Comunicatul de presa semnat de presedintele PC, Daniela Popa, este ironic la adresa formularilor cuprinse in proiectul Pactului cu statul de drept. Liderul PC afirma in document ca "spontan" incepe raspunsul partidului pe care il conduce cu "exprimarea preferintei pentru o redactare cu acuratetea minima pentru un document de asemenea importanta". Este vorba, in opinia Danielei Popa, de exprimari de felul „refuzul de a judeca cazurile”, dar mai ales despre "stilul general de amestecare a ideilor serioase si lucide cu alegatii, imprecatii, insinuari si aprecieri tendentioase".

"Pentru ca demersul nu poate fi asezat decat pe sinceritate si dorinta de conlucrare, va spunem cu sinceritate ca stilul actual, imprecis si patimas, e chiar sub nivelul unui pamflet de ziar local", spune Daniela Popa in documentul remis NewsIn. Comunicatul remarca "gravitatea" faptului ca Pactul "apare ca fiind doar un pretext pentru sustinerea candidaturii unei sau unor persoane determinate din aparatul judiciar, chiar cu pretul nesocotirii Constitutiei". Daniela Popa respinge si impartirea partidelor facuta de initiatorii Pactului in formatiuni care sustin statul de drept si partide care ar avea ca program „fatis sau ascuns” „subminarea statului de drept”. PC este de acord ca Pactul sa cuprinda "in proportia cuvenita" recomandarile oficialilor europeni, "citite insa obiectiv, profesional si cu simtul masurii, nicicum cu aprecieri preluate din retorica politica evident partizana".

"Repetam si subliniem: da, credem in utilitatea lui si dorim sa-l incheiem cat mai curand!", sustine Daniela Popa in finalul documentului, nu fara a preciza ca Sergiu Andon a fost imputernicit sa negocieze Pactul.

Coalitia pentru o Guvernare Curata a cerut politicienilor sa semneze "un pact pentru statul de drept", prin care sa se angajeze, printre altele, sa nu faca presiuni pentru schimbarea conducerii DNA si a Parchetului General.