Presedintele Traian Basescu a declarat ca nu exista, in momentul de fata, pericolul ca Moldova sa fie implicata intr-o situatie similara Georgiei, din cauza conflictului inghetat din Transnistria, dar ca, intr-un astfel de scenariu, pozitia Romaniei va fi "categoric" diferita de cea fata de Georgia.

"Moldova nu este in pericolul de a fi implicata intr-o situatie similara celei din Georgia, nu exista acest risc in momentul de fata", a declarat presedintele luni, la Scoala de vara "Comunitati romanesti si identitate europeana" de la Sulina.

"Puteti sa fiti convinsi ca si la Bucuresti a sunat clopotelul conflictului inghetat din Transnistria odata cu evenimentele din Georgia si analizele care s-au facut au vizat in mod egal evenimentele din Georgia si un posibil scenariu legat de Transnistria. Atitudinea Romaniei, intr-un astfel de scenariu, in mod categoric va fi diferita daca in Transnistria s-ar intampla ceva. Dar noi avem toate analizele ca nu se va intampla in Transnistria ceea ce s-a intamplat in Osetia de Sud si Abhazia", a explicat seful statului, intrebat fiind de un student din Republica Moldova daca Romania poate face ceva mai mult pentru georgieni in contextul razboiului actual, "deoarece in Republica Moldova este acelasi pericol in contextul conflictului transnistrean nerezolvat inca".

Basescu a subliniat faptul ca, in urma analizei efectuate in timpul CSAT, Romania sustine "fara rezerve" integritatea teritoriala a Georgiei, lucru valabil si pentru Republica Moldova, iar Romania va actiona in contextul deciziilor UE si a NATO, pentru ca aceste structuri sustin intergritatea teritoriala a Georgiei.

Romania reafirma necesitatea respectarii suveranitatii si integritatii teritoriale ale Georgiei, iar CSAT a decis ca institutiile abilitate sa fie pregatite pentru evacuarea cetatenilor romani din Georgia, daca situatia va impune acest lucru, se arata intr-un comunicat al Presedintiei remis sambata NewsIn.

"Cu privire la situatia din Georgia, Romania reafirma necesitatea respectarii suveranitatii si integritatii teritoriale ale acestui stat", se arata intr-un comunicat de presa remis de Presedintie, in urma sedintei CSAT de sambata seara. Administratia Prezidentiala informeaza totodata ca CSAT a decis ca institutiile abilitate sa fie pregatite pentru evacuarea cetatenilor romani din Georgia, daca situatia va impune acest lucru.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.