Sarbatorile Pascale se apropie. Ne mai despart cateva ore de cea mai mare sarbatoare a crestinilor ortodoxi, Invierea Domnului nostru Iisus Hristos. Si pentru ca este Saptamana Patimilor am incercat cu totii sa fim mai curati, mai buni si mai aproape de cei dragi. Nici artistii nu fac exceptie de la regula. Ei lasa deoparte statutul de vedeta si incearca, in aceasta perioada, sa fie cat mai simpli, sa respecte traditia si sa petreaca Pastele in sanul familiei. Cat de mult au reusit acestia sa respecte datina si canoanele bisericesti, va lasam sa trageti singuri concluziile.

Lori ciocneste ouale in Los Angeles

Daca unele vedete aleg sa petreaca sarbatorile de Paste in Romania, altii prefera locuri exotice, departe de meleagurile mioritice si de bliturile aparatelor de fotografiat. Printre acestea, se numara si Loredana Groza, care a ales sa spuna "Hristos a Inviat" in Los Angeles. Cantareata ne-a marturisit ca, atunci cand nu este departe de casa, ii place sa mearga la slujba de Inviere la Biserica Olari. Cu toate ca traditia spune ca ouale de Paste se vopsesc in culoarea rosie, Loredana spune ca "de cativa ani incoace vopsesc ouale si cu alte culori, spre deliciul fetitei mele".

Pentru ca de mai bine de un an este vegetariana, artista a spus ca "nu mai pot vorbi de preparate traditionale de Paste, dar in casa mea se respecta traditiile, se face drob, carne de miel la cuptor, dupa o reteta senzationala, pe care o pregateste mama. Eu mananc peste si legume". Ajutata de faptul ca tine un regim vegetarian, Lori a reusit sa tina si canoanele bisericesti. "Am reusit sa tin post, nefiind foarte complicat pentru mine, mai ales ca tin post aproape tot anul. Nu beau alcool, nu mananc nici paine, nici dulciuri, iar singurul desert este compus din fructe". Vedeta ne-a marturisit ca s-a spovedit deja "la o manastire langa Bucuresti. Este prima oara cand ma spovedesc la o manastire, de obicei merg la o biserica de pe Calea Mosilor. Acum insa am mers mai devreme sa fac acest lucru, pentru ca in curand voi pleca in America".

Am intrebat-o care au fost pacatele de care s-a descarcat. "Cred ca nu exista oameni fara pacate. Suntem supusi la multe incercari, iar purificarile de acest fel sunt bine venite pentru oricine, este ca un nou inceput. Incerc sa am o viata crestineasca. Nu sunt habotnica, dar sunt o persoana mistica si credinta este o inspiratie extraordinara". Din punctul sau de vedere, cel mai mare pacat este "sa te minti pe tine insuti. Sa te minti ca esti altfel decat esti de fapt si sa nu vrei sa te cunosti".

Claudiu Mirica si fobia de preoti

Si Claudiu Mirica, ex-Stigma, va sta in Bucuresti, cu familia. El ne-a vorbit despre "spaima" pe care o are fata de preoti. "In ciuda faptului ca nu ma consider foarte credincios, nu-mi aduc aminte sa fi fost an in care sa nu fi mers la Slujba de Inviere. Voi alege si anul acesta, "Biserica Alba". Claudiu ne-a declarat ca "nu am tinut niciodata post, cat despre spovedit, nici vorba. Poate, doar o singura data, cand aveam 16 ani. Dar, sincer sa fiu, am regretat. Am fost foarte dezamagit de preotul acela, care din punctul meu de vedere nu avea har".

Claudiu crede ca pacatul cel mai mare este sinuciderea. Si daca tot suntem la capitolul pacate, l-am intrebat ce crede despre sexul practicat in Saptamana Mare. "Depinde de cum vede fiecare acest lucru. Cred ca o persoana foarte credincioasa ar putea considera acest lucru un pacat foarte mare. Cu toate ca nu sunt foarte credincios, nu am facut niciodata dragoste in aceasta perioada. Chiar daca nu ma conformez acestor reguli bisericesti, ceva scrupule mai am", a incheiat el zambind.

Anda Adam, de Paste la Biserica Alba

Anda Adam va sta de Paste in Bucuresti, cu familia si cu iubitul sau. Cantareata va merge in noapte de Inviere la Biserica Alba, locul preferat de foarte multe vedete autohtone. Anda spune despre ea ca este o persoana credincioasa, dar ca anul acesta nu a reusit sa se spovedeasca. Cat despre post, ea ne-a marturisit: "Sincera sa fiu, am tinut fara sa vreau, pentru ca am urmat un regim alimentar mai strict". Nascuta pe 27 aprilie, ziua artistei a cazut de asta data in Saptamana Mare. Ea a mers de ziua ei la o casa de copii pentru a imparti cateva pachete si a le face o bucurie celor mici. Dupa ce a incheiat vizita la copiii orfani, Anda s-a dus si la cei cativa batrani de care are grija, incercand sa le faca si acestora o bucurie cu ocazia Pastelui. Artista ne-a spus ca seara si-a sarbatorit-o cu cativa prieteni.

'M-am spovedit pentru ca asa se face>>

Adela Popescu despre care se spune ca ar avea o relatie cu actorul Dan Bordeianu, va petrece sarbatorile la Susani, impreuna cu familia. Ea va merge la slujba de Inviere la biserica din localitate. Pentru Adela, sarbatorile "inseamna si un moment de intalnire cu ai mei, cu familia mea. Nu e important locul, ci este important sa fiu cu mama, tata si cu fratii mei". Tanara actrita este una dintre persoanele care respecta cu sfintenie canoanele bisericesti, ea reusind sa se spovedeasca si sa se impartaseasca in fiecare an. "M-am spovedit pentru ca asa se face si pentru ca am fost invatata de mica".

Andreea, iepuras de Paste

Andreea Raicu va fi iepurasul de Paste pentru cei dragi. "Sarbatorile Pascale se sarbatoresc ca de obicei, in familie. Pe noi - eu, mama si bunica mea - ne caracterizeaza 'spiritul de clan>> pe care ni l-a imprimat Buni, asa ca orice sarbatoare, in special cele religioase, mari, le facem impreuna. Masa de Paste a familiei are loc la noi acasa si participa la ea toate matusile mele, verisorii, unchii… Merg in fiecare an la biserica. Cu foarte mici exceptii, de cand sunt mica merg la biserica unde am fost eu botezata si care se afla chiar langa casa mea.

E un lacas de care ma simt foarte apropiata, mai ales ca, asa cum spuneam, este locul unde am fost crestinata. Traditia cere ca ouale sa fie vopsite in culoarea rosie, dar, in egala masura, probabil de la incondeierea oualor, cam toata lumea a inceput sa foloseasca si alte culori, facand si tot felul de modele pe oua. Asa facem si noi acasa. E frumos, zic eu, pentru ca arata bine cosuletul plin cu oua divers colorate.

De Paste, nu o sa lipseasca friptura, borsul si drobul de miel, ouale rosii, pasca si cozonacul. Nu ma pot lauda cu o mare contributie in ceea ce priveste gatitul lor, dar sunt cea care face toate cumparaturile - inclusiv cadourile de Iepuras! - si ma ocup si de aranjatul mesei. Am tinut si post, dar acesta nu cred ca e un lucru despre care sa vorbesc sau cu care sa fac parada. Saptamana Patimilor nu mi se pare atat de severa pe cat se plang unii. Eu una am fost crescuta in spirit crestin, asa ca de mica m-am spovedit si impartasit. Fiecare pacat are gravitatea lui.

Din punctul meu de vedere, tocmai pentru ca sunt foarte apropiata de familia mea, mi se pare grav sa nu-ti cinstesti parintii. In fond, sunt singurii oameni de pe pamant care te iubesc neconditionat, oricum ai fi, si dragostea lor merita rasplatita zi de zi. Cat despre sexul practicat in Saptamana Mare, cred ca fiecare decide singur-singurel daca e un pacat sau nu, iar Dumnezeu hotaraste daca trebuie sa fim pedepsiti sau nu pentru acest lucru".


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.