Liderul PSD, Mircea Geoana,a anuntat luni ca la BPN al PSD s-a decis, prin vot, sa se depuna in Parlament saptamana viitoare un proiect de modificare a Constitutiei prin care imunitatea penala a tuturor demnitarilor sa fie eliminata, intentia fiind de a asigura independenta justitiei.
Geoana a precizat ca proiectul de modificare a Constitutiei face parte dintr-un pachet de masuri care sa duca la garantarea independentei justitiei, o alta initiativa ale PSD fiind solicitarea dezbaterii cu urgenta in Senat a legii de numire a procurorilor sefi de catre CSM si nu de catre presedinte, la propunerea Ministerului Justitiei. Liderul PSD a apreciat ca proiectul ar putea trece de Senat in prima decada a lui septembrie. De asemenea, din acelasi pachet de masuri face parte si propunerea de modificare a legii raspunderii ministeriale prin care fostii si actualii ministri sa se bucure de un tratament egal atunci cand sunt cercetati, potrivit NewsIn.

Referitor la initiativa de revizuire a Constitutiei prin eliminarea imunitatii tuturor demnitarilor, Mircea Geoana a spus ca este o initiativa radicala, care sa desfiinteze orice posibilitate de interventie in actul de justitie. "Solutia pe care noi o propunem este una completa, foarte radicala, un fel de rupere a nodului gordian. Propunerile noastre asigura desfiintarea oricarei posibilitati de interventie a puterii in actul de justitie", a declarat el. El a mai spus ca in Europa exista o multitudine de proceduri privind imunitatea: daca in cazul Olandei si a tarilor baltice nu exista niciun fel de imunitate, in alte tari exista sisteme "foarte stufoase". Propunerile pesediste vor fi inaintate si partenerilor europeni si transatlantici, a mai spus liderul PSD.

"Haideti sa taiem nodul gordian odata, Orice cetatean al Romaniei e la fel de important ca presedintele Romaniei sau ca orice ministru. Sa lasam poporul sa decida", a declarat el. Geoana le-a cerut liderilor celorlalte partide precum Emil Boc, Bogdan Olteanu, dar si pe Traian Basescu sa raspunda "cu da sau nu" daca sunt de acord cu principiul egalitatii in fata legii si cu propunerile PSD de eliminare a privelegiilor garantate de imunitate. El a mai spus ca liderii celorlalte partide incearca sa pastreze sistemul actual pentru a folosi imunitatea impotriva adversarilor lor politici, pesedistii.

Liderul social-democrat a mai estimat ca initiativa PSD de revizuire a Constitutiei are sanse sa treaca de Parlament si chiar de referendum. Geoana a propus ca referendumul de modificare a legii fundamentale sa aiba loc odata cu alegerile parlamentare si si-a exprimat speranta ca 55-60% dintre romani vor veni la vot.

Geoana a aratat apoi ca initiativa PSD privind imunitatea nu intra in contradictie cu decizia PSD de a recomanda propriilor parlamentari sa voteze dupa propria constiinta in cazul celor patru fosti ministri pentru care procurorii au solicitat de la Parlament inceperea urmaririi penale. Liderul PSD a spus ca exista indicii ca dosarele respective sunt politizate si ca, prin indicatii la vot, formatiunea nu doreste sa politizeze mai mult subiectul. "La o problema politica nu vrem sa aducem un raspuns politic", a explicat el. El a spus apoi ca PSD a venit cu aceasta initiativa pentru ca este precupat ca justitia este "un instrument in slujba puterii si a lui Traian Basescu".

PSD va propune eliminarea oricarei imunitati sau proceduri speciale prevazute de legislatia actuala in materie de drept penal in privinta demnitarilor statului roman, respectiv presedinte, parlamentari si membri ai Guvernului, a anuntat duminica presedintele formatiunii, Mircea Geoana.

Potrivit legii fundamentale, revizuirea Constitutiei poate fi initiata de Presedintele Romaniei la propunerea Guvernului, de cel putin o patrime din numarul deputatilor sau al senatorilor, precum si de cel putin 500.000 de cetateni cu drept de vot. Proiectul sau propunerea de revizuire trebuie adoptata de Camera Deputatilor si de Senat, cu o majoritate de cel putin doua treimi din numarul membrilor fiecarei Camere. Revizuirea este definitiva dupa aprobarea ei prin referendum, organizat in cel mult 30 de zile de la data adoptarii proiectului sau a propunerii de revizuire.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.