Pionierul muzicii rock'n'roll Ike Turner, a carui contributie la fondarea genului muzical a fost umbrita de acuzatiile fostei sotii, Tina Turner, ca a batut-o timp de aproape doua decenii, a incetat din viata.

Muzicianul in varsta de 76 de ani a murit ieri, in casa sa din apropiere de San Diego. Cauza decesului nu este inca cunoscuta, a spus managerul sau, Scott Hanover, informeaza NewsIn.

Dupa ani de obscuritate, Ike Turner se afla intr-o perioada de revenire pe scena muzicala. A castigat primul premiu Grammy in 35 de ani in februarie, pentru un apreciat album de blues si a colaborat cu producatorul Danger Mouse, ce face parte din grupul Gnarls Barkley.

Despre fostul DJ se spune ca ar fi inventat genul rock'n'roll cu piesa sa din 1951 "Rocket 88", si s-a bucurat de o faima imensa in anii '60 si '70, alaturi de Tina Turner. Ike a uimit publicul cu spectacole pline de energie si melodii ca "Proud Mary" si "River Deep Mountain High".

Dar Ike Turner a fost un barbat violent, potrivit spuselor fostei sale sotii, dar si marturiilor chitaristului Keith Richards de la Rolling Stones, care a spus ca l-a vazut cand l-a lovit cu pistolul pe un alt muzician. "Se purta ca un proxenet", a spus Richards pentru Vanity Fair in 1993.

Memoriile Tinei Turner, "I, Tina", si un film biografic din 1993 "What's Love Got to Do With It", l-au transformat pe Ike Turner in unul dintre cele mai cunoscute personaje negative din industria muzicala.
Cantareata a spus ca fostul sot a abuzat-o si a umilit-o constant timp de 16 ani si a impins-o la o incercare de sinucidere in 1968. I-a rupt costele, i-a aruncat cafea fierbinte in fata, a ars-o cu tigara si ii dadea pumni in fata atat de des incat a avut nevoie de operatii, a povestit ea.

In calitate de chitarist si pianist, Turner a cantat cu nume mari ale muzicii ca B.B. King, Howlin' Wolf, Muddy Waters si Willie Dixon in anii '50, iar trupa sa a cantat muzica populara a spectacolelor de revista din acea vreme si a avut mai multi vocalisti.

Unul dintre acesti vocalisti, o adolescenta pe nume Annie Mae Bullock, s-a alaturat trupei in 1956, iar pana in 1958 isi schimbase numele in Tina, se alaturase definitiv formatiei si se casatorise cu Turner. In 1972, ei au castigat un premiu Grammy pentru coverul dupa piesa "Proud Mary".

Dar dupa ce a divortat de Tina in 1976, Ike Turner a devenit dependent de droguri si a inceput sa ramana fara bani. A fost arestat de mai multe ori, tot din cauza drogurilor.

Cand sotii Turner au fost inclusi in Rock and Roll Hall of Fame in 1991, Ike Turner nu a putut veni la ceremonie pentru ca era in inchisoare.

In timp ce averea lui Ike se risipea, Tina a revenit pe scena muzicala la mijlocul anilor '80 si a scos hituri ca "Better Be Good to Me" si "Private Dancer".

Ike Turner a reusit totusi sa scape de dependenta de droguri, iar in 1999 si-a publicat autobiografia, "Takin' Back My Name". A castigat un Grammy in acest an pentru "Risin' with the Blues".


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.