Presedintele Traian Basescu a declarat, miercuri, la Chisinau, ca impreuna cu omologul sau moldovean, Vladimir Voronin, a ajuns la concluzia ca este "fundamentala si esentiala" implicarea UE in gasirea unei solutii in privinta Transnistriei, care sa respecte pe deplin integritatea Republicii Moldova.
"Ce s-a intamplat in Osetia de sud este demonstratia faptului ca aceste conflicte inghetate nu au un mecanism de deblocare a situatiei. In ceea ce priveste Transnistria, impreuna cu domnul presedinte Voronin, am ajuns la concluzia ca implicarea Uniunii Europene este fundamentala si esentiala in gasirea unei solutii in acord cu legislatia internationala si care sa respecte pe deplin suveranitatea si integritatea teritoriala a Republicii Moldova", a declarat seful statului roman, citat de NewsIn, la finalul unei intrevederi avute cu presedintele Republicii Moldova, Vladimir Voronin. Basescu a precizat ca Romania ramane un sustinator fara rezerve al integritatii si suveranitatii statului moldovean.

Presedintele Traian Basescu a precizat ca situatia din Transnistria este similara cu cea din cazul Kosovo si cu cea care se prefigureaza in Osetia de sud si Abhazia, singurul element care lipseste in cazul Transnistriei fiind conflictul.

"In discutii am apreciat extraordinar de mult capacitatea Republicii Moldova de a nu raspunde niciunui fel de provocari din partea transnistrenilor si trebuie sa spun ca mi se pare ca se depaseste orice limita a decentei in momentul in care transnitrenii refuza orice fel de discutii cu autoritatea suverana a statului moldovean", a sustinut seful statului.

Presedintele Basescu a tinut sa multumeasca omologului sau moldovean pentru faptul ca Republica Moldova a aderat "imediat" la declaratia UE cu privire al Georgia, care a fost adoptata pe 13 august.
Ambii sefi de stat au apreciat faptul ca atat situatia din Kosovo, cat si conflictul georgian si conflictul inghetat din Transnistria se aseamana si contravin principiului intergritatii teritoriale si suveranitatii statelor, iar acest tip de abordare politica trebuie sa inceteze.

Basescu a reiterat faptul ca suveranitatea statelor nu trebuie periclitata in niciun fel de drepturile colective ale minoritatilor, iar comunitatea internationala trebuie sa realizeze ca acest tip de abordari in numele unor etnii duc lae "ruperea" statelor si creeaza riscul unui proces ce poate fi "extrem de periculos pentru integritatea Europei".

La randul sau, presedintele Republicii Moldova, Vladimir Voronin a aratat ca situatia din Georgia este extrem de importanta in contextul conflictului transnistrean si, la fel ca omologul sau roman, a sustinut necesitatea restructurarii fortelor de mentinere a pacii. "Este necesara restructurarea fortelor pacificatoare ca sa raspunda la intrebarile si la necesitatea asigurarii acelor acorduri care sunt intre statele respective unde activeaza aceste forte mai ales in conditiile de conflict", a declarat Voronin, precizand ca este nevoie de implicarea comunitatii internationale pentru ca situatia din Georgia sa nu se mai repete.

In cadrul discutiilor bilaterale dintre cei doi sefi de stat s-a abordat si raportul dintre Republica Moldova si Uniunea Europeana, context in care Traian Basescu pledat pentru inceperea, de la 1 ianuarie 2009, a negocierii unui alt acord intre UE si Republica Moldova, care sa largeasca drepturile acordate firmelor si cetatenilor moldoveni, privind dreptul la liber schimb, de circulatie in interiorul UE a cetatenilor moldoveni.

La sosirea delegatiei prezidentiale la sediul Presedintiei Republicii Moldova pe partea cealalta a a strazii cateva zeci de oameni, in majoritatea lor varstnici, au inceput sa scandeze numele presedintelui Traian Basescu.

O parte dintre acestia au venit cu flori, cu fotografii ale presedintelui Romaniei si si-au prins in piept panglici tricolore. Oamenii au sustinut in fata jurnalistilor ca Basarabia este pamant romanesc, au scandat lozinci pro-Romania, anti-comunism si anti-Voronin, despre care au spus ca nu ei l-au ales, ci "nostalgia dupa trecut" si comunistii. Intrebati de ce scandeaza numele lui Basescu, acestia au raspuns ca "numai Basescu a pus problema dublei cetatenii, dintre toti presedintii Romaniei" si au transmis Parlamentului Romaniei ca ar trebui sa dea o lege prin care toti cetatenii moldoveni ai caror parinti au trait pe teritoriu romanesc inainte de 1940 sa primeasca automat cetatenie romana.

Subiectul Transnistria a fost discutat de presedintele Traian Basescu, tot miercuri, cu omologul sau ucrainean Viktor Iuscenko.

Conflictul din Transnistria are toate mecanismele duse pana la limita la care el sa poate izbucni, dar in momentul de fata nu sunt intrunite si conditiile politice pentru a se putea repeta o situatie precum cea din Osetia de Sud, a declarat presedintele Traian Basescu, aflat la Kiev.

Basescu a promis la Kiev, dupa convorbirile avute cu omologul ucrainean, ca va continua "in interiorul UE" sa ceara partenerilor "masuri si solutii pentru ca aceste conflicte inghetate sa fie dezamorsate". Uniunea Europeana are statut de observator, alaturi de Statele Unite, in procesul de reglementare transnistreana in formula "5 plus 2" (doua parti aflate in conflict, trei mediatori plus doi observatori).

Alaturi de Rusia si OSCE, Ucraina este mediator in procesul de reglementare al conflictului din Transnistria, iar ucrainenii au statut de observator al fortei de pace desfasurate in Transnistria (formate din rusi, transnistreni si moldoveni).


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.