Mai toate trupele de la noi au trecut prin cosmarul schimbarii de componenta sau al destramarii, fie ca au in spate o vechime considerabila, fie ca au stat pe scena muzicala o perioada scurta. De cele mai multe ori, banii, orgoliul, certurile repetate au fost motivele scindarilor. Insa aproape toti artistii se feresc sa puna punctul pe "i" si sa clarifice lucrurile.

Trupa rock Timpuri Noi s-a reunit recent, pentru prima oara dupa despartirea din 2001, iar membrii ei de baza, Dan Iliescu si Adrian Plesca (Artan), sint in cautare de instrumentisti cu care sa completeze formatia. Cei doi lideri sint dispusi sa dea la o parte divergentele care au dus la despartirea de acum patru ani, dar pentru multe alte formatii certurile nu lasa loc de intoarcere, iar citeodata nici macar de "buna ziua".

Despre Timpuri Noi, care a trecut prin mai multe schimbari de componenta de la infiintare, in 1983, parea ca se va vorbi definitiv la trecut. Principalele motive ale despartirii au fost, dupa informatiile oferite de componentii trupei sau de apropiatii acestora, neintelegerile financiare, precum si faptul ca unii dintre membrii formatiei doreau sa faca si altceva in afara de muzica. Ulterior, Artan a pus bazele trupei Partizan, iar Dan Iliescu a fondat ZIDD. Daca noul proiect Timpuri Noi va deveni realitate, Artan si Iliescu isi vor pune la gheata trupele pe care le-au creat, pentru a le revitaliza, poate, dupa o noua despartire.

Fenomenul Andre

Trupa Andre: alt stil de muzica, alt public, alta poveste. Si alta despartire. Andre s-a nascut in 1998 si chiar de la debut a luat cu asalt topurile. In doar trei ani, Andreea Balan si Andreea Antonescu au vindut peste 1.200.000 de albume, insa certurile repetate si disputa pentru intiietate au dus la plecarea Andreei Antonescu in iarna anului 2000.

Ea a fost inlocuita cu Alina Sorescu, insa doar pentru sase luni. In vara lui 2001, dupa moartea tatalui Andreei Antonescu, aceasta a revenit in formatie. Fetele au mai scos un album, dar nu au mai avut acelasi succes. "In martie 2002 nu mai aveam aceleasi cereri de spectacole. In plus, aveam pareri diferite despre casa de discuri la care sa contiunam si am hotarit sa ne despartim", a scris Andreea Balan in jurnalul de pe site-ul ei.

Stigmatul solistului vocal

Stigma a aparut pe piata muzicala din Romania in 1999. Mai tirziu, Cornel Sorian si Emanuel Mirea au adus inca patru instrumentisti in formatie, pentru a da mai multa forta interpretarilor live. Stigma a scos trei albume inainte ca Emanuel sa paraseasca formatia la sfirsitul anului 2002.

Cornel si Emanuel nu au spus clar care au fost motivele rupturii, precizind doar ca in trupa erau din ce in ce mai multe neintelegeri. Dupa plecarea lui Emanuel, in Stigma a fost cooptat, ca solist vocal, Claudiu Mirica. Insa nici aceasta formula nu a rezistat mai mult de doi ani. La inceputul lui 2005, Stigma si Mirica au apucat pe drumuri separate. Impresarul formatiei afirma ca Mirica a fost dat afara.

"Decizia a fost luata in urma mai multor declaratii pe care le-a facut Claudiu Mirica, in calitate de membru al Stigma.(...) Consideram ca afirmatiile facute in ultima vreme afecteaza imaginea trupei", declara intr-un comunicat de presa Mirela Retegan, impresarul Stigma de la acea vreme. Pe de alta parte, cintaretul a spus ca el a fost cel care a hotarit sa plece, in urma disensiunilor.

A.S.I.A. si-a tot facut bagajele

A.S.I.A. s-a infiintat in urma cu sase ani si a trecut prin mai multe schimbari de componenta. Din formula initiala a mai ramas doar Sorana. In martie 1999, Adrian Ordean punea bazele formatiei in care protagoniste erau Anca, Sorana, Irina si Anemona. Rind pe rind, prin A.S.I.A. s-au perindat Alexandra, Alina, o alta Anca. Surpriza cea mare a venit insa din partea Irinei, liderul trupei. La inceputul acestui an, ea a decis sa paraseasca formatia pentru o cariera solo. A fost inlocuita rapid cu Ianna, o tinara originara din Republica Moldova.

Ruptura din O-Zone

Inceputurile trupei O-Zone se regasesc in 1999, la Chisinau. In 2001, Dan Balan a decis sa testeze piata muzicala din Romania si a organizat o preselectie in urma careia au venit Arsenie si Radu. In 2002, cei trei au captat atentia publicului cu piesa "Despre tine". A urmat "Dragostea din tei", care avea sa devina hit in toata lumea.

In ciuda notorietatii si a banilor (O-Zone a cistigat 1.400.000 de euro numai in 2004), Dan Balan a decis sa paraseasca formatia pentru o cariera solo in America. Totusi, destramarea trupei ridica in continuare multe semne de intrebare, mai ales din cauza declaratiilor contradictorii ale celor trei basarabeni. Balan a spus ca a optat pentru o cariera solo de teama unui esec cu O-Zone. La vremea respectiva, Radu Sirbu si Arsenie Toderas s-au aratat surprinsi de decizia colegului lor, desi au recunoscut ca si ei erau implicati in proiecte solo.

Compact, un grup imprastiat

Una dintre trupele cu istoric zbuciumat este Compact. A luat fiinta la Cluj, in 1978, iar lideri erau Teo Peter si Costi Camarasan. Acestia au cintat o perioada alaturi de Radu Marpozan si Marian Corjaru.
"In ‘81 am venit eu si Lelut Vasilescu", a povestit Paul Ciuci, actualul vocal. In 1989, el a plecat in America. La inceputul anilor ‘90, Costi Camarasan ramasese la Cluj, unde cinta, alaturi de citiva muzicieni, sub denumirea Compact C.

Restul era la Bucuresti, cintind sub denumirea Compact B. Ciuci a revenit in 1995, iar Compact a reaparut, in formula Teo Peter, Paul Ciuci, Lelut Vasilescu, Dan Stesco si Emil Laghia. Dupa accidentul de anul trecut, in care a fost ucis Teo Peter, Compact a cintat fara basist o perioada. De putin timp insa, in formatie a venit Adrian Tinca la chitara bas.

"In Romania, totul e la mica intelegere"

Rupturile din trupele autohtone se datoreaza faptului ca nu exista contracte clare, care sa stipuleze anumite lucruri, a spus Lenti Chiriac, realizator de programe muzicale pentru radio si TV. "Noi nu avem o baza clara, ca in strainatate. In Romania totul e la mica intelegere", a adaugat el. In opinia lui Chiriac, aceasta este cauza principala a despartirilor.

Motivele sint diverse. "Cei mai multi pleaca din cauza neintelegerilor pe plan financiar. Altii, pentru ca exista disensiuni pe plan muzical. Si orgoliul e un motiv puternic, mai ales in trupele de fete. De cele mai multe ori pleaca solistul, pentru ca el poate urma o cariera solo", a explicat Lenti Chiriac.


Despre autor:

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul Zilei


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.