CNSAS sustine, in actiunea depusa in instanta ca Silviu Ponoran ar fi dat note informative despre gazdele sale din timpul studentiei, care ascultau Radio Romania Libera, erau adeptii cultului „Martorii lui Ievoha” si „a vizat luarea unor masuri de ingradire a unor drepturi fundamentale, impotriva persoanelor pe care le denunta, asa cum singur afirma” intr-o nota informativa.

Potrivit CNSAS, primarul din Zlatna ar fi fost recrutat ca informator al Securitatii in anul 1983, in timp ce era student, pentru a furniza informatii despre persoana care ii oferea gazduire, precum si despre colegii de facultate, sub numele consiprativ „Nicu”, iar dupa absolvirea facultatii ar fi dat informatii despre colegii de serviciu folosind pseudonimul „Panait”.

Astfel, potrivit sesizarii, Silviu Panait ar fi dat informatii despre gazdele sale, care „in fiecare seara asculta emisiunile postului de radio Romania Libera, aparatul fiind dat la un volum destul de puternic, incat se aude din curte”, dar si despre faptul ca aceste persoane faceau parte din cultul „Martorii lui Iehova”, oferind detalii despre zilele si orele de intalnire a membrilor cultului, „astfel incat Securitatea sa-i poata surprinde in flagrant”.

„Ca rezultat al informarilor primite de la parat, Securitatea a organizat „sub acoperirea organelor de militie, o descindere la locuinta celui in cauza, cu care ocazie au fost gasiti studiind materiale mistico-retrograde cu caracter iehovist” (...) De la domiciliul acestora sunt confiscate 27 de caiete, peste 10 carti si reviste „toate cu continut ostil”. Cinci persoane sunt „avertizate pe linie de Securitate”, in timp ce toti cei gasiti la intrunire au fost, in plus, „amendati contraventional pe linie de militie””, arata CNSAS in actiunea depusa pe rolul tribunalului.

In actiunea, CNSAS mai sustine ca Silviu Ponoran ar fi furnizat o nota si dupa aceasta „actiune brutala a securitatii”, potrivit careia gazda sa „evita sa mai primeasca vizite la domiciliu...de aici concluzia ca lectia ce i-a fost data de organele de stat a avut efect bun”.

„Nu este de lipsit nici faptul ca gazda paratului (nr.Silviu Ponoran) era o persoana in varsta (78 de ani), iar sotia acestuia era grav bolnava”, adauga CNSAS in sesizarea depusa magistratilor.

Potrivit sesizarii, CNSAS sustine ca inca de la inceputul colaborarii cu Securitatea, Silviu Ponoran a inteles urmarile „pe care le vor avea delatiunile sale, in sensul ca acestea vor trezi interesul Securitatii si vor determina acte de incalcare a drepturilor fundamentale”.

„Mi-am dat seama mai mult ca modul in care se desfasoara activitatile mistice ... poate prezenta interes, iar eu imi pot aduce o contributie substantiala de a cunoaste detalii, sens in care ma angajez sa-mi aduc contributia prin infromarea organelor de stat in moddiscret”, se arata in prima nota data de Silviu Ponoran, document detinut de CNSAS.

Consiliul National pentru Studierea Arhivelor Securitatii l-au verificat din oficiu pe Silviu Ponoran, dupa ce acesta si-a depus candidatura la functia de primar al orasului Zlatna. In urma verifcarilor, CNSAS a intocmit o nota de constatare pe data de 10 iunie, sesizand ulterior Tribunalul Bucuresti pentru a decide daca primarul din Zlatna a facut sau nu politie politica.

Silviu Ponoran este membru PD-L si primar al orasului Zlatna, judetul Alba, castigand cel de-al patrulea mandat pentru conducerea primariei, in al doilea tur de scurtin, la alegerile locale din vara anului 2008.