Ca in fiecare an, in preajma Sarbatorilor de iarna, actrita Monica Birladeanu revine de pe tarim american in sinul familiei.

De aceasta data, poposirea ei pe meleagurile natale a coincis cu un eveniment editorial de mare succes. Miercuri seara, la libraria Diverta din Plaza Romania, editura Quality Books a sarbatorit un an de la infiintare, prin lansarea unui manual complex si complet de actorie - "Puterea actorului" - cartea celebrei profesoare Ivana Chubbuck.

Manuscrisul a fost prezentat de Alina Sirbu - director editorial - drept "o carte foarte buna, care ne invata un lucru esential, pe care americanii il stiu foarte bine: daca vrei sa invingi, trebuie sa ai mentalitatea unui invingator!" Irina Margareta Nistor - traducatoarea cartii a punctat in ce consta metoda explicata in carte:"In viata, toate nenorocirile trebuie transformate in trairi foarte intense." Tot ea a recomandat cartea actorilor, politicienilor, dar si oamenilor care vor o slujba mai buna.

Monica Dean si-a adjudecat doua roluri pentru 2008

Monica Birladeanu - una dintre elevele Ivanei Chubbuck - a explicat noua tehnica invatata la cursurile Ivanei si prezentata in detaliu in carte: " Este vorba despre un nou fel de a lucra in cinematografie. L-a mostenit de la altii, l-a prelucrat, l-a ajustat, a facut ca acest sistem sa se muleze pe cerintele audientei de astazi. Este, practic, o carte care se bazeaza pe experienta personala. Ivana este un om care a avut foarte multe experiente nefericite, devastatoare, pe care a reusit sa le transforme in avantaje. Asa s-a nascut aceasta dorinta a ei de a vedea in actori, in oameni, doar invingatori." Monica Dean - cum este cunoscuta de americani - a precizat faptul ca "Lucrul cu Ivana este presant, pentru ca are niste asteptari extraordinare. Ea este extrem de severa si nu tolereaza nepregatirea sau incultura."

De altfel, anual, pe lista nominalizatilor pentru cele mai prestigioase premii ale industriei filmului se afla actori care au studiat sau inca mai studiaza cu Ivana Chubbuck. Dintre acestia ii amintim pe Brad Pitt, Charlize Theron sau Halle Berry. Datorita metodei Chubbuck, Monica Dean si-a perfectionat talentul actoricesc, reusind sa-si adjudece roluri importante pentru anul 2008. "Am doua proiecte noi, pentru primavara anului urmator. Unul este o poveste despre holocaust, celalalt - o poveste pe tema adulterului. Sint co-productii si am batut palma pentru amindoua. Intr-unul am rol principal" - ne-a declarat ea.

Colega de clasa cu Jamie Luner

In ceea ce priveste scolirea sa in tainele actoriei, Monica ne-a precizat: "Cursurile se intind practic pe durata intregii vieti. Ei considera ca actorul trebuie sa aiba pregatire de atlet, ca trebuie sa te trezesti in fiecare dimineata si sa te duci <>, deci sa vii la curs, pentru ca asta iti asigura o dezvoltare permanenta si o forma de care ai nevoie in fata unei probe de film." De altfel, Monica a avut satisfactia sa se intersecteze la cursuri cu Jamie Luner, roscata din serialul TV Melrose Place: "Nu mi-a venit sa cred cind m-am intilnit la curs cu Jamie Luner. A fost partenera mea de scena! Eu ma uitam la Melrose Place si acum ea este, de fapt, colega mea de clasa."

Daca multi actori pretind ca rolurile negative le ofera mai multe oportunitati, Monica ne-a spus ca este atrasa de personaje complexe. "Sint convinsa ca exista foarte multe roluri pe care nu pot sa le joc fizic. De exemplu, nu as putea sa joc un barbat. De fapt, de ce nu? " - s-a aratat Birladeanu disponibila.

Pentru a obtine un rol, ea este in stare sa se tunda la zero sau sa ia foarte mult in greutate: "Cred ca astea sint obstacolele cele mai simplu de depasit in construirea unui personaj. Sa intelegi mecanismul lui interior si cine e persoana respectiva, mi se pare, de fapt, cel mai important."

Birladeanu recomanda cartea atit actorilor, cit si oamenilor obisnuiti care vor sa-si educe propriile trairi: "vorbeste despre mecanisme umane. Daca reusesti sa le intelegi la tine, apoi reusesti sa le intelegi si la personajele pe care le joci." De altfel, cartea editata de Quality Books este foarte eficienta pe piata romaneasca, avind in vedere ca, la noi, nu exista deocamdata o scoala de film.


Despre autor:

Sursa: 7plus.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.