Guvernul a decis sa aplice biletelor de film cele mai mari taxe din Europa, afirma Asociatia Distribuitorilor de Film din Romania. Proiectul de modificare a Codului Fiscal, adoptat pe 24 martie 2005, prevede eliminarea scutirii de TVA pentru impozitul pe spectacole, ceea ce va obliga cinematografele sa mareasca pretul biletelor cu pina la 19%.
Potrivit noului Cod Fiscal, biletele de cinema vor fi impozitate de la 1 iunie cu TVA de 19%, taxa ce se adauga altui impozit, aflat deja in vigoare, de 12% din pretul spectacolului.

"Romania, cea mai saraca piata europeana si cea mai afectata de pirateria video - circa 60% -, devine astfel tara cu cele mai mari taxe pe spectacolul cinematografic", se precizeaza intr-un comunicat al Asociatiei Distribuitorilor de Film din Romania (ADFR).

Cele mai ieftine bilete ar putea costa de la 1 iunie, cu aproximatie, 75.000 lei. La cinematografele de lux, Hollywood Multiplex, Movieplex sau CinemaPro, preturile ar putea varia intre 120.000 lei si 240.000 lei. Reprezentantii cinematografelor au spus ca abia au aflat de aceasta prevedere si ca nu au hotarit inca daca vor mari preturile biletelor incepind cu 1 iunie 2005.
Ca efect al noului impozit, vor rula filme mai putine si mai proaste pentru ca marii distribuitori straini isi vor pierde interesul pentru Romania, investitorii in sali de cinema se vor reorienta, iar potentialii spectatori vor recurge la piraterie, potrivit vicepresedintelui ADFR.


Despre autor:

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul Zilei


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.