La doar o jumatate de ora dupa ce Parlamentul a respins cererea DNA de incepere a urmaririi penale impotriva lui Miron Mitrea si a lui Adrian Nastase, Directia Nationala Anticoruptie a remis presei un comunicat prin care anunta ca a trimis in judecata fosta conducere a Aeroportului International Bucuresti-Baneasa.
Persoanele acuzate au detinut functii in stafful societatii tocmai in perioada in care Miron Mitrea detinea portofoliul Ministerului Transporturilor. De altfel, in acest dosar a fost cercetat si Mitrea. Astfel, DNA isi pregateste o portita pentru ca, “la nevoie”, atacul impotriva deputatului PSD sa poata fi relansat.
Scandalul schimburilor de terenuri din zona Aeroportului Baneasa a ajuns in fata justitiei, dupa ce procurorii au trimis spre judecare dosarul. Patru persoane au fost acuzate de prejudicierea societatii Aeroportul International Bucuresti - Baneasa SA (SN AIBB SA) cu o suma care depaseste patru milioane de euro. Unul dintre inculpati a mai fost implicat intr-un alt scandal imobiliar, tot cu terenuri apartinand unor societati aeronautice. Sorinel Ciobanu (fost director general si presedinte al Consiliului de Administratie al societatii), Olivia Mihaela Iacob (fost sef Serviciul juridic), Paul Florian Fulger (director tehnic), Oana Antonela Tone (fost director economic) si Maria Luiza Buzat (lucrator comercial in cadrul Serviciului contractari) sunt acuzati de savarsirea infractiunilor de abuz in serviciu contra intereselor publice, in forma calificata.

Cauza…

Alaturi de acestia, avocatul Bogdan Iulin Nastase este acuzat de complicitate la abuz in serviciu contra intereselor publice, in forma calificata. Conftorm rechizitoriului intocmit de procurori, la data de 13.12.2004, a fost incheiat un contract de schimb de terenuri intre SN Aeroportul International Bucuresti-Baneasa si avocatul Iulian Bogdan Nastase. Potrivit contractului, SN AIBB SA dadea un teren in suprafata de 23.392 mp, situat in intravilanul municipiului Bucuresti, cu iesire la DN1- soseaua Bucuresti-Ploiesti, in zona comerciala Baneasa, primind in schimb un teren cu suprafata de 25.000 mp situat in localitatea Voluntari.

Desi terenul dat la schimb se afla intr-o zona cu o valoare de piata substantial mai ridicata decat cel primit, cei cinci inculpati reprezentand SN AIBB nu au prevazut in contract plata unei sulte (diferenta dintre valoarea celor doua terenuri) in sarcina inculpatului Iulian Bogdan Nastase, prejudiciind in acest fel societatea cu suma de 4.273.472 euro. In perioada premergatoare incheierii contractului de schimb, Sorinel Ciobanu, in calitate de director general al societatii sus mentionate, a ascuns reprezentantilor Ministerului Transporturilor Constructiilor si Turismului (actionar majoritar) faptul ca Iulian Bogdan Nastase nu era proprietarul terenului de 25.000 mp, a prezentat documente referitoare la o situatie nereala si a incheiat contractul de schimb cu incalcarea hotararilor Consiliului de administratie si ale Adunarii generale a actionarilor, in conditiile in care situatia juridica a terenului dat la schimb nu era clarificata. In ceea ce ii priveste pe inculpatii Mihaela Olivia Iacob, Antonela Oana Tone, Luiza Maria Bulat si Florin Paul Fulger, acestia, in virtutea atributiilor de serviciu, au semnat contractul de schimb de terenuri cu incalcarea hotararilor Adunarii generale a actionarilor si ale Consiliului de administratie (situatia juridica a terenului dat la schimb nu era clarificata, nu s-a facut o evaluare a terenului, iar beneficiarul acestuia nu a fost obligat la plata unei sulte). Procurorii DNA au inaintat dosarul spre judecare Judecatoriei Sectorului 1 Bucuresti.

Indirect, numele avocatului Nastase este legat de un alt scandal, mult mai cunoscut bucurestenilor. El, impreuna cu sotia sa, a chemat in judecata grupul de firme portughez Lena, intr-un dosar comercial, solicitand evacuarea firmelor componente ale Lena de pe suprafetele de teren ocupate de acestea. Zona in disputa a fost tocmai aceea pe care s-a construit pasajul de la Feeria - Ikea. Iar terenul apartinea Aviatiei Utilitare Bucuresti. Sotii Nastase preluasera o parte din terenurile Aviatiei Utilitare printr-un alt schimb, incheiat de aceasta data cu Mira Consulting, lichidatorul judiciar al SC Aviatia Utilitara. La scurta vreme de la intentarea actiunii, sotii Nastase au renuntat la judecarea propriei plangeri.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.