Presedintele Traian Basescu a invitat partidele parlamentare sa participe marti la consultari exclusiv pe tema justitiei, a raportului de tara si a mandatului sefului DNA Daniel Morar, au declarat pentru NewsIn surse parlamentare.
Presedintele executiv al UDMR, Kelemen Hunor, a confirmat astazi ca UDMR a primit o invitatie la Cotroceni pentru o discutie pe tema raportului Comisiei Europene in privinta justitiei si a ceea ce trebuie facut ca dupa iulie 2008 sa nu mai existe monitorizare de tara pentru Romania. Kelemen a mentionat ca in invitatie se prevede ca delegatiile partidelor sa fie formate din trei membri.

Consultarile de la Cotroceni au loc, pe 12 iulie, data la care expira mandatul sefului DNA Daniel Morar si cu o zi inainte de intrunirea Camerei Deputatilor in sesiune extraordinara pentru a vota asupra cererii de incepere a urmaririi penale a deputatilor PSD Adrian Nastase si Miron Mitrea.

Presedintele Traian Basescu a declarat miercuri ca dezbaterea pe marginea raportului de tara si a justitiei nu trebuie politizata, obiectivul fiind ca pana in iulie 2009 Romania sa iasa din mecanismul de monitorizare al Comisiei Europene.

"Esential e sa nu politizam dezbaterea despre raport si despre justitie. Din pacate aproape toate interventiile facute de politicieni, dupa aparitia raportului, nu au aratat decat o indarjire in a politiza realitatile", a afirmat seful statului.

Presedintele a precizat ca documentul Comisiei Europene trebuie sa fie privit realist pentru ca a nu nu recunoaste "adevarurile din el" duce la "ingroparea" sansei ca Romania sa scape de eventualitatea unei clauze de salvgardare. Seful statului a subliniat ca a avut discutii cu CSM, dar si cu institutiile cu responsabilitati in realizarea obligatiilor asumate de Bucuresti fata de Bruxelles, respectiv procurorul general, ministrul justitiei, structuri ale ministerului de interne, ale ANI, iar singurul mesaj a fost de imbunatatire a activitatii pana in 2009.

"Sa ne propunem ca obiectiv incetarea monitorizarii Romaniei pe justitie in iulie 2009", a cerut seful statului.


PC va decide luni daca merge la consultari si cu ce mandat

Purtatorul de cuvant al PC, Bogdan Ciuca, a declarat ca PC va decide luni, in Biroul Politic, daca va merge la consultarile de la Cotroceni, precizand ca pana acum conservatorii au raspuns afirmativ invitatiilor la dialog, cu conditia ca aceste intalniri sa nu fie "generate politic".

"Vom hotari luni in Biroul Politic si daca vom merge la consultari si cine va merge si cu ce mandat. Consideram temele de discutie importante, iar noi am raspuns afirmativ tuturor invitatiile adresate de toate institutiile, fie Palatul Cotroceni, fie Palatul Victoria sau orice alta institutie", a spus Ciuca. Purtatorul de cuvant al PC a precizat ca partidul din care face parte este "deschis pentru dialog", cu conditia ca "aceste intalniri sa nu fie generate politic, sa nu aiba un scop strict politic si sa fie eficiente".

Bogdan Ciuca a precizat ca este foarte probabil ca si mandatul procurorului-sef al DNA, Daniel Morar, sa fie adus in discutie in cadrul consultarilor, pentru ca si aceasta tema este legata de justitie. "Probabil ca ori presedintele, ori unii dintre participanti vor lua in discutie acest subiect, este legat de justitie, de imaginea justitiei", a aratat conservatorul.

PDL va face apel la partide sa-si exprime angajamentul pentru lupta anticoruptie

Prim-vicepresedintele democrat-liberal, Theodor Stolojan, a declarat joi pentru NewsIn ca PD-L va face, in cadrul consultarilor de la Palatul Cotroceni, un apel la toate formatiunile politice sa-si exprime angajamentul ferm pentru reforma in justitie si lupta anticoruptie.

Theodor Stolojan a declarat ca exista o problema care este trecuta cu vederea de "stimabila clasa politica Nastase&Co", anume apelul facut clasei politice de catre Comisia Europeana pentru a-si reafirma angajamentul pentru reforma in justitie si lupta impotriva coruptiei. "Vom face un apel la toate partidele politice sa-si exprime acest angajament ferm", a declarat Stolojan.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.