In cazul ex-premierului Nastase s-au exprimat 120 de voturi "pentru", 150 de voturi "impotriva", iar sase au fost declarate nule. In ceea ce il priveste pe Miron Mitrea, s-au inregistrat 160 de voturi "pentru", 108 voturi "impotriva", un singur vot fiind declarat nul. Pentru ca solicitarile DNA sa fie aprobate, era necesar ca 218 deputati sa se exprime in favoarea inceperii urmaririi penale. Tot ieri au ajuns la Camera noile cereri ale DNA privind inceperea urmaririi penale a lui Nastase in alte doua dosare. Acestea ar putea fi supuse votului plenului la jumatatea lunii septembrie.

Indiferent de culoarea politica sau de anunturile oficiale referitoare la maniera in care vor vota partidele, nu toti alesii au fost prezenti. Sedinta a inceput cu un subiect mai putin spectaculos, menit sa dilueze tensiunea acumulata in jurul cazurilor Nastase si Mitrea. Premierul Tariceanu a prezentat un raport cu privire la efectele inundatilor, stabilind ca prioritate a Romaniei, pe termen mediu si lung, investitiile in infrastructura, dupa cum informeaza Ziua.

Membrii Cabinetului au plecat de la sedinta extraordinara inainte de votul pentru inceperea urmaririi penale in cazul celor doi pesedisti. Intrebat de presa de ce pleaca, Tariceanu a raspuns sec: "Am sedinta de Guvern, poate ati uitat lucrul acesta".

Vot "dupa constiinta"


Incertititudinea privitoare la vot s-a instalat inca de la orele diminetii, cand pesedistii si conservatorii au anuntat senini ca vor vota "dupa cum le dicteaza constiinta". Mitrea nu a participat la sedinta Camerei si nu i-a raspuns la telefon nici macar liderului de grup, Viorel Hrebenciuc, dupa cum a sustinut acesta. "Maestrul combinatiilor" a mentionat ca Mitrea se afla in concediu, surse pesediste precizand ca deputatul ar fi intr-o vacanta, in Austria. Nastase a participat insa la votul Camerei, insa s-a straduit sa fie cat mai putin vizibil. Refugiat pe blogul personal, acesta a apreciat ca votul deputatilor "reprezinta o solutie politica data unui dosar politic".

Dupa numararea voturilor si difuzarea anuntului ca sufragiile sunt insuficiente pentru admiterea cererilor DNA de urmarire penala in cazul celor doi deputati, reprezentantii grupurilor s-au intrecut in a deplange "situatie neplacuta" in care se situeaza Parlamentul, aceea de a fi perceput de opinia publica drept institutia care pune piedici Justitiei. La final, presedintele Camerei, Bogdan Olteanu (PNL), a sustinut ca "oricand" poate fi reluat votul la cererile DNA de urmarire penala in cazurile Nastase si Mitrea, la solicitarea "oricarui deputat".


Cotidianul a publicat si demnitarii care au lipsit de la vot:

PSD (13): Ioan Adam, Petru Andea, Eduard Martin, Iulian Iancu, Miron Mitrea, Manuela Mitrea, Tudor Mohora, Constantin Nita, Alexandru Stanescu, Vasile Soporan,Tudor Tanasescu, Alin Teodorescu, Madalin Voicu
PD-L (4)
: Liviu Codarla, Danut Liga, Marcel Piteiu, Horia Vasioiu
PNL (7+5): Valeriu Boeriu, Mircea Ciopraga, Rares Manescu, Mihai Malaimare, Nini Sapunaru, George Scutaru, Ioan Timis (Calin Popescu Tariceanu, Cristian Adomnitei, Eugen Nicolaescu, Mihai Voicu, Ovidiu Silaghi - guvern)
PRM (7): Dumitru Avram, Lucian Bolcas, Florina Jipa, Paul Magheru, Petre Popeanga, Mircea Purceld, Dan Zamfirescu
PC (3): Teodor Nitulescu, Dan Ioan Popescu, Ionica Popescu
UDMR (2+1): Asztalos Ferenc, Mate Andras. (Laszlo Borbely - guvern)
Independenti (6): Dumitru Becsenescu, Olguta Cocrea, Marin Diaconescu, Stelian Dutu, Nati Meir, Aurelian Pavelescu
Minoritati (1): Nicolae Paun


Pentru unii muma, pentru altii ciuma: "Da" pentru Seres si Pacuraru

Presedinta comisiei juridice senatoriale, Norica Nicolai a anuntat ca ieri senatorii din comisie au votat in unanimitate pentru aprobarea cererilor DNA de incepere a urmaririi penale in cazurile ministrilor Codrut Seres si Paul Pacuraru. Raportul va fi depus la Biroul Permanent, iar luni, acesta va hotari daca se justifica convocarea unei sesiuni extraordinare pentru votarea lui, informeaza Jurnalul National.

Pozitia CE

Comisia Europeana evita sa comenteze explicit NUP-ul dat de deputati in cazurile Nastase si Mitrea, dar aminteste de Raportul sau de luna trecuta, in care critica dur Parlamentul, insa blocarea de catre Camera Deputatilor a anchetelor DNA in cazurile Mitrea si Nastase risca sa starneasca nemultumirea Bruxellesului si arunca in aer eforturile Romaniei de a scapa la anul de mecanismul de monitorizare pe Justitie al CE si de statutul de tara de mana a doua a UE.

In Raportul pe Justitie de luna trecuta, Comisia a criticat insistent si repetat Parlamentul si Inalta Curte de Casatie si Justitie pentru inghetarea anchetelor in cazurile demnitarilor. „Nu s-a inregistrat nici un progres real in zece cazuri-cheie in care sunt implicati fosti ministri. Acest lucru se datoreaza, pe de o parte, faptului ca Parlamentul a blocat urmarirea penala, iar pe de alta parte, respingerii cazurilor de catre Inalta Curte de Casatie si Justitie, care a invalidat deciziile anterioare. Incapacitatea de a avansa in aceste cazuri compromite eforturile pozitive intreprinse in etapa premergatoare procesului”, se arata in Raport.

Povestea dosarelor

DNA a cerut Camerei Deputatilor inca din luna aprilie avizul privind inceperea urmaririi penale in cazul lui Miron Mitrea, iar o luna mai tarziu avizul pentru Adrian Nastase. Intrati in posesia dosarelor celor doi fosti ministri, alesii au decis crearea unei subcomisii cu acces exclusiv la documente, care sa intocmeasca rapoarte ce ulterior sa fie votate in plen. Daca in cazul lui Mitrea, membrii comisiei au sustinut ca nu pot sugera plenului o modalitate de vot, in privinta lui Nastase parerea a fost unanima: nu exista motive intemeiate pentru a justifica inceperea urmaririi penale. Pe 24 iunie, plenul Camerei a supus prima oara la vot solicitarile DNA pe numele celor doi, insa deputatii s-au refugiat strategic pe culoarele Parlamentului, determinand lipsa de cvorum si implicit, amanarea luarii unei decizii.

Mitrea promite demisia

Deputatul PSD Miron Mitrea a declarat, pe 25 iunie, ca isi va da demisia din Parlament, daca forul legislativ nu va aviza favorabil cererea DNA privind inceperea urmaririi sale penale. "E clar ca trebuie sa imi dau demisia ca nu am alta solutie. (...) Cum pot sa accept eu in continuare sa stau in balciul asta, facut intentionat. Trebuie sa imi dau demisia si o sa mi-o dau", a afirmat liderul PSD, intr-o emisiune la Realitatea Tv. Mitrea a adaugat ca este nemultumit de situatia creata dupa ce in Camera Deputatilor a fost anulat votul privind cererea DNA de incepere a urmaririi penale impotriva sa, precizand ca vrea sa fie cercetat.

Secretarul Camerei Deputatilor, Ioan Munteanu, a anuntat miercuri ca pentru deputatii PSD Miron Mitrea si Adrian Nastase nu se poate continua urmarirea penala, deoarece a existat cvorum pentru votarea solicitarilor, dar nu s-a intrunit numarul necesar unui aviz favorabil.

Potrivit 9AM, daca Mitrea si-a prezentat demisia in urma scandalului, Nastase isi sustine in continuare cauza. "Vorbim strict despre un razboi politic. Care continua si va continua. Pentru ca Traian Basescu nu poate trai in normalitate, ci doar in conflict. Conflict in care antreneaza, din pacate, si falanga sa politica, PDL-ul", decalara acesta pe blogul sau. Pozitia sa clara, ataca “Justitia” dorita de Traian Basescu care ar "inseamna folosirea oricaror mijloace pentru distrugerea celui care i se opune. Iar pentru a-i realiza proiectul, nimic nu e prea mult. Cei care cred în democratie stiu un adevar indiscutabil: dreptatea nu se poate face incalcand regulile, schimband, cand nu-ti convin, legi, regulamente, proceduri.

Stim foarte bine ca Parlamentul nu putea acorda un verdict juridic i nici nu a facut asta. Constitutia actuala, buna sau rea, a impus Parlamentului sa dea un aviz, iar prin vot s-a respectat cerinta constitutionala. Aceeasi Constitutie - trebuie spus - in lumina careia singurul care are imunitate absoluta in Romania este actualul presedinte, Traian Basescu."

Dosarul a fost, de la bun inceput, construit ca o forma de presiune politica. Iar raspunsul colegilor din Camera Deputatilor a fost, firesc, tot unul politic", sustine Adrian Nastase.

Ce mai urmeaza...


Presedintele Consiliului National al PSD, Adrian Nastase, va candida la un colegiu uninominal care va cuprinde orasul Mizil si 18 comune din estul judetului Prahova. Potrivit unei declaratii a liderului social-democrat prahovean, Marian Saniuta, preluata de Gardianul, Nastase si-a depus deja dosarul de candidatura la organizatia judeteana. Pana in acest an, fostul premier a fost ales deputat de Bucuresti pe sistemul cu liste de sase ori. Si numele vicepresedintelui Camerei Deputatilor, Miron Mitrea, se regaseste in randul celor care se vor prezenta in fata electoratului la alegerile parlametare, de data aceasta pentru un mandat de senator. Presedintele PSD Vrancea, Marian Oprisan, a declarat in urma cu cateva saptamani ca Mitrea va candida pentru Colegiul de Nord al Vrancei, un colegiu senatorial in care este si municipiul Focsani. Miron Mitrea, fost ministru al transporturilor, a obtinut în judetul Vrancea, pâna acum, trei mandate de deputat.