modificare a Constitutiei, pentru a se elimina imunitatea penala a tuturor demnitarilor si a insarcinat un colectiv format din Valer Dorneanu, Titus Corlatean, Bogdan Niculescu Duvaz, Titus Corlatean, Victor Ponta si Cristian Diaconescu sa redacteze textele ce schimba legea fundamentala, dar si pe cea a raspunderii ministeriale, sau Regulamentele parlamentare.

Sambata, presedintele PSD, Mircea Geoana, a venit cu o noua propunere de revizuire a Constitutiei, sustinand ca ar trebui modificata structura CSAT, astfel ca din acest for sa faca parte si liderul opozitiei. "Eu cred ca si acest vetust CSAT trebuie regandit, stiu ca inseamna si modificare de Constitutiei, ca denumire cel putin, dar nimic nu ne impiedica la revenirea Parlamentului din vacanta parlamentara sa ne uitam la legea CSAT-ului. Cred ca ar trebui sa ne regandim strategia de securitate nationala si mecanismele institutionale de adoptare a strategiilor", a declarat Geoana, la scoala de vara a tinerilor PC de la Saturn, unde a participat ca invitat.



Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.