Directorul si actorul de la Teatrul Mic a reluat saptamina aceasta repetitiile pentru piesa "O zi din viata lui Nicolae Ceausescu", dupa aproape o luna de pauza. Imbracat in negru, slabit, dar intr-o forma fizica mult mai buna decit acum citeva saptamini, cind era afectat de moartea sotiei sale, Anmary. Calinescu a acceptat sa vorbeasca despre piesa miercuri seara, inaintea unei repetitii. "O zi din viata lui Nicolae Ceausescu" nu s-a mai jucat din 18 februarie si se va relua pe 2 si 3 aprilie.

Cum l-ati creat pe Ceausescu, personajul din piesa?
Nu e o reconstituire istorica a personajului cunoscut, e o propunere a Teatrului Mic in anul 2005, in interpretarea mea, care nu are nici o legatura cu ceea ce era el de fapt. Riscul e chiar sa fie simpatic dupa spectacolul asta. Asa s-a nascut spectacolul, asa l-a semnat regizorul, asta este varianta noastra. Nu ni l-am inchipuit asa, asa a iesit. Din cite imi aduc eu aminte si am inteles, personajul asta de pe scena n-are prea mari legaturi cu Nicolae Ceausescu. Asa, culoarea de acolo, anumite semne de pe scena mai aduc aminte: o secera, un ciocan... Am jucat de patru, cinci ori pina acum spectacolul si lumea s-a simtit bine. Au ris chiar, s-au amuzat, s-au distrat.

A fost dificil sa intruchipati un dictator?

Mai greu mi-ar fi sa intruchipez pe Julieta sau pe Ofelia. E un personaj masculin, nu mi se pare o mare sfiriiala, pentru ca nu am avut o intelegere cu Tocilescu (regizorul spectacolului - n.r.) sa ne chinuim sa ne apropiem de vreo imagine sablon. Am abordat amindoi un spectacol liber, despre un cetatean care a existat cindva si a avut acest nume. Nu curge singe pe scena, e vopsea. Nu omorim oameni pe scena, ne prefacem. Nu infometam lumea pe scena, ne prefacem. Spunem ca e frig, nu facem frig in sala.
Ce v-a atras la piesa?

Am ajuns la concluzia ca are toate premisele pentru a crea un eveniment de piata, sa atragem atentia publicului: Ceausescu, Dinulescu (autorul textului - n.r.), Tocilescu, Calinescu, Bloos, Dinvale si multi, multi alti colegi, Nicu Alifantis (compozitorul muzicii spectacolului - n.r.), curiozitatea publicului.
La ce altceva sa ne mai asteptam de la Florin Calinescu?

Eu o sa incerc, din cind in cind, sa tin legatura cu teatrul ca actor, ca director oricum tin legatura ca administrator. In acest moment din viata mea, nu e usor, dar teatrul are si o functie terapeutica pe undeva. Al doilea aspect cuprinde televiziunea, incerc sa pun punct lucrurilor frivole si sa ma apropii mai mult de substanta artistica, si asta ar insemna mai mult film, fie ca e de scurt sau de lungmetraj.


Despre autor:

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul Zilei


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.