Filmul „Breath“ al sud-coreeanului Kim Ki-duk a câtigat trofeul B-EST în valoare de 8.000 de dolari, premiu care a fost înmânat de actorul olandez Rutger Hauer, oaspete de onoare al festivalului. Premiul pentru Cel mai bun scenariu i Premiul publicului i-au revenit regizorului Nae Caranfil pentru filmul „Restul e tcere“.

Caranfil a declarat glume c data viitoare va avea grij s scrie scenarii mai proaste care s nu mai pun în umbr regia, pentru a putea lua i el pe viitor Premiul pentru Cel mai bun regizor i nu doar cele pentru scenariu i popularitate, premii la care este mai peste tot „abonat“.

Premiul pe care îl râvnea Caranfil, cel de regie, în valoare de 5.000 de dolari, a fost adjudecat de neamul Christian Petzhold pentru filmul „Yella“.
Publicitate

Cel mai bun documentar a fost ales „Rzboi pe calea undelor“ al lui Alexandru Solomon, un film-document despre ce a însemnat pentru români postul de radio Europa Liber.

Premiul de imagine a revenit operatorului Virginie Saint Martin pentru filmul „I’m from Tito Veles“, coproducie Macedonia-Slovenia-Belgia-Frana, în regia Teonei Strugar Mitevska. Premiul pentru Cel mai bun scurtmetraj i s-a acordat peliculei „Hei, Tovari“, a slovenului Gregor Bozic, iar Premiul de debut i-a revenit filmului israelian „Meduza“, regia Shira Geffen i Etgar Keret.

Pe lâng premiile specializate s-au mai acordat i dou premii onorifice. Astfel, regizorului Liviu Ciulei i-a fost înmânat de ctre actria Laura Vasiliu, cunoscut publicului din pelicula lui Cristian Mungiu „4, 3, 2“, un premiu special pentru întreaga sa contribuie la dezvoltarea cinematografiei româneti.

Pe fundal au fost proiectate câteva fragmente din capodopera sa, „Pdurea spânzurailor“. Liviu Ciulei a inut un discurs emoionant ce s-a dovedit a fi un omagiu adus miilor de oameni nevzui din cinema, electricienilor, recuziterilor, întregului corp tehnic fr de care filmele nu ar fi posibile.