Liderii liberali au redeschis, marti seara, in cadrul Biroului Permanent de Conducere, subiectul privind o eventuala fuziune cu partenerii din Alianta. Pozitia presedintelui PNL, Calin Popescu Tariceanu, conform careia aceasta discutie va avea loc oficial imediat dupa Conventia Nationala a PD, de la sfarsitul lunii iunie, a generat reactii pozitive din partea colegilor de partid. Pe de alta parte, nici democratii nu ar respinge ideea unei fuziuni. Desi lucrurile par simple la prima vedere, in profunzime nu sunt deloc asa.

Hasotti: 'Aparitia unui nou metal!>>

Senatorul PNL Puiu Hasotti, membru al BPN, ne-a declarat, ieri, ca proiectul unei fuziuni presupune munca de detaliu, de data aceasta nemaifiind vorba despre doua partide mici. "Nici Congresul partidului (din 5-6 februarie), nici eu insumi nu respingem o eventuala fuziune cu PD. Numai ca, de data aceasta, nu este o fuziune intre doua partide mici", aceasta implicand "un proiect politic extrem de complex si de solid". "In principiu, nu resping aceasta constructie politica, numai ca intrevad mari dificultati, pentru ca atat PNL, cat si PD sunt doua partide mari, parlamentare, la putere. Din proprie experienta, ca lider al grupului PNL-PD din Senat, va pot spune ca intre membrii acestuia nu exista nici o diferenta", a precizat Hasotti.

In ceea ce priveste doctrina la care va adera noua formatiune politica, se preconizeaza "o serie de dificultati", pentru ca fuziunea "este o operatiune foarte sensibila" care se va efectua intre un partid liberal si unul social-democrat, a completat senatorul. Cat despre modul in care se va realiza fuziunea, potrivit liderului liberal, aceasta va trebui sa aiba ca punct de plecare "dezbateri pornind de jos in sus" pentru a se sonda "starea de spirit in organizatiile pe care le avem".

In acest sens, Hasotti a tinut sa sublinieze ca o fuziune politica se aseamana cu aliajul dintre doua metale, in urma caruia va rezulta un nou metal. Daca viitoarea conducere va trebui sa aleaga intre Internationala Liberala si PPE, decizia se va lua in urma negocierilor cu PD, insa "nu as renunta la Internationala Liberala, care se mai numeste si Democrata (n.r. - ELDP). Cred ca trebuie sa asteptam Congresul PD si abia dupa aceea, eventual, sa incepem negocierile si evaluarile", a adaugat senatorul liberal.

In plus, acesta a afirmat ca "Romaniei ii lipseste un partid popular, dar nu trebuie sa se rezulte neaparat in urma fuziunii dintre PNL si PD". Si secretarul PD, Roberta Anastase, a declarat ca agreeaza ideea unei fuziuni, precizand ca aceasta tema urmeaza sa se discute in cadrul Congresului din iunie. "Eu sunt in favoarea unei constructii politice" a carei finalitate sa coincida cu vointa electoratului, a subliniat deputata.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.