Presedintele Institutului Cultural Roman (ICR), Horia Roman Patapievici, a adresat o scrisoare deschisa presedintelui Senatului Nicolae Vacaroiu, in legatura cu acuzatiile aduse activitatii ICR.
H.R. Patapievici precizeaza ca raspunde prin scrisoare unor afirmatii facute de Andrei Alexandru, purtator de cuvant al Presedintelui Senatului Romaniei, in interventia sa telefonica la postul Realitatea TV, in data de 8 august 2008, in care acesta a motivat necesitatea anchetarii ICR de catre comisia de cultura a Senatului.

Andrei Alexandru a spus ca "in cazul ICR-ului este o mare lipsa a legii, care a fost constatata de-abia acum". Institutul Cultural Roman functioneaza pe baza Legii nr. 356/2003, precizeaza Patapievici.
Curtea de Conturi a Romaniei a desfasurat la Institutul Cultural Roman un control de aproape cinci luni, in perioada 27 septembrie 2007 - 31 ianuarie 2008, in temeiul prevederilor legale din domeniul finantelor publice.

Ancheta s-a soldat cu o serie de recomandari ale Curtii de Conturi privind adoptarea de catre ICR a unui numar de masuri, printre care elaborarea unui set de proceduri contabile, organizarea si refacerea operatiunilor de inventariere a elementelor de activ si pasiv, completarea dosarelor de achizitii publice. Masurile cerute au fost adoptate in termenul indicat, fapt comunicat de ICR Curtii de Conturi in data de 17 iunie 2008, spune presedintele ICR.

"In ce priveste cheltuirea 'de o maniera neortodoxa', in opinia d-lui Alexandru, a fondurilor alocate ICR, precizam ca singurele operatiuni care implica fonduri mentionate in analiza Curtii de Conturi sunt o serie de debite neincasate, si anume, cele rezultate in urma plasarii pe piata a publicatiilor ICR, intre care revistele 'Dilema' si 'Cultura'", mai arata Patapievici, mentionand ca debitele respective dateaza din perioada anterioara anului 2005, cand la conducerea Institutului se afla Augustin Buzura, "astazi un apropiat al posturilor de televiziune ale grupului de presa 'Intact' (indeosebi Antena 3), care si-au facut o veritabila obsesie din ponegrirea constanta a ICR", noteaza Patapievici.

"Subliniem, in acelasi timp, ca nu avem nici o obiectie in fata unei eventuale anchete, parlamentare sau de orice alt fel. Ceea ce ne revolta e confectionarea in stilul unor vremuri apuse de asa-zise 'motivatii legale', cu scopul precis de a da consistenta institutionala unor penibile acuzatii nascute din ura si resentiment", sustine presedintele ICR.

Patapievici raspunde si afirmatiei lui Alexandru conform careia "ICR este de fapt o modalitate de plata a unei clientele", spunand ca aceasta acuzatie se inscrie in seria atacurilor de presa si a acuzatiilor orchestrate de membri ai Partidului "Romania Mare", carora le-a raspuns in mai multe randuri.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.