Filmul „Breath“ al sud-coreeanului Kim Ki-duk a câștigat trofeul B-EST în valoare de 8.000 de dolari, premiu care a fost înmânat de actorul olandez Rutger Hauer, oaspete de onoare al festivalului. Premiul pentru Cel mai bun scenariu și Premiul publicului i-au revenit regizorului Nae Caranfil pentru filmul „Restul e tăcere“.

Caranfil a declarat glumeț că data viitoare va avea grijă să scrie scenarii mai proaste care să nu mai pună în umbră regia, pentru a putea lua și el pe viitor Premiul pentru Cel mai bun regizor și nu doar cele pentru scenariu și popularitate, premii la care este mai peste tot „abonat“.

Premiul pe care îl râvnea Caranfil, cel de regie, în valoare de 5.000 de dolari, a fost adjudecat de neamțul Christian Petzhold pentru filmul „Yella“.
Publicitate

Cel mai bun documentar a fost ales „Război pe calea undelor“ al lui Alexandru Solomon, un film-document despre ce a însemnat pentru români postul de radio Europa Liberă.

Premiul de imagine a revenit operatorului Virginie Saint Martin pentru filmul „I’m from Tito Veles“, coproducție Macedonia-Slovenia-Belgia-Franța, în regia Teonei Strugar Mitevska. Premiul pentru Cel mai bun scurtmetraj i s-a acordat peliculei „Hei, Tovarăși“, a slovenului Gregor Bozic, iar Premiul de debut i-a revenit filmului israelian „Meduza“, regia Shira Geffen și Etgar Keret.

Pe lângă premiile specializate s-au mai acordat și două premii onorifice. Astfel, regizorului Liviu Ciulei i-a fost înmânat de către actrița Laura Vasiliu, cunoscută publicului din pelicula lui Cristian Mungiu „4, 3, 2“, un premiu special pentru întreaga sa contribuție la dezvoltarea cinematografiei românești.

Pe fundal au fost proiectate câteva fragmente din capodopera sa, „Pădurea spânzuraților“. Liviu Ciulei a ținut un discurs emoționant ce s-a dovedit a fi un omagiu adus miilor de oameni nevăzuți din cinema, electricienilor, recuziterilor, întregului corp tehnic fără de care filmele nu ar fi posibile.