Dupa umilintele suferite la Senat, ministrul Justitiei, Monica Macovei, a reusit ieri, in mod surprinzator de usor, sa treaca noile declaratii de avere de Comisia juridica a Camerei in forma propusa de Executiv. Parlamentarii puterii au votat aceasta varianta, insa din declaratiile facute pe parcursul dezbaterilor s-a putut observa ca o fac cu inima stransa.

Cel mai mare soc a aparut atunci cand Macovei le explica deputatilor ca in declaratiile de avere, la rubrica privind cadourile, vor trebui sa treaca si excursiile facute in strainatate pe banii Parlamentului. Un deputat apartinand grupului minoritatilor nationale, care pana in acel moment sustinuse Guvernul, a dezertat si a preferat sa se abtina de la votarea acestei prevederi. Parlamentarii PD, PNL si UDMR au ramas pe pozitii, dar s-au strambat cand au trebuit sa ridice mana in favoarea textului ordonantei.

Dezbaterile din Comisia juridica a Camerei au fost surprinzator de calme. Deputatii PSD au incercat doar s-o incurce pe Monica Macovei, intreband daca termenul final de depunere a noilor formulare este 7, 8 sau 9 mai. Dupa mai bine de jumatate de ora de dezbateri s-a convenit ca acestea trebuie completate si semnate pana la 7 mai, ora 0,00 - data la care expira cele 60 de zile de la publicarea in Monitorul Oficial a Ordonantei privind noile formulare.

Deputatii din coalitia majoritara au avut unele obiectii asupra notiunii de "valoare estimativa" a colectiilor de arta si bijuteriilor care trebuie declarate. Macovei le-a explicat insa ca exact aceeasi formulare exista si in declaratiile de avere depuse de parlamentarii englezi. Ministrul Justitiei i-a mai anuntat ieri pe parlamentari ca ministerul pe care-l conduce pregateste un proiect de lege prin care se va infiinta o agentie sau o institutie care sa verifice corectitudinea declaratiilor de avere.

"Sistemul in vigoare n-a functionat in proportie de 90%", a recunoscut Macovei. In prezent, averile inaltilor demnitari sunt controlate de o comisie de judecatori de la Inalta Curte de Casatie si Justitie, comisie care insa nu a finalizat nici o cercetare.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.