In ciuda recomandarilor CE, ministrul Justitiei a decis sa-l debarce pe Daniel Morar de la DNA, cedand astfel presiunilor venite din partea celor acuzati de coruptie si a celor care ii sustin

Propunerea ministrului Justitiei, Catalin Predoiu, pentru functia de procuror-sef al DNA, este procurorul Monica Elena Serbanescu, actual consilier in ministerul Justitiei si fost consilier al fostului procuror general al Romaniei, Ilie Botos.

Predoiu a dat si doua variante pentru Morar: ori sa ramana adjunct la DNA, ori sa se infiinteze, special pentru el, un post de Inalt Reprezentant al Ministerului Justitiei in cadrul Misiunii Romaniei de la Bruxelles, pe probleme speciale de mecanism de cooperare si verificare, reforma Justitiei si lupta anticoruptie, informeaza Cotidianul. Morar a anuntat ca nu ia in calcul niciuna dintre propunerile care il vizeaza.

Ministrul Predoiu a subliniat ca in decizia sa a tinut cont de parteneriatul pe care trebuie sa-l aiba cu Comisia Europeana, dar si de experienta si angajamentul in lupta anticoruptie a lui Daniel Morar.Obiectivul prinicpal al MJ, in opinia ministrului Predoiu, este de a obtine un raport bun in decembrie, astfel incat sa fie ridicata monitorizarea justitiei in 2009.

Procurorul general, Laura Codruta Kovesi, a semnat delegarea lui Daniel Morar ca sef interimar al DNA, pentru o perioada de 90 de zile.

"Aceasta este cutuma. Atunci cand expira mandatul procurorului-sef, se poate delega un interimar 90 de zile sau mai mult, pana este ales un nou sef. Daca nici in aceasta perioada nu este numit noul sef, atunci interimatul mai poate fi prelungit inca 90 de zile", a explicat Robert Cazanciuc pentru NewsIn. Aceasta miscare sugereaza ca viitorul procuror-sef al DNA va fi stabilit in cele din urma de rezultatul alegerilor generale, care ar trebui sa aiba loc in luna noiembrie, adica exact atunci cand expira prelungirea de 90 de zile acordata lui Daniel Morar.

Potrivit Romania Libera, Monica Elena Serbanescu, nu a instrumentat niciun dosar penal de notorietate, ea avand experienta in recursurile in anulare promovate pe vremea procurorului general Joita Tanase. Fostii colegi din Parchetul General sustin ca Monica Elena Serbanescu are experienta de procuror de sedinta, dar nu de procuror specialist in instrumentarea dosarelor penale.

Serbanescu si-a inceput experienta de procuror de sedinte la Parchetul Judecatoriei Sectorului 4 al Capitalei, a continuat-o la Parchetul Tribunalului Bucuresti, apoi la Parchetul General, unde o perioada s-a ocupat de recursurile in anulare. Procurorul general (2001-2003) Joita Tanase a sustinut-o pentru promovarea in functia de procuror general adjunct la Parchetul Curtii de Apel Bucuresti.

Din aceasta functie, gratie sustinerilor si aprecierilor generalului (r) Gabriel Oprea (lider PSD), Monica Elena Serbanescu a fost promovata procuror-sef judiciar in cadrul nou-infiintatului PNA, dupa cum sustin procurorii din anturajul ei. Dupa ce procurorul general Joita Tanase a fost schimbat din functie, Monica Elena serbanescu a ajuns consilier personal al succesorului acestuia, procurorul general Ilie Botos. Din aceasta functie a fost eliberata in 2006 de urmatorul procuror general, acum in functie, Laura Codruta Kovesi, iar in luna iunie 2008 Monica serbanescu a ajuns consilier al ministrului Justitiei, Catalin Predoiu.

Ce spun aparatorii coruptilor

Deputatul PC Sergiu Andon a calificat luni propunerea de numire a Monicai Serbanescu drept "o decizie inteleapta" si a adaugat ca, daca Uniunea Europeana il "iubeste atat de mult" pe fostul procuror-sef al DNA, Daniel Morar, "sa-l ia acolo, asa cum a luat-o pe Monica Macovei".

"Aceasta numire da sansa unei noi viziuni manageriale a institutiei", a afirmat Nicolai, care a adaugat ca se refera la o viitoare activitate eficienta si de nepartizanat politic a Directiei. De altfel, vicepresedintele liberal s-a pronuntat, in cursul zilei de luni, pentru modificarea legislatiei astfel incat CSM sa fie organismul care propune numirea procurorului-sef, iar nu ministrul justitiei.

Deputatul PRM Lucian Bolcas considera ca orice nominalizare la sefia DNA, care il exclude pe Daniel Morar ,"este binevenita" si sustine ca fostul procuror anticoruptie "nu are capacitatea de a reprezenta pe nimeni, iar inalt nu a fost niciodata".

"Orice nominalizare in fruntea DNA, care il exclude pe Daniel Morar, principalul vinovat al esecului luptei anticoruptie, este binevenita", a declarat luni pentru NewsIn deputatul PRM Lucian Bolcas. Potrivit lui Bolcas, cariera anterioara a Monicai Serbanescu - cea de procuror de sedinta - poate fi atat un avantaj, cat si un dezavantaj. Cat priveste posibilitatea ca lui Daniel Morar sa-i fie atribuita functia de inalt reprezentant al ministerului la Bruxelles, Bolcas a comentat ca "Daniel Morar nu are capacitatea de a reprezenta pe nimeni si inalt nu va fi niciodata".

Deputatul PSD Victor Ponta a declarat luni ca partidul sau "nu s-a linistit deloc" in privinta amenintarilor cu motiunea si si-a exprimat speranta ca noul procuror-sef al DNA sa vina in fata CSM cu un plan de management, iar neconfirmarea lui Morar este normala, in opinia sa.

Ponta a afirmat, intr-o interventie la Realitatea Tv, ca neconfirmarea in functie a procurorului Daniel Morar este normala, deoarece "a condus trei ani o institutie ineficienta". "Sper ca doamna Serbanescu sa se prezinte la CSM cu un plan de management, cu o idee despre ce are de facut in continuare", a spus Ponta.

De partea cealalta

Senatorul UDMR Peter Eckstein Kovacs a declarat luni, pentru NewsIn, ca, in opinia sa, presedintele Traian Basescu nu va accepta propunerea facuta de ministrul Justitiei pentru sefia DNA, acesta fiind inceputul unei lupte mediatice si politice de uzura.

"Mi-e foarte greu de crezut ca presedintele Basescu sa agreeze propunerea ministrului Justitiei. Iar incepe un joc de declaratii si de imagine, ceea ce va fi mai rau", a afirmat Eckstein, care a explicat ca lipsa unui conducator "plin" la DNA nu va face decat sa afecteze institutia. Potrivit senatorului UDMR, seful statului are si un atu in maneca, anume aprecierea forurilor europene pentru activitatea Directiei si, implicit, a conducatorului ei, Daniel Morar.

“Intrebarea e de ce nu mai este bun Daniel Morar la conducerea DNA", a declarat, luni, pentru NewsIn,si secretarul SoJust, judecatorul Cristi Danilet, care a mai adaugat ca, in cazul noii propuneri pentru sefia DNA, ministrul Justitiei ar fi dator cu o justificare publica."Apare surprinzatoare propunerea ministrului Justitiei, Catalin Predoiu, de numire a unei noi persoane, in ciuda unor rapoarte succesive ale Comisiei Europene, care ii apreciau activitatea procurorului-sef al DNA, Daniel Morar", a mai afirmat Cristi Danilet.

Freedom House: Predoiu a cedat presiunilor politice

Ministrul justitiei, Catalin Predoiu, a "cedat presiunilor politice si a luat decizia nesabuita si iresponsabila, care sfideaza inclusiv Comisia Europeana, de a-l schimba pe Daniel Morar de la conducerea DNA", a declarat, luni pentru NewsIn, Mihai Politeanu, coordonator de programe la Freedom House.

"In primul rand, este o sfidare pe fata la adresa Comisiei Eeuropene si a rezultatelor raportului Comisiei pe justitie. In al doilea rand, aceasta decizie reflecta, din pacate, punctul de vedere al coalitiei politice care doreste sa stopeze lupta impotriva coruptiei. In al treilea rand, pentru ca este dovada ultima ca, din pacate, la ora actuala, s-a reajuns la o stare de impunitate a demnitarilor in Romania", a comentat Politeanu.

In acelasi timp, Mihai Politeanu considera ca alternativele oferite de catre ministrul justitiei lui Daniel Morar sunt niste "metode hilare si comuniste, menite a-i inchide gura".

"Ceea ce i s-a propus lui este ca un fel de troc, oferindu-i-se un post absolut inexistent la Bruxelles. Este o bataie de joc. Nu cred ca va accepta asa ceva. Absolut sigur ca nu va accepta sa ramana ca adjunct la DNA", a afirmat Mihai Politeanu.

Dosarele de mare coruptie facute in mandatul lui Daniel Morar

Mandatul lui Daniel Morar la sefia Directiei Nationale Anticoruptie se leaga de principalele dosare de mare coruptie facute de procurori, astfel de dosare lispind, pana la numirea actualului procuror-sef al DNA, spre nemultumirea Comisiei Europene.

Anchetele DNA au vizat deputati, senatori, primari, presedinti de consilii judetene si chiar magistrati.
Cele mai importante trimiteri in judecata au fost facute in perioada 2006 - 2007. Dupa intrarea in Uniunea Europeana, ministrul justitiei de atunci, Tudor Chiuariu, a incercat sa schimbe cativa procurori anticoruptie, acuzandu-i ca fac jocuri politice. Nu a reusit si a ajuns el insusi anchetat de DNA.

In afara de Chiuariu, procurorii DNA i-au mai anchetat pe Adrian Nastase, Gheorghe Copos, Serban Mihailescu, cazurile fiind finalizate cu rechizitorii trimise in instanta.

Au mai fost trimisi in judecata importanti baroni locali ai PSD: presedintele CJ Vrancea, Marian Oprisan, presedintele CJ Suceava, Gavril Mirza, presedintele CJ Botosani, Constantin Contac.

Nici celelalte formatiuni politice nu au scapat de anchetele DNA. Astfel, unul din dosarele cu impact public a fost cel al fostului prefect de Iasi, liberalul Radu Prisacaru, trimis in judecata in 2006 pentru luare de mita. Un alt exemplu este cel al democratului Stelian Dutu, actual deputat, fost presedinte al Consiliului Judetean Constanta.

Anul acesta, procurorii au finalizat cu rechizitoriu dosarul presedintelui LPF, Dumitru Dragomir, si pe al fostului ministru al Agriculturii, liberalul Decebal Traian Remes.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.