Faimoasa mamica a lui Harry Potter a facut un batranel bibliotecar sa planga, in timpul celei de-a doua zi a procesului intentat editurii RDR Books. Acum, judecatorul o sfatuieste sa evite ani buni de proceduri si apeluri, facand o intelegere in afara curtii.

J. K. Rowling s-a vazut nevoita sa dea in judecata in octombrie 2007 o editura care planuia sa scoata pe piata un lexic compilat din toate cartile Harry Potter scrise de ea, puse la un loc. Autorul muncii sisifice, un fan inrait de peste 9 ani de zile, si-a facut public lexicul de termeni pe site-ul sau si spera sa lanseze varianta tiparita in noiembrie.

Warner Brothers are spatele scriitoarei bataioase, caci detine drepturile cartii – nici unul din cei implicati nu pierde din vedere banetul ce-ar iesi de pe urma unui dictionar HP. In afara de Vander Ark, pare-se, care a declarat marti (15.04.08) ca el e doar un mare fan al francizei Harry Potter, ca a citit fiecare carte din serie “de 30 sau 40 de ori”, ca si orice articol scris vreodata despre Rowling, pe care o considera “un geniu”.

Bibliotecarul de 50 de ani a izbucnit in lacrimi, intristat de reactia fanilor lui Harry Potter care il trateaza cu raceala din cauza procesului. Declaratia sa pentru judecator a smuls ceva simpatie – cel putin la noi in redactie: “A fost... a fost dificil, pentru ca multi m-au criticat, evident, dar... nu am intentionat sa se ajunga aici. [Harry Potter] a fost o importanta parte din viata mea de noua ani incoace”.

Fanul sustine ca editorii de la RDR au fost cei care l-au asigurat ca publicarea enciclopediei Harry Potter era o miscare perfect legala. Rowling insa a sarit in arena ca sa-si apere “copiii” (cartile HP, adica), a depus chiar marturie, decisa sa nu se lase pana nu i se face dreptate. Ea a anuntat ca o enciclopedie Harry Potter e pe teava, dar ea va fi autoarea, iar profiturile vor fi donate in scopuri caritabile.

Ieri (17.04.08) judecatorul cazului i-a sfatuit pe cei doi sa ajunga la un consens in afara tribunalului pentru ca daca se lasa pe mana sistemului legal american au sanse sa se plimbe ani de zile prin sali de judecata. Motivul? Legea americanilor e plina de zone gri, care nu ofera nici o rezolvare clara unora dintre problemele ridicate de cazul Rowling vs. Vander Ark.

Pana una alta, lansarea dictionarului a fost amanata, gratie promptitudinii lui Rowling. Probabil ca ce-i ramane autoarei de facut acum, daca va avea timp, intre o audiere si alta, este sa incropeasca si ea un dictionar. Asa se dezamorseaza instantaneu tot buclucul, si unde mai pui ca si fanii ies castigati!


Despre autor:

Sursa: Moviebox.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.