Mihaela Radulescu, Kitty Cepraga, Tom Cruise, Nicole Kidman, Elvis Presley, membrii familiei Jackson, Tina Turner sunt doar cateva dintre personalitatile marcante ale muzicii, filmului si televiziunii care apartin unor religii si secte aparte. Credintele lor divine le-au marcat uneori modul in care si-au construit cariera artistica, avand diverse interdictii si reguli pe care cei mai multi nu le cunosc.

BUDISMUL (TINA TURNER, RICHARD GERE)

Buddha Gautama Siddhartha, fondatorul Budismului, s-a nascut acum aproximativ 2550 de ani si a trait intre anii 563 si 483 i.e.n. La baza Budismului stau cele patru Adevaruri Nobile:

1) Dukkha - Suferinta - Intreaga viata lumeasca este lipsita de satisfactii reale si contine suferinta.

2) Samudaya - Cauza suferintei - Exista o cauza a suferintei care este atasamentul, dorinta, pofta, agatarea si care are radacini in ignoranta.

3) Nirodha - Incetarea suferintei - Exista o incetare a suferintei numita Nirvana.

4) Marga - Exista un drum ce duce la incetarea suferintei, numit Nobilul Drum cu 8 brate: Intelegere corecta, Gandire corecta, Vorbire corecta, Actiune corecta, Mod de viata corect, Efort corect, Atentie corecta, Concentrare corecta.

Exista cinci norme urmate de toti Budistii, si anume abtinerea de la: a ucide, a fura, comportament sexual gresit, vorbire incorecta si intoxicanti. Ei considera ca omul este captiv unui ciclu infinit moarte-renastere in functie de karma acumulata in timpul vietii. Scopul Budismului este eliberarea din acest ciclu (suferinta) si intrarea in starea de Nirvana. Budistii mai cred ca universul nu are inceput sau sfarsit si exista mai multe planuri (universuri) in care omul poate renaste. Budismul este o religie ateista, Buddha fiind considerat om, nu zeu.

MARTORII LUI IEHOVA (MICHAEL JACKSON IN TINERETE, IOAN SABAU, PRINCE)

Numele "Iehova" reprezinta o varianta de citire a celor patru litere ebraice prin care este desemnat Dumnezeu in Vechiul Testament. Martorii lui Iehova au o aversiune deosebita fata de cruce si Sfanta Treime, considerand ca Iisus Hristos nu este Dumnezeu, ci un inger creat, mai exact Arhanghelul Mihail. Ei nu cred in invierea cu trupul a lui Hristos. Ei nu cred in Iad si invata ca cei "nelegiuiti" (cei care nu sunt Martori ai lui Iehova) vor fi anihilati si vor inceta sa mai existe.

Ei spun ca doar un grup special de 144.000 de Martori ai lui Iehova pot trai vesnic alaturi de Dumnezeu, in ceruri. Toti ceilalti Martori vor ramane pe pamant. Martorii lui Iehova neaga existenta Sfintei Treimi si interzice membrilor ei primirea sangelui prin transfuzii, sarbatorirea zilei de nastere sau a Craciunului.

BAPTISTII - (MARTIN LUTHER KING JR.)

Ca puncte principale de doctrina, baptistii cred ca Biblia este singura autoritate in materie de credinta si ca fiecare persoana poate sa o citeasca si sa o interpreteze individual. Baptistii mai invata botezul adultilor ca marturie publica a credintei. Se considera ca o persoana, desi nascuta in familie crestina, nu este crestina pana cand nu face o declaratie publica in fata comunitatii privind "acceptarea lui Iisus Hristos ca Domn si Mantuitor personal". Termenul "personal" are o ratiune foarte precisa. Se urmareste intarirea ideii ca omul nu are nevoie de preoti pentru a intra in legatura cu Dumnezeu, cei vizati fiind desigur preotii catolici si cei ortodocsi. Mantuirea este "personala", nedepinzand de nimeni altcineva.

IUDAISMUL - MIHAELA RADULESCU, AUGUSTA LAZAROV, WOODY ALLEN, BOB DYLAN, STEVEN SPIELBERG

Casatorindu-se cu soti evrei, Mihaela Schwartzenberg, fosta Radulescu, si Augusta Lazarov, fosta Dumitrascu, au treciut la iudaism. Ele trebuie sa se roage in fiecare dimineata si seara, respectand 700 de porunci. De Sabat, sambata noastra, nu au voie sa mearga cu nici un mijloc de transport, ci este permis doar mersul pe jos. Augusta si Mihaela ar trebui, teoretic, ca vinerea sa aprinda lumanari in casa, sa se roage pentru sanatatea familiilor lor. De Anul Nou si de Pasti, ele trebuie sa gateasca, iar de Sfintele Pasti sa arunce toate farfuriile vechi si sa cumpere altele noi. Ele nu se spovedesc la rabin, ci vor sta singure in casa, vor aprinde lumanari si se vor ruga.

ISLAMISTII (MUHAMMAD ALI, MIKE TYSON, MALCOM X)

Islamul are cinci Indatoriri de baza pe care orice credincios trebuie sa le indeplineasca. Ele sunt cunoscute ca fiind cei cinci stalpi de baza ai credintei islamice: "Nu exista alt Dumnezeu decat Allah, iar Muhammad este mesagerul lui Allah; randuirea salahului; plata Zakatului; respectarea Hajj si a postului in luna Ramadan." Cele cinci principii de baza asa cum apar ele mentionate in Hadith sunt:
Shahadah - (declaratia) marturisirea de credinta
Salah - cele cinci rugaciuni obligatorii, zilnic
Zakah - contributia la bunastarea celorlalti
Hajj - pelerinajul la Makkah (Mecca)
Sawm - postul in perioada Ramadanului.

PENTICOSTALI (ELVIS PRESLEY)

Ca puncte doctrinare principale, penticostalii sustin teoria Sola Scriptura ("numai Scriptura") asemenea tuturor (neo)protestantilor, botezul adultilor. Unele secte penticostale sustin doua trepte ale experientei harului: nasterea din nou si botezul cu Duhul Sfant, iar altele mai adauga una, cea a sfintirii. Ca nota individuala, penticostalii practica "ungerea cu untdelemn" pentru vindecarea de boli si au o pasiune pentru minuni si vindecari miraculoase, acestea fiind atribuite Duhului Sfant.

SCIENTOLOGI (TOM CRUISE, LISA MARIE PRESLEY, NICOLE KIDMAN, JOHN TRAVOLTA)

Scientologul individual este liber sa-l interpreteze pe Dumnezeu sub orice forma doreste. Scientologia sustine ca in adevarata lui natura omul este un tetan a carui natura fundamentala este in esenta buna si divina. Nu este decazut moral, ci mai degraba ignorant de propria lui perfectiune. Singura lui "cadere" s-a facut in materie, si nu in pacat.

Caderea a avut loc acum trilioane de ani cand tetanii au devenit atat de plictisiti, incat au dat nastere la universuri mentale in care sa se joace si sa se amuze. Insa, in scurt timp au devenit atat de absorbiti de creatia lor, incat si-au pierdut constiinta adevaratei lor identitati si a naturii lor spirituale. Acestia au devenit hipnotizati de TESM (timp, energie, spatiu si materie) si capturati de el.

In conceptia Scientologiei, moartea este uneori o binecuvantare, fiindca ea poate permite eliberarea sufletului din temnita trupului. Moartea este considerata si un eveniment atat de banal (unul prin care fiecare persoana a trecut de miliarde si miliarde de ori), incat este un incident, aproape irelevant si neobservabil in planul general.

CABALA (MADONNA, BRITNEY SPEARS, KITTY CEPRAGA)

Cabala (Kabbala) este o traditie ezoterica ebraica, existand de pe vremea lui Rabbi Simion ben Yochai (sec. II d.C.), completata in Evul Mediu (Zohar), apoi in epoca moderna (Hasidism). Cabala (de la cuvantul neo-hebreu gabala) inseamna in ebraica primire, transmisiune, traditie, adica receptarea unui patrimoniu de natura divina, transmiterea lui de catre adeptii acestei credinte, precum si interpretarea si imbogatirea lui. Cele patru teme principale ale Cabalei sunt:

1. Dumnezeu e o energie inteligenta multidimensionala, inaccesibila organelor noastre de simt, dar omniprezenta, participanta nemijlocit in toate formele de materie din care este creat universul vizibil.

2. In creatia materiala sunt prezente pretutindeni ambele sexe; orice lucru este in acelasi timp masculin si feminin.

3. Spre a-si oferi o autocunoastere, in forta hiperinteligenta numita Dumnezeu - deci in oricare fiinta din Creatie - exista simultan atat binele, cat si raul (dualism).

4. Reincarnarea este un fapt incontestabil (tema este prezentata pe larg in cartea Zohar).


Despre autor:

Sursa: Ziarulcn.com


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.