Scurtmetrajele "Ciobanul zburator" de Catalin Musat si "Fata galbena care rade" de Constantin Popescu au fost selectate in sectiunea "Leopards of Tomorrow" a Festivalului de Film de la Locarno, desfasurat in perioada 6-16 august, potrivit site-ului oficial, consultat de NewsIn

Selectia celei de-a 61-a editii a Festivalului International de Film de la Locarno, anuntata miercuri, include doua scurtmetraje romanesti, semnate de Catalin Musat si Constantin Popescu, si lungmetrajul "Mar Nero", coproductie Italia-Romania, cu Dorotheea Petre si Vlad Ivanov, in regia lui Federico Bondi.

La editia din acest an a Festivalului de la Locarno, participa si Adina Pintilie, cu scurtmetrajul "Balastiera #186", selectat in sectiunea "Auteur Shorts", precum si regizorul Adrian Sitaru, care isi prezinta proiectul de lungmetraj "Din dragoste cu cele mai bune intentii" in sectiunea "Open Doors", dedicata proiectelor cinematografice din tarile in curs de dezvoltare. Sitaru a fost premiat anul trecut la Locarno, cu Leopardul de Aur pentru scurtmetraj, pentru "Valuri".

De asemenea, Cristi Puiu va fi prezent la Locarno, el facand parte din juriul care va acorda Leopardul de Aur pentru cel mai bun film de debut la a 61-a editie a festivalului.

Pelicula lui Julian Jarrold "Brideshead Revisited", va deschide editia 2008 a Festivalului de la Locarno, in Piazza Grande a orasului, unde vor fi amplasate 7.000 de locuri, si unde vor mai fi proiectate si pelicule precum "Berlin Calling" de Hannes Stoehr (Germania), "Chaos Theory" de Marcos Siega (SUA), "Choke" de Clark Gregg (SUA), "La fille de Monaco" de Anne Fontaine (Franta), "Lesson 21" de Alessandro Baricco (Italia/Marea Britanie) si, in inchidere, "Back Soon" de Solveig Anspach, (Islanada/Franta), potrivit variety.com.

In sectiunea oficiala de lungmetraj, in care este inclus "Mar Nero", mai figureaza alte 16 filme: "33 Scenes From Life" de Malgorzata Szumowska (Germania/Polonia), "Daytime Drinking" de Noh Young-seok (Coreea de Sud), "Dioses" de Josue Mendez (Peru/Argentina/Germania /Franta), "Elle Veut Le Chaos" de Denis Cote (Canada); "Katia's Sister" de Mijke de Jong (Olanda); "Kisses" de Lance Daly (Irlanda/Suedia); "Feast of Villains" de Pan Jian Lin (China), "Marz" de Klaus Handl (Austria), "Nulle Part Terre Promise" de Emmanuel Finkiel (Franta), "Parque Via" de Enrique Rivero (Mexic), "Sleep Furiously" de Gideon Koppel (Marea Britanie), "Autumn" de Ozcan Alper (Turcia/Germania), "The Market - A Tale of Trade" de Ben Hopkins (Germania/Marea Britanie/Turcia/Kazahstan), "Um Amor de Perdicao" de Mario Barroso (Portugalia/Brazilia), "Un Autre Homme" de Lionel Baier (Elvetia) si "Yuri's Day" de Kirill Serebrennikov (Rusia/Germania).

In competitia secundara "Filmakers of the Present" vor concura peliculele: "Uprise" de Sandro Aguilar (Portugalia), "Alicia en el pais" de Esteban Larrain, (Chile), "Beket" de Davide Manuli (Italia), "El brau blau", de Daniel Villamediana (Spania), "El sueno del perro" de Paulo Pecora, (Argentina), "Filmefobia" de Kiko Goifman (Brazilia/Germania), "Kinogamma Part 1: East", "Kinogamma Part 2: Far East" de Siegfried (Franta), "La forteresse" de Fernand Melgar (Elvetia) si "Symptom X" de Koki Yoshida (Japonia).

Retrospectiva editiei din acest an a festivalului ii este dedicata regizorului italian Nanni Moretti.

Actrita americana Angelica Houston va primi premiul de excelenta la Locarno 2008, in timp ce regizorul israelian Amos Gitai va fi premiat cu Leopardul de Onoare, iar producatoarei Christine Vachon i se va decerna Premiul "Raimondo Rezzonico", instituit in memoria fostului presedinte al festivalului.

Festivalul de la Locarno, numit si Pardo, a fost instituit in 1946 si se numara printre cele mai prestigioase festivaluri internationale de film, precum cele de la Cannes, Venetia sau Berlin. Premiul cel mare al festivalului este Leopardul de Aur, premiul pentru locul doi Leopardul de Argint, in timp ce pentru cel mai bun actor si cea mai buna actrita, se acorda Leopardul de Bronz. De trei ani, se acorda si un premiu pentru debut, si, incepand cu editia 2008, criticii revistei "Variety" vor premia unul din filmele care vor rula in Piazza Grande din Locarno.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.