Matei Visniec a spus despre regizorul Radu Afrim, realizatorul spectacolului "Mansarde a` Paris/Les Dtours de Cioran" premiat la Avignon, avand la baza o piesa a dramaturgului francez de origine romana, ca este un artist interesant si ingenios care transforma orice text in imagine.
Matei Visniec a comentat pentru NewsIn montarea realizata de Radu Afrim pentru piesa "Mansarda la Paris cu vedere spre moarte" precum si succesul de care s-a bucurat spectacolul la Festivalul de Teatru de la Avignon, in sectiunea Off, fiind premiat de presa regionala franceza.

Spectacolul "Mansarde a` Paris/Les Détours de Cioran" a obtinut miercuri premiul Coup de Coeur de la Presse, dupa ce a fost prezentat de pe 10 iulie la Théatre du Balcon din Avignon.

"Spectacolul are doar o ora si 20 de minute, dar este de o mare intensitate emotionala si vizuala"
, a spus Visniec, laudand capacitatea lui Radu Afrim de a transorma textul in imagine.

Matei Visniec a mai spus si ca francezii sunt sensibili la subiectul prezentat in piesa sa, in care isi imagineaza o intalnire cu filosoful Emil Cioran, care "traieste tot timpul in mansarda sa nemuritoare si continua sa ne incite la a ne pune din nou sub semnul intrebarii toate ideile dobandite".
"Este subiectul strainului care vine in Franta si devine artist francofon, aducand in aceasta tara deschisa un aport cultural enorm. Este cazul lui Cioran pe care francezii il considera autor de limba franceza. Dar este vorba si despre memorie, pierderea memoriei si a radacinilor in lumea actuala a globalizarii", a spus Matei Visniec.

Potrivit scriitorului, chiar povestea realizarii spectacolului reflecta subiectul piesei. "Spectacolul a fost montat la Luxemburg anul trecut, cand orasul era Capitala Culturala Europeana, alaturi de Sibiu, si are o distrbutie din care fac parte actori romani, francezi si luxemburghezi".

"Cred ca spectacolul va merge in turneu in Franta, stiu ca a fost cumparat de teatre franceze, si sper sa aiba un turneu si in Romania, dupa ce va fi prezentat la Festivalul Dramaturgiei de la Timisoara (4-12 octombrie n.r). Sper ca acest spectacol sa aiba un destin", a mai spus Visniec.

Radu Afrim a prezentat in premiera piesa lui Visniec la Teatrul National "Lucian Blaga" din Cluj-Napoca, in 2004, cu o distributie complet romaneasca. Montarea premiata la Avignon, a fost realizata la Centrul Cultural Kulturfabrik din Luxemburg, in cadrul unui parteneriat dintre aceasta institutie si Institutul Cultural Roman (ICR), care au initiat impreuna proiectul "Belle Roumanie" in 2007.

Spectacolul lui Afrim a avut premiera la Luxemburg in noiembrie 2007. Succesul de la Kulturfabrik a facut ca piesa sa fie selectionata de Comisia de Teatru din Luxemburg pentru participarea la Avignon Off 2008, sustinuta de ICR.

Spectacolul are o distributie mixta, alcatuita din actori romani, francezi si luxemburghezi. Rolul lui Cioran ii apartine romanului Constantin Cojocaru.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.