Trupe “rele”, graffiti pe zidul Casei Poporului si desene care arata cum inteleg romanii libertatea de exprimare: acestea sint citeva elemente, cele alternative, care vor alcatui Zilele Libertatii de Exprimare.

Este a cincea oara cind in Romania este celebrata, pe 3 mai, Ziua Mondiala a Libertatii de Exprimare. Data festiva marcheaza inceputul unei serii de manifestari care vor avea loc pina pe 13 mai. In afara de deja cunoscuta Tabara a Presei (in fata Teatrului National, pe 3 mai) si de Conventia Organizatiilor de Media (4-5 mai, la Hotel Residence), vor avea loc si citeva evenimente interesante pentru publicul larg.
La Palatul Parlamentului se vor realiza graffiti. Organizatorii vor pune la dispozitie zidul si tuburile cu spray colorat, si oricine poate veni sa deseneze pe zidul Casei Poporului ce vrea, tocmai pentru ca este o zi dedicata libertatii de exprimare. "E zidul poporului, sa-l mizgalim", spunea ieri, in timpul conferintei de presa care a anuntat manifestarile, Mircea Toma, directorul AMP.

Fiindca 3 mai este Ziua Mondiala a Libertatii de Exprimare, de trei ani incoace organizatorii romani scot cu aceasta ocazie presa in strada. La Tabara Presei, toti participantii din media vor amplasa in fata TNB miniredactii in corturile puse la dispozitie de MApN. Acolo, cititorii ii vor putea lua la intrebari pe cei pe care ii citesc zi de zi, dar si pe cei pe care nu ii citesc. Printre corturi vor fi asezate panouri cu expozitii de fotografie de presa.

Exprimare prin rock

Tot pe 3 mai, in fata Teatrului National, de la ora 19.00, va fi organizat un concert cu trupe underground. Implant Pentru Refuz si Da Hood Justice, carora li se alatura si mai putin cunoscutii Hotel Fetish si Cabaret vor cinta vizavi de scena unde anul trecut au stat Luna Amara si Parazitii. Intre 9 si 12 mai vor avea loc si alte concerte. In clubul Underworld, pe 9 mai vor cinta ZOB si Icory. Pe 10 mai, in Baza Militara, Coma, Crize si Raparta. Pe 11 mai, in Club A, Nociv, Travka si Hotel Fetish, iar pe 12 mai, in Fire Club, E.M.I.L. si, din nou, Coma.

Politicienii, in subsolurile Capitalei

In toate cele patru cluburi vor fi organizate, inaintea concertelor, de la ora 13.00 la ora 15.00, discutii cu studenti de la facultatile de Jurnalism, Comunicare si Stiinte sociale. Participantii vor putea pune intrebari invitatilor din presa si din viata politica. Si-au confirmat deja prezenta Adrian Nastase, Adriean Videanu, George Scutaru, ambasadorul Marii Britanii, Quinton Quayle, Marius Tuca, Gabriela Vrinceanu-Firea, Mihai Dobrovolschi, Stelian Tanase si Victor Roncea. Este prima oara cind astfel de personalitati sint invitate la dezbateri organizate in locatii specifice culturii underground. Manifestarile sint organizate de Agentia de Monitorizare a Presei - Academia Catavencu (AMP), Centrul Roman pentru Jurnalism Independent (CRJI), Centrul de Jurnalism Independent (CJI) si Asociatia Pentru Promovarea Libertatii de Exprimare (APPLE) si va avea loc intre 3 si 13 mai.


Despre autor:

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul Zilei


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.