Presedintele Societatii Academice Romane, Alina Mungiu Pippidi, a declarat astazi, referitor la votul pentru Nastase si Mitrea, ca politicienii dau dovada de ipocrizie, cand vorbesc despre incetarea monitorizarii pe justitie, dar voteaza secret lucruri ce contravin recomandarilor CE.

"Astea sunt lucruri care clarifica situatia. Sa spui ca vrei sa incetezi monitorizarea Romaniei, iar in acelasi timp sa faci lucruri care contravin pe fata recomandarilor Comisiei Europene este o ipocirizie. Inseamna ca partidele care au votat asa si deputatii si-au pus eticheta clar de fapt de ce parte sunt ei", a spus Pippidi.

Potrivit presedintelui SAR, votul de miercuri din Parlament este o dovada a faptului ca sistemul de vot uninominal va fi la fel de ineficient ca si celelalte, atat timp cat la toate voturile cu miza se va vota secret.

"Atrag atentia ca nu serveste la nimic votul uninominal, atata timp cat se voteaza secret la voturile la toate voturile importante si cu miza din Parlament. Daca erau barbati, astazi afisau o lista cu ce au votat fiecare pe site-ul Camerei. Este o mare iprocizie toata chestia cu votul uninominal, pentru ca de fapt nu se stie ce a votat fiecare", a mai afirmat Alina Mungiu-Pippidi.

Camera Deputatilor a decis astazi ca DNA nu poate incepe cercetarea penala a lui Nastase si a lui Mitrea. "In acest moment, noi, astazi stim un lucru, ca nu poate sa continue cercetarea penala", a declarat secretarul Camerei Deputatilor, Ioan Munteanu. El a precizat ca, teoretic cel putin, se poate discuta despre posibilitatea reluarii votului. "Cred ca exista juridic si o astfel de solutie, dar nu o am eu", a afirmat el.
Dosarul "Zambaccian", pentru care procurorii nu au primit astazi aviz pentru inceperea urmaririi penale, se refera la modul in care familia Nastase a dobandit imobilul de pe strada Zambaccian.

In cazul Mitrea, acesta este acuzat ca ar fi fost mituit, cind era ministru, cu lucrarile efectuate de trei societati comerciale din Bacau la vila pe care mama sa a detinut-o in Baneasa. In intervalul 2001 - 2004, casa a fost renovata si extinsa cu o suprafata de peste 100 metri patrati, lucrarile fiind executate de firmele Vertcon, Conimpuls si Regal Bacau.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.