Liderii PSD au sustinut inaintea sedintei BPN ca declaratiile lui Mircea Geoana despre elimininarea imunitatii demnitarilor au avut drept scop declansarea unei discutii serioase despre acest subiect, potrivit NewsIn.
"Va trebui sa ne gandim daca imunitatea e buna doar pentru Traian Basescu si el are dreptul sa spuna ca pentru ceilalti este o prostie si trebuie respectata. Asta e una din variante. Alta e daca nu luam imunitatile in serios si trebuie sa li se spuna parlamentarilor cum sa voteze atunci cand ei trebuie sa se pronunte in legatura cu o chestiune care vine dintr-o prerogativa din Constitutie. Daca lucrul acesta nu e bun, atunci trebuie schimbata Constitutia", a declarat presedintele CN al PSD, Adrian Nastase, sugerand ca propunerile lui Geoana de eliminare a imunitatii pentru toti demnitarii au vrut de fapt sa atraga atentia asupra aplicarii, pe nedrept, a unor standarde diferite de la politician la politician.

"Ceea ce a facut Mircea Geoana e sa sublinieze ca in definitiv nu putem sa schimbam regulile, legile, regulamentele numai pentru membrii PSD, numai pentru Adrian Nastase sau Mitrea. Ori vrem sa respectam niste reguli ce tin de o istorie a parlamentarismului, de a proteja in special membrii opozitiei, daca vrem sa respectam aceste lucruri e una, daca nu, le dam la o parte pe toate", a continuat el, sugerand ca imunitatea demnitarilor este o traditie menita sa apere de abuzuri si ca eliminarea acesteia nu ar fi un lucru potrivit.

Si presedintele Senatului, Nicolae Vacaroiu, a spus ca Geoana a vrut sa atraga atentia de fapt asupra necesitatii unei dezbateri pe marginea formelor de imunitate. "Presedintele Geoana s-a referit ca, daca este de ridicat total imunitatea, trebuie facuta pentru toata lumea, inclusiv pentru presedinte", a declarat el. Vacaroiu a admis insa ca nu exista aproape nicio tara in care imunitatea penala pentru demnitari sa nu existe deloc. "Din cate stiu eu nu exista asa ceva in nicio tara din lume", a mai spus el.. "In ceea ce priveste imunitatea care exista la aceasta ora in Romania vreau sa va spun ca este la nivelul cel mai scazut existent in toate tarile din cate cunosc eu. Revizuirea Constitutiei este o necesitate, insa este un proces de durata, dificil, care probabil se va real in legislatura viitoare", mai spune presedintele Senatului. Si Nastase si Vacaroiu au recunoscut insa ca nu a avut loc la partid o discutie despre eliminarea totala a imunitatii.

Primarul sectorului cinci, Marian Vanghelie, a fost mai ferm in a sustine oportunitatea propunerii lui Geoana. El a spus ca propunerea liderului PSD este "corecta". "Atata timp cat Traian Basescu a distrus flota Romaniei si are imunitate si se ascunde in spatele imunitatii cred ca ar trebui schimbata Constitutia", a declarat el. Vanghelie a spus insa ca, daca s-ar fi dorit ca demnitarii sa fie egali cu ceilalti cetateni, parlamentarii ar fi trebuit sa voteze pentru urmarirea penala a lui Nastase si Mitrea. "O sa le transmit colegilor de la celelalte partide care vorbesc despre imunitate ca, daca tot doreau, trebuiau sa voteze cum declara. Ca daca ar fi votat cum au declarat, lucrurile s-ar fi rezolvat", a aratat el, spunand ca se refera inclusiv la colegii sau din PSD.

Vicepresedintele Rodica Nassar a spus si ea ca imunitatea ar trebui sa acopere doar declaratiile politice, iar presedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu, a refuzat sa comenteze.

PSD va propune eliminarea oricarei imunitati sau proceduri speciale prevazute de legislatia actuala in materie de drept penal in privinta demnitarilor statului roman, respectiv presedinte, parlamentari si membri ai Guvernului, a anuntat duminica presedintele formatiunii, Mircea Geoana.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.