Sunt romani, sunt celebri si devotati meseriei lor. Au excelat in teatru, muzica si sport, dar mai au ceva de care sunt mandri: au origini italiene.

Sangele care le curge prin vene este jumatate romanesc, jumatate italian. insa, violentele indreptate impotriva romanilor din Italia nu i-au lasat nici pe ei indiferenti. Ileana Stana Ionescu, Cristian topescu si Horia Moculescu sunt “italienii” care ne spun ca un intreg popor nu poate fi acuzat de comportamentul unor semeni certati cu legea.

S-au nascut in Romania, dar nu-si pot nega cea de-a doua origine, cea italiana. Nici acum, cand Italia fierbe din cauza violentelor indreptate impotriva romanilor de acolo.

Toti trei spun ca vecinii italieni gresesc atunci cand ne condamna in bloc pentru infractiunile unor conationali. Chiar daca putini se asteptau sa afle asa ceva, Cristian topescu e italian dupa bunica sa, care se numea Grimani.

“Era profesoara. Provenea dintr-o veche familie de dogi venetieni (inalti magistrati ai Venetiei - n.red.), s-a stabilit in Romania si s-a casatorit aici. M-am simtit bine cu originea italiana, dar pot spune ca sunt si jumatate sibian, prin alianta, dupa sotie”, ne-a spus topescu.

Ileana Stana Ionescu este italianca dupa mama. “O chema Bianca Mazzocchi, s-a nascut in Romania si s-a maritat cu un roman get-beget, oltean”, ne-a spus actrita, care isi aminteste ca a avut si ea probleme cu regimul comunist din cauza originii sale.

Horia Moculescu are si el sange italian de la bunicul sau, Antonio Copetti, care a venit in Romania in 1898. Alti 3.300 de etnici italieni, inregistrati oficial, incearca sa-si pastreze identitatea in Romania.

Intre timp, insa, un cetatean roman este acuzat de uciderea Giovannei Reggiani, altii de jafuri, cersetorie sau proxenetism. Autoritatile italiene aleg sa-i expulzeze cu sutele. Alti semeni sunt batuti sau ucisi doar fiindca vorbesc in limba lor materna.

O actrita romanca de talie europeana, Laura Vasiliu, era sa fie luata pe sus de carabinieri fiindca a fost confundata cu o traficanta de minori.

A fost data afara din facultate

Ileana Stana-Ionescu: “Mi se pare o nedreptate indreptata impotriva romanilor. Ce pot sa spun decat ca si eu am avut de suferit din cauza ca aveam neamuri in afara tarii si din cauza ca tata a fost ofiter in armata lui Antonescu. Am fost chiar data afara din facultate. in ciuda acestor lucruri, am avut o tinerete frumoasa, am facut teatru.”

"Nu mi-e rusine ca sunt roman"

“Ceea ce se intampla in Italia este o inabilitate a lor, a italienilor, de a rezolva o problema pentru care aveau metode, legislatie si parghii destule. Noi nu am avut legislatie si nu am putut-o rezolva. Aici nu e vorba de romani, ci de o etnie care provine din mai multe tari. Nu ar trebui sa ne fie rusine ca toti italienii s-au intors impotriva noastra”, spune Horia Moculescu.

"Am origini venetiene"

“Urmaresc acest subiect si nu pot spune ca nu ma framanta. si italienii si romanii sustin ca e incorect ceea ce se intampla, dar nici una dintre cele doua parti nu priveste din unghiul celeilalte”, ne-a spus Cristian topescu.

Mailat, scanteia care a aprins scandalul

Iubita lui Mailat, Aurica Bambu, a vrut sa mearga la Roma sa-si salveze barbatul. Ea il considera si acum nevinovat. Nicolae Romulus Mailat este cetateanul roman acuzat de jefuirea, violarea si uciderea cu bestialitate a italiencei Giovanna Reggiani. Acesta spune ca e nevinovat si ca recunoaste doar jaful.


Despre autor:

Sursa: Click.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.