Vedetele au pasiuni. Andreea Esca picteaza, Andreea Marin face alpinism, Lucian Mindruta piloteaza avioane, iar Andreea Berecleanu obisnuia sa scrie poezii, si nu oricum, ci in franceza. De ce? Si prin ce difera ele de pasiunile oamenilor obisnuiti?

Costi Rogozanu: "Arta si televiziunea se razbuna"

Asta e. Fiecare dintre noi avem hobby-uri care ne-ar pune intr-o lumina proasta daca le-am dezvalui. Vedetele sint nevoite sa-si hraneasca permanent publicul cu noi informatii despre persoana-personajul lor. Si asa ajung la pasiuni. Pictura Andreei Esca sau alpinismul Andreei Marin nu sint pasiuni inventate, sint reale! Am vazut la televizor, normal, picturile celebrei stiriste si am vazut excursiile Andreei Marin prin diverse colturi muntoase ale lumii. Ele nu sint inventii, ci sint pasiuni alimentate tot timpul. Ne irita insa prezentarea unor astfel de preocupari cu prea mare pompa.

Cam asa cum sint prezentati unii copii rasfatati de parintii lor: copilul meu stie sa deseneze, sa alerge, e primul la invatatura etc. Normal ca Marin nu face alpinism de performanta, normal ca Esca nu face arta cu adevarat si nici Berecleanu nu e filolog. Dar toate fac televiziune cu adevarat. Bineinteles ca un poet bun, un pictor adevarat, un alpinist cu performante vor fierbe pe buna dreptate de frustrare cind vor vedea performantele artistice sau sportive ale vedetelor noastre. Dar chiar nu stiu a cui e vina ca prea multi oameni vor sa stie ce poezii scrie sau citeste Berecleanu si prea putini vor sa afle ce-a mai scris Brumaru.

Sa nu uitam ca Anna Lesko a luat lectii de la Sabin Balasa! Din pacate nu a cheltuit banii lui Irinel Columbeanu pe un artist mai de soi. Dar ea e un exemplu ca s-a straduit! Monica Birladeanu a tot aparut prin reclame la coniac si pe coperte lucioase pina cind a fost luata in serios ca actrita si distribuita de Cristi Puiu in noul sau film. Vedetele TV au uneori energii demne de invidiat. Inca ceva: oare ce-or zice vedetele TV despre tot felul de artisti care incearca lamentabil sa intre in viata de televiziune? Arta si televiziunea se razbuna fara incetare una pe alta!
"Si parlamentarii au doua-trei facultati" - Aurora Liiceanu

In ultima vreme asistam la un marketing tot mai agresiv

Probabil ca exista o competitie intre vedete. Fiecare isi face publica o activitate in speranta de a-si mari cota de simpatie in rindul telespectatorilor. Observ ca, in general, atentia se indreapta catre activitati intelectuale, artistice, sau performante de exceptie. Dar sa nu uitam ca si parlamentarii ne anunta ca au absolvit doua-trei facultati, sau ca sint doctoranzi: toti se grabesc sa achizitioneze performante inalte.

In general, a vorbi despre tine este mai putin onorabil - si suspect din punct de vedere psihologic. Anumite activitati le faci pentru propria ta placere si nu cred ca e necesar ca ele sa fie facute publice. Activitatile din domeniul cunoasterii, al artei au un caracter relativ intim daca nu esti profesionist in domeniile respective. Dar toate astea dovedesc ca activitatile intelectuale sau artistice si-au pastrat un anumit prestigiu, pe care vedetele sau politicienii incearca sa il capitalizeze. Nu cred ca in strainatate se practica astfel de lucruri.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.