Bucharest Masters of Jazz Festival va aduce la Bucuresti, in octombrie, artisti precum Chick Corea, John McLaughlin, Monty Alexander, Bill Hughes, Dianne Reevess si Nigel Kennedy, anunta organizatorii evenimentului, Media Services Events.

In cadrul festivalului gazduit de Sala Palatului vor sustine concerte artisti legendari ai jazz-ului, pe 24, 25 si 26 octombrie, precum si pe 5 noiembrie, de la ora 19.00.

Astfel, pe 24 octombrie, vor urca pe scena Monty Alexander Trio si Count Basie Orchestra cu Bill Hughes. Urmatoarea seara va fi a celor de la Erik Truffaz Quintet si a solistei Dianne Reeves. Pe 26 octombrie, vor evolua impreuna, pe scena Salii Palatului, Chick Corea, John McLaughlin, Christian McBride, Vinnie Collaiuta si Kenny Garrett sub titulatura Five Peace Band, iar in seara de inchidere a festivalului, pe 5 noiembrie, va sustine un recital Nigel Kennedy Quintet.

Biletele pentru festival, cu preturi intre 50 si 300 de lei, se pun in vanzare saptamana aceasta pe site-urile www.bilete.ro, www.blt.ro, www.ticketpoint.ro, in magazinele Diverta, la casele de bilete ale Salii Palatului si la Magazinul Muzica.

Monty Alexander, nascut pe 6 iunie in 1944 in Jamaica, a descoperit pianul la varsta de 4 ani si, dupa ce a luat lectii de muzica clasica, a devenit interesat de jazz la 14 ani. S-a ocupat de o orchestra de dans, Monty and the Cyclones, si a cantat in cluburile locale, iar la 21 de ani, a lansat primul sau album, "Alexander the Great", in California. Stilul sau se distinge prin influente caribbean si note swing. Pana in prezent, Monty Alexander a scos peste 60 de albume, toate ca lider al unor formatii de gen.

Intr-o cariera care dureaza de mai bine de patru decenii, a cantat si a anregistrat piese alaturi de artisti precum Frank Sinatra, Ray Brown, Dizzy Gillespie, Sonny Rollins, Quincy Jones, Ernest Ranglin, Sly Dunbar, Robbie Shakespeare si multi altii.

The Count Basie Orchestra este unul dintre cele mai importante nume din istoria muzicii internationale. Cu 17 premii Grammy, artistii au crescut cu stilul Kansas City Swing al lui Count Basie. The Count Basie Orchestra este una dintre cele mai proeminente grupuri de jazz din era swing-ului, fondata de Count Basie in 1935. Prima aparitie in public a fost la Targul International din San Francisco, in 1939. Un an mai tarziu, The Count Basie Orchestra reusea sa atraga atat nume mari ale muzicii vremii, care s-au implicat in acest proiect, cat si un public numeros.

Bill Hughes, cunoscut ca "Mr. B", cum il numeau cu afectiune membrii mai tineri ai formatiei, s-a alaturat The Count Basie Orchestra dupa ce grupul a fost condus de mai multi muzicieni, dupa moartea lui Count Basie. Cu The Count Basie Orchestra, si chiar si dupa demisia sa din formatie, Bill a cantat la fiecare festival important de jazz din intreaga lume, incluzand The Newport Jazz Festival din New Orleans, Montreal si Toronto Jazz Festivals, precum si multe altele din Germania, Australia, Orientul Indepartat, America de Sud sau Insulele Caraibe.

Count Basie si The Count Basie Orchestra au inregistrat 18 albume, dintre care nu mai putin de 15 au fost premiate cu distinctia Grammy.

Bill Hughes a inregistrat si a sustinut concerte alaturi de staruri ca Ella Fitzgerald, Sarah Vaughn, Carmen McRae, Tony Bennett, Billy Eckstein, Frank Sinatra, Sammy Davis, Jr., Lena Horne, Nat King Cole si Rosemary Clooney. Bill a concertat si ca artist solo, impreuna cu alte nume mari ale scenei muzicale, precum Osie Johnson, Kenny Clark si Tee Carson.

Dianne Reeves este cea mai importanta artista de jazz contemporana, premiata cu Grammy pentru Cea mai Buna Performanta de Jazz Vocal pentru trei discuri lansate consecutiv. Recent, ea a cantat in filmul lui George Clooney, “Good Night and Good Luck”, film nominalizat la Oscar. Piesa de pe coloana sonora a filmului i-a adus Dianei Reeves cel de-al patrulea Grammy pentru Cea Mai Buna Artista de Jazz, in 2006.

Trompetistul de origine elvetiana Erik Truffaz a castigat un loc aparte in comunitatea internationala de jazz pentru ca a avut ideea indrazneata de a cupla stilul bebop, stilul de inceput al lui Miles Davis, cu muzica electronica, acid rock si hip-hop. Rezultatul este o sinteza muzicala, de cele mai multe ori nostalgica, dar si fresh. Despre muzica lui Truffaz se spune ca este intr-o continua schimbare, reprezentand o imbinare de genuri care creeaza o atmosfera magnifica dintr-un minimum de note.

Dupa 40 de ani, prolificul chitarist-compozitor John McLaughlin nu inceteaza sa uimeasca prin schimbarile de stil si faptul ca exploreaza diferite modalitati de exprimare, interactionand cu noii artisti. A fost nominalizat de 45 de ori la prestigioasele Grammy Awards si a castigat nu mai putin de 12 dintre acestea.

Alaturi de Chick Corea a creat o trupa exploziva de muzica live, reusind sa imbine rock si jazz, Return to Forever. John McLaughlin revine in Romania, dupa succesul rasunator pe care artistul l-a repurtat in primavara la Bucuresti.

Insa la Bucharest Masters of Jazz Festival, pentru prima data in 40 de ani, Chick Corea si John McLaughlin isi vor uni fortele, iar alaturi de ei vor mai urca pe scena Salii Palatului Kenny Garrett, Christian McBride si Vinnie Colaiuta. Cei cinci monstri sacri ai jazz-ului vor evolua sub denumirea Five Peace Band.

Nigel Kennedy, cantaret la viola si vioara, a studiat cu Yehudi Menuhin si a jucat un rol important in popularizarea muzicii clasice. Pe langa colaborarea cu Paul McCartney si Talk Talk, el a realizat si un album de rock progresiv (“Let Loose”), alaturi de Dave Heath. Printre premiile importante primite de-a-lungul carierei se numara British Record Industry Awards (pentru Cel Mai Bun Album de Muzica Clasica si pentru Albumul Anului), in 1985, si BRIT Awards (pentru contributia remarcabila adusa muzicii britanice) - 2000 si pentru Cel Mai Bun Artist Al Anului - 2001.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.