Cea de-a 58-a editie a Festivalului International de Film de la Cannes, ce se va desfasura in perioada 11 - 22 martie in insorita statiune situata pe riviera franceza, va beneficia doar de doua prezente romanesti, la care s-ar putea adauga cu indulgenta si filmul "Joyeux Noel", in regia lui Christian Carion, turnat anul trecut pe platourile MediaPro Pictures din Buftea.

Singurul reprezentant al cinematografiei autohtone inclus in una din competitiile festivalului este Cristi Puiu, cu recentul sau film "Moartea domnului Lazarescu", inclus alaturi de alte 20 de pelicule la sectiunea "Un certain regard".

Daca pentru Cristi Puiu, care a mai participat la Cannes si la editia de acum patru ani (in cadrul sectiunii "Quinzaine des Realizateurs") cu filmul "Marfa si banii", prezenta filmului "Moartea domnului Lazarescu" in sectiunea "Un certain regard" nu ar fi o mare surpriza, pentru reprezentantii CNC - care au acordat acestui proiect si note de 4 si 5 la concursul de scenarii de anul trecut - ar trebui sa ridice un mare semn de intrebare cu privire la modalitatile de evaluare a scenariilor inscrise in concurs. Mai mult decat atat, filmul lui Cristi Puiu a obtinut finantare de la CNC in urma unei contestatii aprobate in regim de urgenta de fostul ministru al culturii si cultelor.

Lupta grea supervizata de celebrul Alexander Payne

In cadrul sectiunii "Un certain regard" din acest an, "Moartea domunului Lazarescu" - din distributia caruia fac parte Luminita Gheorghiu, Ion Fiscuteanu, Dana Dogaru, Florin Zamfirescu, Gabriel Spahiu si Monica Barladeanu - va avea de luptat cu alte 20 de filme (majoritatea consemnand debutul cinematografic al regizorilor selectati), unul dintre favoritii acestei sectiuni, tinand cont de palmares, fiind regizorul Francois Ozon, care va prezenta pelicula "Les Temps qui reste".

Printre regizorii care nu inregistreaza "debut" in aceasta sectiune se mai numara: Alain Cavalier ("Le Filmeur"), Christoph Hochhausler ("Falscher Bekenner"), Pierre Jolivet ("Zim and Co"), Dagur Kari ("Voksne mennesker"), Kim Ki-duk ("Hwal"), Tony Kravitz ("Jewboy 52"), Kornel Mundruczo ("Johanna"), Francois Ozon ("Le Temps qui reste"), Ivan Sen ("Yellow Fella") si S. Pierre Yameogo ("Delwende").

Juriul care va desemna castigatorul acestei sectiuni va fi condus de Alexander Payne, regizorul care s-a remarcat in ultimii ani cu "About Schmidt" si "Sideways" - filmul care a castigat un Oscar pentru scenariu la editia din acest an, unde a mai inregistrat alte patru nominalizari.

Corneliu Porumboiu - inclus in "Residence du Festival de Cannes"

Cel de-al doilea reprezentant al Romaniei, Corneliu Porumboiu, este unul dintre cei sase regizori selectati de juriul condus de Santiago Amigorena in programul de rezidenta al acestui an, un program ce se desfasoara timp de patru luni si jumatate la Paris. Acest program, inceput inca de la 1 martie, este destinat dezvoltarii proiectelor cinematografice ale tinerilor regizori din lume, acestia avand ocazia in aceasta perioada sa asiste la intalniri cu producatori, distribuitori, critici de film sau reprezentanti ai unor institutii cinematografice din Franta. Alaturi de Corneliu Porumboiu, in programul "Residence du Festival de Cannes", mai sunt inclusi: Hernan Belon (Argentina), Jukka-Pekka Valkeapaa (Finlanda), Naom Kaplan (Israel), Jeffrey St. Jules (Canada) si Eduardo Valente (Brazilia).

Pe durata sederii sale la Paris, Corneliu Porumboiu isi va definitiva scenariul primului lungmetraj. Desi are la activ doar doua scurtmetraje, tanarul regizor vasluian a inregirat in 2004 un succes deosebit cu "Calatorie la oras", fiind incununat cu premii importante la festivaluri internationale, printre care am putea aminti: premiu II la Cannes 2004 (sectiunea "Cinefondation") sau Marele Premiu pentru scurtmetraj la Festivalul Filmului Mediteranean de la Montpellier.

Cat despre filmul francez turnat anul trecut la Buftea, "Joyeux Noel", in regia lui Christian Carion, acesta va fi prezentat la Cannes in afara competitiei, ce-i drept intr-o companie de cinci stele, alaturi de "Match Point" (Woody Allen) si "Star Wars - Episode III - Revenge of The Sith" (George Lucas). In timpul filmarilor pentru "Joyeux Noel", platourile MediaPor Pictures i-au gazduit pe actorii: Daniel Bruhl, Diane Kruger sau Gary Lewis.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.