Nicu Covaci si-a adunat “haiducii” la Bucuresti si pregateste un nou album

Trupa Phoenix s-a reunit la Bucuresti intr-o componenta a vremurilor bune, cu Nicu Covaci, Josef Kappl, Mircea Baniciu, Ovidiu Lipan Tandarica, cu invitatii Mani Neumann si Cristi Gram si cu o echipa manageriala noua, condusa de Ionut Contras. Phoenix va lucra, in urmatoarele doua saptamini, in Romania, pentru un nou album. Liderul grupului, Nicu Covaci, a povestit pentru EVZ despre imaginea romanilor in Spania, unde locuieste in prezent, despre relatia cu Baniciu si despre spiritul Phoenix.

Mai exista tensiuni intre dv. si Mircea Baniciu?

Intre mine si Mircea nu a existat niciodata vreo tensiune! Mircea este cintaretul nostru iubit si eu sint cel care impinge trupa din spate. Aceasta obligatie si, totodata, raspundere, mi-am asumat-o inca de acum 40 de ani. Fiecare isi face treaba cum se poate mai bine! Desigur ca, traind la distante de mii de kilometri, membrii formatiei lucreaza si pentru proiecte personale, prin urmare este mai greu sa sincronizam evenimentele.

Din aceasta cauza, unul sau altul este inlocuit, asta si in functie de proiectul discutat. Sa nu uitam ca Phoenix a cintat cu o suta de oameni pe scena, cu cor, cu orchestra simfonica, cu Gheorghe Zamfir, cu Bogdan Bradu, Mani Neumann etc. Din pacate, exista multi care si-ar dori azi, ca si acum 20-30 de ani, ca formatia sa se desparta si sa scape de noi. Ei sint cei care raspindesc zvonuri stupide. Vina e a lor! Vor fi dezamagiti sa afle ca nu vor reusi niciodata!

Ce face acum Nicu Covaci?

Locuiesc la ora asta in Spania si ma intreb cu ce am gresit, cind spaniolii au ajuns sa-i urasca pe romani in halul care s-a demonstrat prin melodia recent aparuta pe canalele de radio. Este o palma la adresa noastra, a tuturor, si aici cred - nu cred, sint convins - ca guvernul acestei tari are datoria de a deschide ochii si de a lua masuri.

Chiar asa de rau stau lucrurile cu piesa aceea?

Nu am apucat sa ascult piesa aceea aparuta in Spania, dar mi s-a descris detaliat si ramin indurerat si mihnit. Nimeni nu mai stie unde se afla Romania, Bucurestiul e confundat, in cel mai bun caz, cu Budapesta, si sintem plasati in Asia Mica. Se fac presiuni ca Turcia sa intre in Uniunea Europeana si parca vad ca vor reusi inaintea noastra. Daca acest lucru se va intimpla, atunci nu mai putem invinui soarta!

Reuniune a "haiducilor" in Romania?

Phoenix se afla in Romania pentru a inregistra un CD nou, in asa-zisa "formula de aur" (oricare o fi ea) si sa pregateasca un material nou, atit audio, cit si video, despre aniversarea celor 40 de ani de istorie a formatiei Phoenix, eveniment care a avut loc acum trei ani. Nu m-as referi chiar la o "formula de aur", avind in vedere ca prin Phoenix s-au perindat, de-a lungul timpului, zeci de interpreti si toti au dat ce au avut mai bun pentru consolidarea numelui nostru.

Desigur, unii au rezistat greutatilor, altii nu prea. Doar cei ce se afla azi alaturi de mine (Ioji Kappl, Mircea Baniciu, Ovidiu Lipan si Ionut Contras) se numesc Phoenix! Ceilalti si-au luat diferite alte denumiri... Pe de alta parte, nu se pot pune bariere creativitatii, deci fiecare membru al trupei are proiecte personale, atit in Romania, cit si in restul lumii. Sa nu uitam ca Phoenix este o trupa internationala... care cinta romaneste!

S-a discutat mult despre marile simboluri care traiesc din gloria vremurilor trecute...

Noua productie contine piese cu totul noi, in stilul cunoscut, adica pastrind o tenta folclorica, imbogatite de mijloace de expresie din paleta hard-rock. Avem si invitati, asa-zisii "special guests", ca Mani Neumann si Cristi Gram, alaturi de cei mai vechi, cum ar fi Ioji Kappl, Mircea Baniciu sau Ovidiu Lipan. In cazul albumului "In umbra marelui URSS" am aratat ca Phoenix nu bate pasul pe loc si a inceput sa se preocupe de realitatile actuale din tara si din lumea "globalizata".

Noul disc contine unele mesaje noi si se adreseaza mult mai direct publicului, renuntind la "graiul stufos" al anilor in care nu aveai voie sa spui decit ce se dorea auzit. Am ales versuri mai simple si mai clare, care sa exprime unele pareri sau sugestii date tinerei generatii din Romania.

De pe precedentul album, doar piesa "In umbra marelui URSS" a fost cit de cit cunoscuta...

Sigur ca Phoenix a avut in atitia ani de existenta si mari succese, dar a aratat in permanenta ca este fertil si ca izvorul inspiratiei folclorice ii mentine tonusul spiritual. Din pacate, in Romania lucrurile nu functioneaza inca asa cum trebuie si, absurd, un disc nou ca "In umbra marelui URSS" a fost pus pe piata de o casa de discuri (n.r. - Media Services) fara a face nici cea mai mica promotie. Ne miram si noi, si casa de discuri ca totusi produsul a ajuns sa se vinda bine si ca piesa de baza, care da si titlul discului, e fredonata de intregul public.

"Neverending story" Phoenix la ce episod sa fi ajuns?

Phoenix este, intr-adevar, un fel de "neverending story", chiar numele ne condamna la acest parcurs... In fiecare deceniu s-a intimplat cite ceva decisiv care a dus, spre deosebire de alte formatii consacrate, la schimbari radicale atit stilistice, cit si in componenta. Totusi la concertele Phoenix se pot vedea tati cu copii mici pe umar, dar si cei cu plete, care sar si scutura din cap frenetic, si cei de virsta noastra sau chiar si mai batrini... se pare ca Phoenix are un atu deosebit, si acesta este credibilitatea.

Cu aceasta am convins generatii. Libertatea este cel mai important bun; politica si religia se schimba in decursul anilor, dar binele si raul sint bine definite. Prin consecventa cu care ne-am identificat cu ceea ce afirmam, am reusit sa cistigam publicul de toate virstele si categoriile! Responsabilitatea pe care ne-am asumat-o fata de cei ce ne indragesc ne obliga sa perseveram, chiar si in conditii mai vitrege.


Despre autor:

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul Zilei


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.