Presedintele Traian Basescu le-a spus politicienilor prezenti marti la consultarile de la Cotroceni ca noul Cod penal nu trebuie sa transforme Romania nici intr-un "stat politienesc", dar nici intr-un "rai al infractorilor", atragand atentia ca acest cod trebuie sa fie o prioritate in Parlament.
"Noul Cod penal trebuie sa devina prioritatea acestei legislaturi. Nu trebuie sa devenim nici stat politienesc, nici raiul infractorilor. Statele UE nu vor accepta o Romanie care nu are mijloace sa lupte impotriva crimei organizate si a infractorilor", le-a spus Basescu reprezentantilor partidelor parlamentare in cadrul consultarilor pe tema raportului de tara pe justitie, au declarat pentru NewsIn surse participante la eveniment.

Seful statului a precizat ca incetarea monitorizarii pe justitie trebuie sa fie un obiectiv asumat de toate partidele si ca unul dintre motivele invitatiei la consultari a fost sa se asigure ca raportul CE este cunoscut in detaliile sale de catre partide. "Monitorizarea nu va disparea decat daca vor fi indeplinite toate obligatiile asumate fata de UE. Clasa politica nu poate pretinde ca lucrurile semnalate in raport nu exista", a spus Basescu, atragand atentia asupra faptului ca Palamentul este vinovat de politizarea luptei impotriva coruptiei.

Presedintele a apreciat ca lucrurile pe care raportul le-a consemnat ca fiind bune trebuie mentinute si inlocuite cele "proaste" si a precizat ca in raport se recomanda mentinerea actualului sistem de numire a procurorilor, avand in vedere ca una dintre principalele teze sustinute de unele partide a fost faptul ca numirea procurorilor ar trebui facuta la propunerea CSM, nu a cea a Ministerului Justitiei.

La consultarile de marti, de la Cotroceni, convocate de presedinte pentru a discuta despre starea justitiei, s-au prezentat toate partidele politice invitate, din partea PSD venind presedintele Mircea Geoana, Victor Ponta si Adrian Severin, din partea PD-L, liderul Emil Boc, insotit de Theodor Stolojan si Adriean Videanu, de la PNL ministrul apararii Teodor Melescanu, ministrul de interne Cristian David si fostul ministru al justitiei Tudor Chiuariu, din partea PC, presedintele Daniela Popa insotita de Sergiu Andon si Bogdan Ciuca, din partea UDMR, Kelemen Hunor, Laszlo Borbely si Marton Arpad. De la PRM au venit presedintele Corneliu Vadim Tudor, insotit de Lucian Bolcas si Gheorghe Funar si din partea grupului minoritatilor, Mircea Grosaru si Liana Dumitrescu.



Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.