Publicul japonez se pregateste pentru lansarea filmului "Ponyo pe faleza" ("Gake no ue no Ponyo"), care va avea loc sambata, 19 iulie, si care reprezinta cel de-al 10-lea lung metraj si primul film dupa o pauza de patru ani a maestrului Hayao Miyazaki, realizat integral manual, relateaza AFP

Lansarea noului Miyazaki este un eveniment national in Japonia, unde parintii si copii se grabesc spre salile de cinematograf pentru a se delecta cu universul special "miyazakian". Pentru realizarea acestui film maestrul Hayao Miyazaki a desenat peste 170.000 de planse de film, de mana, fiind ajutat de cei 70 de asistenti, relateaza NewsIn.

"Vecinul meu Totoro", "Printesa Mononoke" sau "Calatoria in Chihiro", printre alte capodopere, au devenit filme-cult in Japonia si in strainatate si au adus autorului lor, acum in varsta de 67 de ani, numeroase consacrari, printre care un "Leu de aur" la Venetia in 2005 si un "Oscar" in 2003.

Inainte de data lansarii, nu a aparut nimic similar lui Ponyo, chiar daca tema este partial inspirata din "Mica Sirena", cunsocuta povestire a lui Andersen.

Ponyo, o mica sirena, scapa din adancul marii pe spatele unei meduze si intalneste un baietel de cinci ani, Sosuke, care o ia sub aripa sa protectoare. Fortata sa revina in ocean, Ponyo nu vrea decat sa devina din nou fiinta umana si sa traiasca pe pamant alaturi de Sosuko. Astfel, intreprinde o noua calatorie cu ajutorul surorilor sale.

"Am vrut sa ma folosesc de mare dupa multa vreme, insa, sa desenez valurile este o provocare cu adevarat dificila", a spus anul trecut maestrul intr-un documentar televizat, cand lucra la acest nou film.

"M-am decis sa creez un univers accesibil copiilor de cinci ani. La varsta aceasta nu rationam, resimtim instinctiv adevarata natura a lumii", a adaugat acesta intr-un interviu difuzat pe canalul NHK.

Desi toate lumea cauta in desenele lui Miyazaki un mesaj anume, realizatorul asigura ca "nu il intereseaza acest aspect". "Din experienta stiu ca oamenii nu sunt mai fascinati de creatiile numerice. De aceea noi am ales sa facem totul in creion. Aici se vede puterea noastra", a mai spus Miyazaki.

"Am devenit animator pentru a putea face lucrurile sa se miste", a explicat maestrul. "Totul migreaza in lume, nu doar oamenii, nu doar draperiile la ferestre, ci si casele, nu doar iarba in bataia vantului ci si pamantul", a mai spus acesta.

"Lumea este vie, iar copii stiu asta", a incheiat Myiazaki.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.