Romania ar trebui sa intre intr-o relatie mai pragmatica fata de Rusia si sa incerce atragerea gazoductului rus South Stream prin Oltenia, acum ca proiectul european Nabucco "e aproape mort" din cauza conflictului ruso-georgian, a declarat joi la Craiova liderul PSD Mircea Geoana.
Geoana s-a aratat preocupat de situatia din Georgia, "o tara apropiata Romaniei si apropiata valorilor occidentale", considerand insa ca Romania trebuie sa-si regandeasca strategia energetica si sa intre intr-o "relatie mai pragmatica" fata de Federatia Rusa.

"Nu as vrea sa trecem sub tacere consecintele severe pe care pe aceste evolutii le au asupra intereselor romanesti. Asupra strategiei energetice a Romaniei. Putem sa spunem azi, cu o doza mare de probabilitate, ca proiectul Nabucco, proiectul acelei alimentari alternative cu gaze a Romaniei in afara de gazul rusesc este azi un proiect aproape mort. Este greu de crezut ca firme occidentale si parteneri din regiune vor intra intr-o astfel de investitie masiva in conditii de securitate redusa pentru un astfel de proiect“, a spus senatorul social-democrat.

Cum sansele de realizare ale proiectului european sunt acum foarte reduse, Romania ar trebui sa incerce sa participe la proiectul rival propus de Gazprom, South Stream, ce ar urma sa treaca prin Bulgaria si Serbia, considera Geoana.

Daca Nabucco este un proiect cu sanse reduse de realizare probabil ca va fi nevoie ca si noi, ca tara, sa intram intr-o relatie mai pragmatica cu Federatia Rusa si sa vedem daca proiectul de transport de gaze din zona rasariteana catre Europa, care va trece prin Bulgaria, si care ocoleste strategic Romania (South Stream - n.r.) nu poate fi cumva deviat si pe aici, prin Oltenia, si sa mearga direct catre Serbia si Bulgaria“, a declarat Geoana.

Acesta a adaugat ca este nevoie de o regandire a strategiei de securitate energetica. „Ea este depasita in timp si spatiu si este nevoie ca noi toti, indiferent de culoare politica, sa venim cu o strategie care sa raspunda problemelor actuale si provocarilor de noua generatie pe care Romania le are de infruntat in anii urmatori“, a spus liderul PSD.

Geoana crede ca un efect imediat al situatiei din Georgia se va vedea curand si in Transnistria. „Intr-un fel, acest lucru va avea, prin ricoseu macar, o influenta si asupra evolutiilor din Republica Moldova. Si aici, estimarea mea este ca ne putem astepta, in perioada urmatoare, la 'o solutionare' a conflictului din Trasnistria, dar in termenii pe care domnul Voronin si Moscova le vor impune. De aceea, evolutiile din Georgia au semnificatii si ramificatii multiple asupra interesului national romanesc", a avertizat senatorul social-democrat.

Intr-un interviu acordat saptamanalului german Wirtschaftswoche, publicat joi si citat de AFP, seful consortiului Nabucco Reinhard Mitschek se declara optimist privind sansele de realizare ale proiectului european, in ciuda conflictului ruso-georgian. "Conflictul nu are nicio consecinta asupra calendarului nostru, care prevede intrarea in functiune a gazoductului pentru 2013", a spus el.

Gazoductul european Nabucco estimat la 7,9 miliarde euro ar fi urmat sa aduca gaz din Marea Caspica pe o ruta directa, nu prin reteaua de conducte Gazprom, in incercarea de a reduce dependenta energetica a Europei de Rusia. Nabucco ar fi urmat sa inceapa in Turcia, traversand Bulgaria, Romania, Ungaria si Austria. Sectiunea de conducta din Azerbaidjan ce traverseaza Georgia ajungand in Turcia exista deja, compania operatoare BP reluand joi alimentarea acesteia cu gaz dupa o intrerupere de cateva zile din cauza conflictului ruso-georgian..

Gazoductul South Stream, conceput de Gazprom in replica la Nabucco, va trece pe sub Marea Neagra, legand Rusia de Bulgaria, unde se va desparti intr-un tronson nord-vest spre Serbia, Ungaria si Austria si intr-unul spre sud, spre Grecia si Italia.

Atat Ungaria, cat si Bulgaria, ambele tari ce participa la Nabucco, au semnat acorduri guvernamentale cu Kremlinul in vederea participarii la South Stream. Si Serbia a semnat un acord similar, in schimbul vanzarii directe a companiei nationale de petrol NIS - o conditie acceptata de Belgrad in ciuda cerintelor UE de a organiza o licitatie internationala.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.