LifeStar 3 Iunie 2008 11:46
Yves Saint Laurent, unul dintre marii designeri ai secolului XX, care a oferit o noua libertate femeilor printr-un stil care a amestectat femininul si masculinul si a carui emblema a fost smokingul, a murit duminica, la varsta de 71 de ani, informeaza NewsIn

Presedintele francez, Nicolas Sarkozy, a salutat memoria designerului, spunand ca odata cu el "a disparut unul dintre cele mai mari nume din moda, primul care a ridicat haute couture la rangul de arta".

Premierul Francois Fillon a vorbit despre "un creator exceptional, care a marcat profund istoria Haute couture", in timp ce pentru ministrul culturii, Christine Albanel, el "a fost si va ramane un mare creator, inventatorul unei femei moderne".

Pierre Berge, partenerul de afaceri al lui Saint Laurean a declarat la un post de radio francez ca "Chanel a dat libertate femeilor" si Saint Laurent "le-a dat putere", informeaza yahoo.com. Saint Laurent a fost un "adevarat creator," mergand dincolo de estetic pentru a face o declaratie sociala, a declarat Berge. "In acest sens, el a fost un libertin, un anarchist si a aruncat bombe la picioarele societatii. Asa a transformat el societatea si femeia."

Alaturi de Christian Dior sau Coco Chanel, Saint Laurent a fost ultimul designer din generatia de aur care a transformat Parisul in capitala modei.

In cadrul unui interviu la CNN, in 2002, Ben de Lisi, designerul de baza al Londrei, l-a numit pe Saint Laurent o inspiratie pentru o noua generatie de designeri.

Potrivit NewsIn, Yves-Mathieu Saint-Laurent, nascut la 1 august 1936 in Algeria, a cunoscut gloria de tanar, de la primul show de moda la Christian Dior, caruia i-a succedat dupa moartea acestuia, in 1957. Linia sa vestimentara "Trapeze" a fost un real succes.

In 1961, si-a creat propria casa de moda in parteneriat cu Pierre Berge. Impreuna - primul creator, al doilea manager - vor construi un imperiu care va simboliza eleganta franceza. El le va da femeilor o noua libertate modernizand vestimentatia si creand un pret-a-porter ancorat in hainele masculine: smokingul devine marca sa, purtat, de exemplu, cu o bluza transparenta, alta emblema Saint Laurent.

Mare colectionar de arta, el s-a inspirat din Picasso, Van Gogh, Pop Art, din Africa si Rusia sau din literatura, mai ales Shakespeare. Creatorul de moda a creat evenimente sau a provocat scandaluri, ca in 1971, cu colectia inspirata din anii \\\'40 si pozand nud pentru lansarea unui parfum sau in 1977 lansand "Opiu".

"M-am ridicat mereu impotriva fantasmelor unora care isi satisfac ego-ul prin moda. Mereu am vrut sa fiu in serviciul femeilor, am dorit sa le insotesc in aceasta mare miscare de eliberare", a spus Yves Saint Laurent, cand s-a retras din lumea modei, in 2002.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.